km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Savaria Szimfonikusok és partnereik: a Carmina Burana sikere a sportházban

Savaria Szimfonikusok és partnereik: a Carmina Burana sikere a sportházban

Hatalmas sikert aratott Carl Orff Carmina Burana című alkotásának szerda esti előadása az AGORA Művelődési és Sportházban. Szinte eggyé forrt zenekar, énekkar, gyerekkórus és közönség Vajda Gergely dirigens inspiratív irányításával.

A forró hangulatú ünnepi hangverseny a Savaria Szimfonikus Zenekar ötvenedik évadának záróakkordja volt. Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester köszöntő szavai emelték az esemény fényét:  „Jó érzés olyan városban élni, ahol több évtizedes múltra tekint vissza a minőségi komolyzene szeretete, népszerűsége.” Emlékeztetett rá, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar – Szombathely nemzeti minősítésű együttese – fél évszázaddal ezelőtt vált hivatásos zenekarrá. „Szívből gratulálok az együttesnek, Kiss Barnának, a zenekar igazgatójának és Vajda Gergely vezető karmesternek!” Elismerő oklevelet nyújtott át a direktornak. Carl Orff német zeneszerző (1895-1982) legismertebb, legnépszerűbb műve, az 1935-36-ban komponált Carmina Burana című kantátája csendült fel. Az alkotás alapjául az egyik első világi, a XI-XIII. században lejegyzett – nem liturgikus, tehát nem egyházi szertartásokhoz köthető – szöveggyűjtemény szolgált.

Mintegy kétszázötven latin, közép-felnémet, ófrancia, valamint kevert, „makaróni” nyelvű vers. Az alkotás grandiózus bevezetését és lezárását (Ó, Fortuna) – kórus és zenekar „összhangzatát” – alighanem mindenki ismeri, merthogy filmekben is fölcsendül, mint például az Excaliburban (1971).

A most is fantasztikus Savaria Szimfonikus Zenekar népes és egyben nagyszerű gárdával együtt vitte sikerre Carl Orff remekét. Három professzionális operaénekessel: Rőser Orsolya Hajnalkával (szoprán), Haja Zsolttal (bariton), Szappanos Tiborral (tenor). Az ezerszínű Nemzeti Énekkarral; karvezető Somos Csaba. A Paragvári Általános Iskola csodálatos kórusával; irányítójuk Sándorfi Olga. S nem utolsósorban a karizmatikus erejű Vajda Gergellyel.

Humor, életöröm, lendület, pezsgés, kicsattanó erő vált uralkodóvá az olykor szomorúbb, komorabb témák (újra s újra, aztán meg végleges) „elkergetése”, „elhessegetése” után. A mégsem, a csak azért sem adhatjuk fel; közösen, együtt meg pláne nem! – érzése, hitvallása költözhetett be a sportház toleráns, értő, lelkes publikumának szívébe-lelkébe. A nézősereg felállva, vastapssal köszönte meg a nem mindennapi élményt.


Szenkovits Péter

Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar / Büki László

 

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.