km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Elismerték az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját

Elismerték az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját

A Semmelweis-nap alkalmából ünnepélyes gálán díjak átadásával ismerte el az önkormányzat az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, és egy emléktáblát is leleplezett a városvezetés.

 

Szombathely  önkormányzata emléktáblát állíttatott a koronavírus-járványban elhunytak emléke és az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája előtt tisztelegve. Az emléktáblát dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és dr. László Győző, Szombathely egészségügyért is felelős alpolsármestere leplezte le. Beszédet mondott dr. Nemény András polgármester, közreműködött Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és a Savaria Szimfonikus Zenekar fúvósötöse.

 

Év Szombathelyi Ápolója 2021

 

Doma Éva, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Osztályának főnővére. 


A járvány kezdetétől meghatározóan fontos szerepet töltött be a kórházba került COVID-betegek ellátásában. Önzetlen, segítőkész. A mintavételeket és mintaküldést hosszú időn keresztül az egész kórházban végezte, a művelet betanítása is a nevéhez fűződik. Mindeközben a COVID-ambulancián a szakasszisztensi feladatokat is ellátta. Néha 2-3 ember munkáját végezte, fáradtságot nem mutatva, rendszeresen munkaidőn túl is. A nővérek számára ő a példakép. Nemcsak a betegek testét ápolta, hanem a lelkükre is próbált hatni, megnyugvást, vigaszt nyújtani.   

 

Néhai Lukács Zoltán (posztumusz), a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Intenzív Osztályának volt ápolója. 


A kórház intenzív osztályán dolgozott, azonban 2021. január 5-én, 3 hét küzdelem után a COVID legyűrte. Betegségéig napi 12 órában hősiesen, becsületesen ápolta a rábízott betegeket. Akik több évtizedes szolgálati évei alatt meggyógyultak, még most is keresik kedves feleségét és köszönetüket, illetve részvétüket nyilvánítják. 28 évig ápolta odaadóan, lelkiismeretesen, csupa szívvel a betegeket, fiatalon elkötelezte magát az egészségügy területén. Az évek során több szakvizsgát tett, folyamatosan képezte magát. A tavalyi évben, a COVID idején a mentőápolói vizsgát is letette. Hősiesen ápolta a betegeket, önmagát is feláldozva a gyógyulásukért.  A díjat özvegye, Lukács Ibolya vette át.

 

Incze Nóra, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Intenzív Osztályának ápolója.


A COVID intenzív részlegen több mint egy évig szorgalmasan látta el ápolási feladatait, kiválóan helytállt. Önzetlenül segített mindenkinek. Szakmai záróvizsgáját példás eredménnyel zárta. Mély empátiával, kedvességgel, szakmai alázattal végzi a munkáját. Személyisége segítette a hozzátartozókat a nehéz időszak átvészelésében.  

 


Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj
 I. fokozat 


Némethné Szemes Judit, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Mellkassebészeti Osztályának osztályvezető ápolója.

 

1987-től, az első szakképesítésének megszerzésétől kezdve egészen napjainkig a Markusovszky Kórház dolgozója. 1987 és 1992 közötti időszakban a Nőgyógyászati Osztályon, majd 1992-től folyamatosan a Mellkassebészeti Osztályon teljesít szolgálatot.  Magas szintű szakmai felkészültségét, tudását a felsőfokú diplomás ápoló képesítés megszerzése után, mint megbízott osztályvezető ápoló-helyettes, és mint integrált irányítási területi megbízott szakdolgozó kamatoztatja. Az osztályon, mint a tanulók gyakorlati oktatásával megbízott mentor is tevékenykedik. 2021. január 1-től a Mellkassebészeti Osztály osztályvezető ápolói kinevezését is megkapta. A betegek iránti elkötelezettsége, kapcsolata kifogástalan, feladatát nagy hozzáértéssel, mély empátiával, humánummal látja el. A hozzátartozókkal és a kollégáival kapcsolata példaértékű. Szakmai munkája kimagasló és igényes. 

 

Kőhalmi Judit, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház – központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának ápolója.

 

1992. február 17-től 1998. július 31-ig a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház alkalmazásában állt, majd 2009. augusztus 31-től ismét a kórházban kezdett dolgozni a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályon ápolónői beosztásban, feladatát napjainkig is ebben a munkakörben látja el. 2017. évben Felnőtt intenzív szakápoló végzettséget szerzett. Kitartó, erős szakmai tudással végzi szerteágazó feladatait, nagy hangsúlyt helyez az ápolási munka magas minőséggel történő megvalósítására. Példamutatóan lelkiismeretesen, pontosan dolgozik, a betegekkel és kollégáival kapcsolata a sokféle nehézség és probléma mellett is kiváló. A vészhelyzetben is rendkívüli helytállásával bizonyította szakmai rátermettségét.

 

Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj II. 

 

Tóth Zsolt, az Országos Mentőszolgálat Szombathelyi Mentőállomásának mentőgépkocsi-vezetője.


Tóth Zsolt 2005. december 1-től teljesít mentőgépkocsi-vezetői szolgálatot a Szombathelyi Mentőállomáson. Gyorsan elsajátította az alapvető ismereteket, a kiemelt mentéstechnikai eszközök használatát, amiatt is kerülhetett rövid időn belül az eset-rohamkocsi szolgálathoz.  2009-ben OKJ-s mentőápolói képesítést szerzett, ezáltal a mentési tevékenységet még hatékonyabban tudja végezni. 
Szívesen vállal a kötelező feladatokon túli közösségi tevékenységeket. Ácsolt építmény, falburkolat dicséri keze munkáját. A kivonulások közötti időben rendszeresen segíti bajtársait, vezetőit.  Mindig precíz, fegyelmezett, szabálykövető magatartás jellemző a munkájára. A fiatalabbak számára példaadó, elhivatott mentődolgozó. Munkáját főként a kiemelt mentőegységeken végzi, emellett az orvosi ügyeleten évekig szolgálta a város polgárainak egészségügyi ellátását. 

 

Bogáti Ferencné, a Vasútegészségügyi NK Kft. Szombathelyi Egészségügyi Központjának asszisztense


1975-ben érettségizett az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskolában Általános asszisztens és csecsemő-gyermekgondozó szakon.  1975. június 16-tól a MÁV rendelőintézetben kezdte pályafutását, mint helyettes üzemápoló. Folyamatosan képezte magát, így 1979-ben üzemápolói szakképesítést szerzett Budapesten.  1982-től a MÁV rendelőintézetben dolgozott a felülvizsgáló főorvosok mellett, mint üzemápoló.  1984-től a munkaalkalmassági pszichológián dolgozik, mint asszisztens.  2015-ös nyugdíjazása óta is – már 46 éve – a rendelőintézetben dolgozik.  Munkáját lelkiismeretesen, precízen, nagy szakértelemmel végzi.  A Vasútegészségügyi NK Kft. Szombathelyi rendelőintézetében működő foglalkozás-egészségügyi kollektíva oszlopos tagja. Munkabírása, asszisztensi magatartása példa értékű. 


 

Illés Erzsébet, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének fogászati asszisztense. 


 
Illés Erzsébet – vagy, ahogy mindenki ismeri: Böbe – a középiskola elvégzését követően 1993. szeptember elsejétől a Vas Megyei Markusovszky Kórházban, majd 2011. március 31-ig a Szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Intézet kötelékében dolgozott. Nagyon fontosnak tartotta szakmai tudásának bővítését, ezért folyamatosan képezte magát. Az általános ápoló végzettséget követően 1999-ben fogászati asszisztens, 2005-ben klinikai fogászati asszisztens végzettséget szerzett a Szent-Györgyi Albert Középiskolában. Az évek alatt jelentős tudásra, szakmai tapasztalatra tett szert, amelyet később a magánpraxisban kamatoztatott. 2013-tól ismét az Alapellátó Intézet állományába került. Magas szintű tudása, szakértelme mellett kitűnt vidám, pozitív személyiségével. Tudása bármely magánrendelőben versenyképes lenne, ő mégis a fogászat egyik legnagyobb türelmet igénylő, és pszichésen is legmegterhelőbb területén, a gyermekfogászat mellett kötelezte el magát. Közel 20 éve ő végzi a fogászati asszisztensek koordinálásának sokrétű feladatait. 

 

Dankovits József, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének ügyeleti gépkocsivezetője.  


Dankovits József – vagy, ahogy mindenki ismeri: Pepi – a szakmunkásképző intézet befejezését követően a Műszeripari Javító Szövetkezetnél, a Vasi Volánnál dolgozott, majd 1987. június 22-től került az Egészségügyi Alapellátó Intézethez gépkocsivezetőként. 2003. január 1-től az Országos Mentőszolgálat vette át a háziorvosi ügyeleti feladatokat, így ő is átkerült az OMSZ-hez.  2020. december 31-től, az újabb átszervezést követően a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ munkatársa lett, hisz a GESZ vette át az ügyelet üzemeltetését.  Alapvető emberi jellemvonása a segítőkészség. A Mentőszolgálatnál töltött idő alatt első szóra jött segíteni, akár saját, magánfeladatait félretéve is vállalta a helyettesítést. Szabadidejét is feláldozva segítségére van munkatársainak. 


Szombathely Egészségügyéért-díj

 

Dr. Szatmári Éva, a Szent Márton utcai házi felnőttorvosi rendelő háziorvosa. 


1977-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. A miskolci városi kórházban kezdte pályáját, majd a Megyei Kórház Művese Osztályán látott el orvosi feladatokat. 1979 december 1-től a szombathelyi kórház II. Belgyógyászati Osztályán dolgozott. 1986-tól 1992-ig üzemorvosként tevékenykedett. 1985-ben belgyógyászat, 1998-ban üzemorvostan, míg 1997-ben háziorvostan szakvizsgát tett. 1992. június 8-tól áll a szombathelyi alapellátás szolgálatában, és végzi nagy körültekintéssel háziorvosi munkáját. Szakmai munkáját végtelen empátia és kifinomult érzékenység jellemzi.  Közmegelégedésre alapos, ha kell, szigorú, kedves és kiszámítható. Igazi háziorvos. Egészségnevelő, prevenciós munkája, a krónikus betegek gondozása példaértékű.

 

Dr. Németh Péter, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház – Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa.  


Dr. Németh Péter 2002 januárjától – 2004 szeptemberéig, valamint 2005 áprilisától – 2005 szeptemberéig az Országos Mentőszolgálatnál állt alkalmazásban. Ezen év augusztusában végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán.  Ezt követően a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, majd a Semmelweis Egyetemen kezdett el dolgozni. 2008. október 1-jétől áll megbízási, illetve közalkalmazotti jogviszonyban a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházzal, mely idő alatt sikeres aneszteziológia-intenzív terápia szakvizsgát tett. 2019. október 1-től a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosaként folytatta az addig is magas színvonalú munkásságát. Dr. Németh Péter szakértelmét és hozzáértését a megbízhatóság jellemzi. Működése alatt megteremtette osztályán a magas színvonalú gyógyító és betegellátó munkát, melynek megtartását a nem ritkán nehéz körülmények ellenére is szem előtt tartja. Munkáját mindig felelősségteljesen és lelkiismeretesen végzi, precizitás és körültekintő gondolkodás jellemzi. Magas szintű szakmai tudásával és szakterületén szerzett tapasztalataival nagy segítsége a kórháznak. 

 

Pro Sanitate Savariae” életműdíjat kapott Dr. Rakos Gyula (posztumusz). A díj átadására a Szent Márton-napi ünnepség keretében kerül sor.

 

20 éven keresztül folyamatosan ellátott háziorvosi munkájáért címzetes főorvosi címet kapott Dr. Szremácz Renáta, a Váci Mihály utcai házi felnőttorvosi rendelő háziorvosa.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.