km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Se LeninGraz, se tanácsköztársaság: így győztek az osztrák kommunisták a stájer fővárosban

Se LeninGraz, se tanácsköztársaság: így győztek az osztrák kommunisták a stájer fővárosban

Ausztria második legnagyobb városának először lehet kommunista polgármestere Elke Kahr személyében, miután az Osztrák kommunista Párt (KPÖ) nyert a hétvégi választásokon. A Der Standard elemzése a hihetetlen győzelemről, amely mögött a helyi politikusok hosszú, szisztematikus munkája áll. 

Különös pillanat játszódott le vasárnap, a történelmi választás estéjén, írja a hírportál. A voksolás legnagyobb vesztese a néppárti (ÖVP) polgármester, Siegfried Nagl érezhetően megrendülve jelentette be lemondását a következő szavakkal: ezennel visszahúzom védelmező és segítő karomat Grazról.


Vajon mit akart a lehanyatló védő karral a várost 18 évig Nagl vezető üzenni? Úgy hangzott, mint valami szemrehányás vagy fenyegető panasz: „Rendben, most akkor átengedlek benneteket a kommunistáknak. Ezt akartátok kedves választók. Majd akkor meglátjátok.”
 

Hétfő estére kiderült, tényleg meglátják a graziak, hogy mi következik. A szavaztok összeszámlálása után a KPÖ 28,4 százalékkal nyert, az ÖVP a szavazatok negyedét (25,91 százalék) gyűjtötte be, 11,88 százalékpontot bukva. emiatt érdekesen alakul a település önkormányzati vezetése. Grazot egy 7 tagú városi kormány (polgármester, alpolgármester és öt tanácsnok) irányítja a 48 tagú közgyűlés mellett. A szavazáson az ÖVP elveszített egy helyet az irányítótestületben, ezt a KPÖ kapta, a zöldek és az FPÖ (Szabadságpárt) megőrizték a tanácsnoki pozíciójukat. A szociáldemokraták viszont nem tudtak visszakerülni a héttagú grémiumba, ezért a helyi vezetőjük Michael Ehmann lemondott. 


Vörösterror helyett nagymosás


A néppárti politikusok már a választás előtt elég erőteljesen felhívták a figyelmet a kommunisták előretörésére: „minden balra leadott szavazat a káoszra, a terrorra és a félelemre leadott voks." A hatalmon lévők a tömeges munkanélküliség képeivel riogatták a választókat, és előre Leningrazként emlegették a várost. 
 

Ilyen felvezetés után  KPÖ-vezetője, Elke Kahr, aki az ÖVP-nek a legnagyobb fejfájást okozta, még a választás napján válaszolt arra a kérdésre, hogy mit tesz a voksok összeszámolásig hátralévő időben. Azt felelte, kihasználja a szabadidőt, rendet tesz otthon és néhány adag mosást is elindít, mert nagyon felgyűlt a szennyes. A szép idő tökéletes arra, hogy megszáradjanak a ruhák.
 


Elke Kahr (balra) a választás éjszakáján: maguk sem hitték, hogy nyertek Fotó:  KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz
Elke Kahr (balra) a választás éjszakáján: maguk sem hitték, hogy nyertek Fotó: KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz

 


Kahr a hasonló nyilatkozatairól lett ismert. Nincsenek nagy szavak, ugyanazt a nyelvet beszéli, mint bárki. Akár az a szomszéd hölgy is lehetne, mindig segít mindenkinek, akinek csak szüksége van rá. A választók 28,4 százaléka gondolta úgy, hogy Elke Kahr nem fogja a stájer fővárosban kikiáltani a  Tanácsköztársaságot, hanem a kisemberek ügyes-bajos dolgaival törődik majd. És Graz lakói ilyennek ismerték meg.


Az előzetes hangokat, miszerint valamiféle szovjetkommunizmust akarna bevezetni, Kahr nevetségesnek nevezte - mint mondta a pártját és őt jól ismerik az emberek, szó sincs ilyesmiről. 

 

Nincsen csoda, csak szisztematikus építkezés

 

A 17 grazi körzetet 2017 az ÖVP még biztosan uralta, most viszont a belső, sűrűn lakott részekből nyolcat elhozták a kommunisták, de ami még érdekes: a villanegyednek számító Geidorfban is megelőzték a zöldeket és a Néppártot. Az ÖVP bukta Jakomini, Eggenberg ls Wetzeldorf és Lend negyedeket is - a polgárinak számító körzetekben ugyan nyert az ÖVP, de a KPÖ itt is komoly mennyiségű szavazatot szerzett. Az elemzés szerint azért, mert Nagl polgármester ezeken a részeken egész egyszerű hagyta, hogy a különféle befektetők kényük-kedvük építsenek nagy mennyiségben lakásokat – a helybeli ÖVP-klientúra érdekeit is sértve.
 

Mi lehet a titka a KPÖ-nek Grazban, amikor a párt a többi tartományban a párt még a szavazólapra sem került fel, teszik fel a kérdést a Standard újságírói. Manès Weisskircher politológus azt mondta a lapnak, hogy véletlenek nincsenek, a párt hosszú távon építkezett a városban, és konzekvensen a lakhatás kérdését állította középpontba. A munkát Ernest Kaltenegger, Kahr elődje kezdte meg, ő foglalkozott a többi párt által elhanyagolt és rosszul kezelt területtel. Naponta felkereste az átlagosnak gyengébb színvonalú lakások lakóit, meghallgatta a panaszaikat és megszervezte a segítséget nekik. A történetben fontos tényező még a politikusi hitelesség, amin a választási siker alapszik. Amíg a tartományban a pártok folyamatosan túllépték a hivatalos választási költségeket, addig a KPÖ nemcsak követelte  a párttámogatások csökkentését, hanem lépett is. A szervezet hivatásos politikusai a nettó 5.500 eurós fizetésük kétharmadát egy szociális alapba fizették be. Kahr azt mondta, ilyen magas fizetéssel könnyű elfeledkezni a lakosság gondjairól, így ők is 2000 euró körüli fizetést kaptak. A többi az említett szociális alapba ment, ebből segítettek az embereknek, legyen szó lakásbérlet felmondása miatti, vagy egyéb lakhatással kapcsolatos problémáról. 1998 óta 1,7 millió euró gyűlt össze ily módon. 

 

Hiába tették partvonalon kívülre

 

Bár a többi párt emiatt valamiféle segélyszervezetként emlegette a KPÖ-t, a kommunisták népszerűsége nőtt. Lakásügyi tanácsosként Kaltenegger elérte, hogy minden városi bérlakást zuhanyzóval és vécével szereljenek fel. A városi kormány tagjai pedig közben azon csodálkoztak, hogy nemcsak összkomfortos lakásokban élnek emberek. Kahr mindenféle változtatás nélkül folytatta Kaltenegger politikáját, elődje pedig impozáns mérleggel büszkélkedhet. 2004 és 2016 között 960 új bérlakás épült Grazban, 550 pedig előkészítés, tervezés alatt van. A szociális, gondokoldó párt imidzsét pedig tovább építette az KPÖ.


A grazi ÖVP és a várost vele koalícióban vezető FPÖ előtt természetesen ismert volt Kahr népszerűsége, aki egyébként tanácsnokként az előző ciklusban tagja volt a szűkebb városvezetésnek. Ha nála hagyták volna a lakásügyet, akkor azzal politikailag tovább erősítették volna, így a „bérlőlobbistaként” emlegetett Kahrtól elvették a területet és megkapta helyette közlekedést. A kommunisták vitorlájából ezzel a lépéssel fogta volna ki a szelet ÖVP-FPÖ kettős, de a terv vasárnap csúnyán megbukott.


A lap feltette a kérdést a politológusnak, milyen folytatásra számíthat az KPÖ, hiszen nemsokára, Ausztria történetében először, kommunista polgármestert állíthat, méghozzá egy nagyváros élére. A kommunisták a zöldekkel és szociáldemokratákkal együtt hozzák a szükséges többséget az önkormányzatban, ezzel egyszeri lehetőséghez jutnak, mondta az esélyekről Weisskircher. Szerinte továbbra is lakhatási kérdésekre helyezik a hangsúlyt, a választási programjukban egyebek mellett olyanok szerepelnek, mint a 15 eurós minimál-órabér bevezetése, munkaidő-csökkentés, a munkahelyek védelme és teremtése közcégek és szervezetek befektetéseivel. 
A politológus szerint nem kell tartani a kommunisták térnyerésétől a többi tartományban, ahhoz hosszú távú politikai munkára lenne szükség. Weisskircher szerint a többi baloldali szereplőnek érdemes lenne alaposabban utána járnia a KPÖ sikereinek, mint ahogy a második oldal győzelmei sem valamiféle adottságok, vagy természeti törvények. (Walter Müller, Elisa Tomaselli)
 

Önkormányzati választási eredmények, Graz 2021 szeptember

Kommunista Párt KPÖ 28,9 százalék (+ 8,6 százalékpont)
Néppárt (ÖVP) 25,7 (-12,1) 
Zöldek 17,3 (+6,8)
Szabadságpárt 10,9 (-5)
Szociáldemokraták 9,6 (-0,5)
NEOS 5,3 (+1,4)

A 48 tagú  önkormányzati testület összetétele:
KPÖ 15
ÖVP 13
Zöldek 9
FPÓ 3
SPÖ 4
NEOS 2

Borítókép: Elke Kahr beszélhet a választókkal  Fotó:  KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.