km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Savaria: szív és lélek gazdagsága - Balló László új könyvének bemutatójáról

Savaria: szív és lélek gazdagsága - Balló László új könyvének bemutatójáról

Savaria szeretete, óvása, féltése. Értékmentés. Szív és lélek gazdagsága. Mosolygós, derűs Szombathely átörökítése a következő nemzedékeknek. Mindezeket „csepegteti belénk” Balló László Neves utczák című legújabb kötete.

„Ma is elcsodálkozom, kicsi gyermekként mennyi motívumot gyűjtöttem be hangyaszorgalommal”, idézte fel Balló László (1953) költő a Neves utczák – Barangolás térben és időben – című kötetének ünnepélyes bemutatóján a Berzsenyi Dániel Könyvtárban múlt szombaton. „Emlékeim közül fölsorakoznak a Fő téri Béke eszpresszó kirakatai előtt állt vastag kovácsoltvas rostélyok, a volt Torkos étterem selyemtapétái, kristálycsillárjai és falikarjai. Stühmerék színes faliképe a régi Szombathelyről. Legáthék fenyődeszkából rótt lisztesládái, ahonnan lapáttal mérték a vevőnek a kiló lisztet. A Macoun-ház cukrászdája, amely talán e név köznyelvi magyarításából lett Mackó…” 

Seregnyien voltunk kíváncsiak az új Balló-kötet premierjére, amely mondhatni egyenes ágú leszármazottja a szerző tavaly napvilágot látott Neves házak – szombathelyi etűdök című könyvének. Dr. Baráthné Molnár Mónika a bibliotéka igazgatója csupa szív vendéglátóként örömmel állapította meg, hogy – ebben az ínséges időszakban is – nagy igény van a könyvtári programokra. /Tegyük hozzá, ez idő tájt hetente mindössze három napig lehet nyitva az intézmény: csütörtökön, pénteken és szombaton. Szomorú, hogy ilyen drasztikusan korlátozzák (rezsimegszorítás ürügyén) a humanizmus fellegvárainak, a könyvtáraknak, de a színházaknak, a múzeumoknak is – melyek a szabad gondolkodásnak, az érzelmi színskála kibontakoztatásának inspirátorai – hatás- és hatókörét./ Az igazgatónő méltatta a könyvben lévő mai fotókat készítő Tátrainé Kulcsár Irénnek, valamint a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjének, Farkas Csabának a munkáját.

  Igazi lokálpatriótaként jellemezte Balló Lászlót Putz Attila önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke. Kiemelte felkészültségét, alaposságát, hitelességét. S nem utolsósorban azt is, hogy élvezet olvasni a szerző köteteit, nem könnyű letenni azokat. 
Feiszt György nyugalmazott fő levéltáros arról is beszélt, hogy neki elsőként a szubjektivitás jut eszébe Balló László könyveiről. Ugyanakkor levéltárosként ő a történetiségre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között méltatta Szily Jánost (1735-1799), akit européernek nevezett. Mint ismeretes: ő volt Szombathely első püspöke, aki az egyházmegye megszervezése mellett Hefele Menyhért (Melchior Hefele, 1716-1794) osztrák építésszel terveztette meg, építtette föl a püspöki palotát és szemináriumot. Szily János érdeme az is, hogy Szombathely az egyházi műveltség és szellemi élet központja lett. „Nem az egyéni gyarapodás vezérelte”, jegyezte meg Feiszt György.

A könyvpremier moderátora, a Weöres Sándor Színház művésze, Kelemen Zoltán A város című saját versét olvasta fel. „Hová tűnt a város, szívemmel határos, / hol bolyongtam a fényben és vaksötétben, / hol repültek évek, hová visszatérek / ha fázom egy másik városban álmomban, / vagy ébrenlétben lakótelepi szélben, / mikor zakatolok éppen külvárosi / télben, hol koptatnak napok, hol az vagyok / ki nem voltam a szívemmel határosban...” Balló László-költeményeket „nyújtott át” a publikumnak Szabó Tibor, a WSSZ direktora, Jászai-díjas színművésze. „Ahogy rám néz mintha kutatna / az emlékeiben a város / Itt és itt lakott apám s amott / hullott kályhából a samott / nem lehetett kihagyni ezt / emlékkép ekképp nem ereszt…” (Ahogy rám néz) „Kívül-belül fények, / A városon. Meg rajtam. / Kívül-belül zene /A városon. Meg rajtam. /…de meg se látszik mindez / a városon. Meg rajtam. / Feléltük már. / Pitymallik már…/ kívül is, belül is / A városon / Meg rajtam”. (Pitymallik)
Bujtás Ervin dalszerző-előadóművész Szombathely című dalát szólaltatta meg: „Ez az otthonod, az otthonod is marad.” 
Balló László ekként szólt az érdeklődők népes táborához: „Emlékszem a gyönyörű palotákra, amelyek sivár bérházzá alakultak a szemem láttára, emlékszem az eltűnt csodálatos villákra, amelyeknek alig maradt hírmondója. Az eltűnt sikátorokra. Az iparosokra. Emberek, családok; megannyi kedves, segítőkész, bajban megbízható jó barát, mosolygós arc...” Arra bíztatott: „Vigyétek tovább az emlékeket arról, hogy volt egy derűsebb és gazdagabb Szombathely is, amelyben az anyagi szegénységet feledtette velünk a szív és a lélek gazdagsága.”

Szenkovits Péter

Fotó: Hírplusz


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn
Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.