km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Segítő kezet nyújt a nehéz helyzetben az önkormányzat

Segítő kezet nyújt a nehéz helyzetben az önkormányzat

Már csaknem ezren kaptak Szombathelyen települési támogatást. Az április 3-án hatályba lépett döntés célja, hogy átmeneti segítséget kapjanak a nehéz helyzetbe került családok. 728-an indokolták kérelmüket azzal, hogy a koronavírus-veszélyeztetettség miatt nem tudnak kereső tevékenységet folytatni.

 

A KSH április 28-án közzétett elemzése szerint márciusban egy hónap alatt 56 ezren vesztették el munkájukat. Így az év első három hónapjában 173 ezer munkanélkülit tartottak nyilván az országban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból is az látszik, megugrott a feltöltött önéletrajzok száma, majdnem hétszer annyian keresnek az interneten keresztül munkát, mint ahány betöltetlen pozíciót kínálnak a vállalkozások. Vas megyében februárról márciusra 11 százalékkal, 5240-re nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Szombathelyen 8 százalékos volt ez az arány. A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés egyik nagy vesztese a turizmus és vendéglátás.

Cserkuti Zoltán szakácsként dolgozott az egyik szombathelyi étteremben. Április elején közölték vele a leépítést. „Nagyon visszaesett a forgalom, ezért minden felszolgálót elküldött a munkáltatóm, és a kisegítő személyzet számát is jelentősen csökkentette. Lelkileg nehéz volt feldolgozni, hogy egyik napról a másikra nincs szükség a munkámra, de szerencsére mellettem állt a családom. Otthon egy pillanatig sem unatkoztam, de nagyon hiányzott a munkahely rendszeressége. Tudom, hogy a képzettségem speciális, és valószínűleg nem állhat vissza egyhamar a korábbi állapot a vendéglátásban, ezért akár még valamilyen segédmunkát is elvállalnék.”


Zoltán a veszélyhelyzet ellenére hamar el tudott helyezkedni, a szakmájában dolgozik újra. Az álláskeresést nehezítette a kijárási korlátozás, de működik már virtuális munkaerőpiac portál is. 


A munkájukat a koronavírus-járvány miatt elvesztőket a szombathelyi önkormányzat egyszeri juttatással segíti. Erre 400 millió forintot különített el a város. Április 28-ig 961-en kaptak támogatást.


„Könnyebb lenne felsorolni azokat a területeket, amelyeket nem érintett hátrányosan a veszélyhelyzet. A kérelmezők nagy részére jellemző, hogy a vendéglátóiparban dolgoztak, de most elvesztették munkájukat, és ezért fordulnak az önkormányzathoz támogatásért, melynek a maximális összege 100 ezer forint. Ezzel a város azokat segíti, akik a veszélyhelyzet idején vesztették el munkájukat. Feltétel viszont, hogy az érintettek szerepeljenek a regisztrált álláskeresők nyilvántartásában.” – tájékoztatta lapunkat László Győző alpolgármester.


A téli kilakoltatási moratórium április 30-ig érvényes országszerte. Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a magán bérbeadókkal is arról, ha valaki a veszélyhelyzet alatt elvesztett munkahelye miatt átmenetileg nem tudná fizetni a bérleti díjat, akkor se kerüljön az utcára. Ennek érdekében megemelték az ehhez igényelhető havi támogatás összegét is.


„Az önkormányzat havi maximum 30 ezer forintot biztosít a piacról bérlőknek támogatás formájában. Most olyanok is igényelték ezt, akik az elmúlt időszakban nem vették igénybe a város nyújtotta lehetőséget. Az önkormányzat – ahogy eddig sem – senkit nem enged utcára kerülni. Ennek az elhárítása érdekében rengeteg erőfeszítést teszünk. Szombathelyen 2100 önkormányzati bérlakás van, szinte teljes a kihasználtság. A város elindította programját, hogy magán ingatlanokba is elhelyezhessen bérlőket. Több tulajdonos is jelezte együttműködési szándékát, a koronavírus-járvány azonban jelentősen lassította a megvalósítást.” – mondta el a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, Czeglédy Csaba. 
 
Május 4-étől a korlátozások enyhítése várhatóan a gazdaság újraindítását, élénkítését is jelenti, így egyre többen térhetnek vissza a munka világába azok közül, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.