km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Se LeninGraz, se tanácsköztársaság: így győztek az osztrák kommunisták a stájer fővárosban

Se LeninGraz, se tanácsköztársaság: így győztek az osztrák kommunisták a stájer fővárosban

Ausztria második legnagyobb városának először lehet kommunista polgármestere Elke Kahr személyében, miután az Osztrák kommunista Párt (KPÖ) nyert a hétvégi választásokon. A Der Standard elemzése a hihetetlen győzelemről, amely mögött a helyi politikusok hosszú, szisztematikus munkája áll. 

Különös pillanat játszódott le vasárnap, a történelmi választás estéjén, írja a hírportál. A voksolás legnagyobb vesztese a néppárti (ÖVP) polgármester, Siegfried Nagl érezhetően megrendülve jelentette be lemondását a következő szavakkal: ezennel visszahúzom védelmező és segítő karomat Grazról.


Vajon mit akart a lehanyatló védő karral a várost 18 évig Nagl vezető üzenni? Úgy hangzott, mint valami szemrehányás vagy fenyegető panasz: „Rendben, most akkor átengedlek benneteket a kommunistáknak. Ezt akartátok kedves választók. Majd akkor meglátjátok.”
 

Hétfő estére kiderült, tényleg meglátják a graziak, hogy mi következik. A szavaztok összeszámlálása után a KPÖ 28,4 százalékkal nyert, az ÖVP a szavazatok negyedét (25,91 százalék) gyűjtötte be, 11,88 százalékpontot bukva. emiatt érdekesen alakul a település önkormányzati vezetése. Grazot egy 7 tagú városi kormány (polgármester, alpolgármester és öt tanácsnok) irányítja a 48 tagú közgyűlés mellett. A szavazáson az ÖVP elveszített egy helyet az irányítótestületben, ezt a KPÖ kapta, a zöldek és az FPÖ (Szabadságpárt) megőrizték a tanácsnoki pozíciójukat. A szociáldemokraták viszont nem tudtak visszakerülni a héttagú grémiumba, ezért a helyi vezetőjük Michael Ehmann lemondott. 


Vörösterror helyett nagymosás


A néppárti politikusok már a választás előtt elég erőteljesen felhívták a figyelmet a kommunisták előretörésére: „minden balra leadott szavazat a káoszra, a terrorra és a félelemre leadott voks." A hatalmon lévők a tömeges munkanélküliség képeivel riogatták a választókat, és előre Leningrazként emlegették a várost. 
 

Ilyen felvezetés után  KPÖ-vezetője, Elke Kahr, aki az ÖVP-nek a legnagyobb fejfájást okozta, még a választás napján válaszolt arra a kérdésre, hogy mit tesz a voksok összeszámolásig hátralévő időben. Azt felelte, kihasználja a szabadidőt, rendet tesz otthon és néhány adag mosást is elindít, mert nagyon felgyűlt a szennyes. A szép idő tökéletes arra, hogy megszáradjanak a ruhák.
 


Elke Kahr (balra) a választás éjszakáján: maguk sem hitték, hogy nyertek Fotó:  KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz
Elke Kahr (balra) a választás éjszakáján: maguk sem hitték, hogy nyertek Fotó: KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz

 


Kahr a hasonló nyilatkozatairól lett ismert. Nincsenek nagy szavak, ugyanazt a nyelvet beszéli, mint bárki. Akár az a szomszéd hölgy is lehetne, mindig segít mindenkinek, akinek csak szüksége van rá. A választók 28,4 százaléka gondolta úgy, hogy Elke Kahr nem fogja a stájer fővárosban kikiáltani a  Tanácsköztársaságot, hanem a kisemberek ügyes-bajos dolgaival törődik majd. És Graz lakói ilyennek ismerték meg.


Az előzetes hangokat, miszerint valamiféle szovjetkommunizmust akarna bevezetni, Kahr nevetségesnek nevezte - mint mondta a pártját és őt jól ismerik az emberek, szó sincs ilyesmiről. 

 

Nincsen csoda, csak szisztematikus építkezés

 

A 17 grazi körzetet 2017 az ÖVP még biztosan uralta, most viszont a belső, sűrűn lakott részekből nyolcat elhozták a kommunisták, de ami még érdekes: a villanegyednek számító Geidorfban is megelőzték a zöldeket és a Néppártot. Az ÖVP bukta Jakomini, Eggenberg ls Wetzeldorf és Lend negyedeket is - a polgárinak számító körzetekben ugyan nyert az ÖVP, de a KPÖ itt is komoly mennyiségű szavazatot szerzett. Az elemzés szerint azért, mert Nagl polgármester ezeken a részeken egész egyszerű hagyta, hogy a különféle befektetők kényük-kedvük építsenek nagy mennyiségben lakásokat – a helybeli ÖVP-klientúra érdekeit is sértve.
 

Mi lehet a titka a KPÖ-nek Grazban, amikor a párt a többi tartományban a párt még a szavazólapra sem került fel, teszik fel a kérdést a Standard újságírói. Manès Weisskircher politológus azt mondta a lapnak, hogy véletlenek nincsenek, a párt hosszú távon építkezett a városban, és konzekvensen a lakhatás kérdését állította középpontba. A munkát Ernest Kaltenegger, Kahr elődje kezdte meg, ő foglalkozott a többi párt által elhanyagolt és rosszul kezelt területtel. Naponta felkereste az átlagosnak gyengébb színvonalú lakások lakóit, meghallgatta a panaszaikat és megszervezte a segítséget nekik. A történetben fontos tényező még a politikusi hitelesség, amin a választási siker alapszik. Amíg a tartományban a pártok folyamatosan túllépték a hivatalos választási költségeket, addig a KPÖ nemcsak követelte  a párttámogatások csökkentését, hanem lépett is. A szervezet hivatásos politikusai a nettó 5.500 eurós fizetésük kétharmadát egy szociális alapba fizették be. Kahr azt mondta, ilyen magas fizetéssel könnyű elfeledkezni a lakosság gondjairól, így ők is 2000 euró körüli fizetést kaptak. A többi az említett szociális alapba ment, ebből segítettek az embereknek, legyen szó lakásbérlet felmondása miatti, vagy egyéb lakhatással kapcsolatos problémáról. 1998 óta 1,7 millió euró gyűlt össze ily módon. 

 

Hiába tették partvonalon kívülre

 

Bár a többi párt emiatt valamiféle segélyszervezetként emlegette a KPÖ-t, a kommunisták népszerűsége nőtt. Lakásügyi tanácsosként Kaltenegger elérte, hogy minden városi bérlakást zuhanyzóval és vécével szereljenek fel. A városi kormány tagjai pedig közben azon csodálkoztak, hogy nemcsak összkomfortos lakásokban élnek emberek. Kahr mindenféle változtatás nélkül folytatta Kaltenegger politikáját, elődje pedig impozáns mérleggel büszkélkedhet. 2004 és 2016 között 960 új bérlakás épült Grazban, 550 pedig előkészítés, tervezés alatt van. A szociális, gondokoldó párt imidzsét pedig tovább építette az KPÖ.


A grazi ÖVP és a várost vele koalícióban vezető FPÖ előtt természetesen ismert volt Kahr népszerűsége, aki egyébként tanácsnokként az előző ciklusban tagja volt a szűkebb városvezetésnek. Ha nála hagyták volna a lakásügyet, akkor azzal politikailag tovább erősítették volna, így a „bérlőlobbistaként” emlegetett Kahrtól elvették a területet és megkapta helyette közlekedést. A kommunisták vitorlájából ezzel a lépéssel fogta volna ki a szelet ÖVP-FPÖ kettős, de a terv vasárnap csúnyán megbukott.


A lap feltette a kérdést a politológusnak, milyen folytatásra számíthat az KPÖ, hiszen nemsokára, Ausztria történetében először, kommunista polgármestert állíthat, méghozzá egy nagyváros élére. A kommunisták a zöldekkel és szociáldemokratákkal együtt hozzák a szükséges többséget az önkormányzatban, ezzel egyszeri lehetőséghez jutnak, mondta az esélyekről Weisskircher. Szerinte továbbra is lakhatási kérdésekre helyezik a hangsúlyt, a választási programjukban egyebek mellett olyanok szerepelnek, mint a 15 eurós minimál-órabér bevezetése, munkaidő-csökkentés, a munkahelyek védelme és teremtése közcégek és szervezetek befektetéseivel. 
A politológus szerint nem kell tartani a kommunisták térnyerésétől a többi tartományban, ahhoz hosszú távú politikai munkára lenne szükség. Weisskircher szerint a többi baloldali szereplőnek érdemes lenne alaposabban utána járnia a KPÖ sikereinek, mint ahogy a második oldal győzelmei sem valamiféle adottságok, vagy természeti törvények. (Walter Müller, Elisa Tomaselli)
 

Önkormányzati választási eredmények, Graz 2021 szeptember

Kommunista Párt KPÖ 28,9 százalék (+ 8,6 százalékpont)
Néppárt (ÖVP) 25,7 (-12,1) 
Zöldek 17,3 (+6,8)
Szabadságpárt 10,9 (-5)
Szociáldemokraták 9,6 (-0,5)
NEOS 5,3 (+1,4)

A 48 tagú  önkormányzati testület összetétele:
KPÖ 15
ÖVP 13
Zöldek 9
FPÓ 3
SPÖ 4
NEOS 2

Borítókép: Elke Kahr beszélhet a választókkal  Fotó:  KPÖ-Gemeinderatsklub/Graz

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.