km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
29 helyszínen várják a karneválozókat

29 helyszínen várják a karneválozókat

Idén 29 helyszínen, több mint 300 fellépővel várják majd az érdeklődőket augusztus 25-28-ig a Savaria Karneválon.

 

FORUM SZÍNPAD
Fő tér
A Fő tér ezekben a napokban találkozóhelye a különböző kultúráknak, fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretével. A zenei palettán idén a következőket találja a karneválozó közönség: ethno világzene Mitsoura-tól, „hazai” zenés szülinapozás az Elefánttal, etno-beat az Aurevoir-tól, zúzás a szombathelyi kötődésű Vad Fruttikkal, magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt együttműködésében, de megszólalnak pop, swing, soul és jazz-dallamok is a színpadon.

 

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK
Aréna u. 
A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán csapatok mellett találkozhatunk szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, még István király és udvartartásának tagjai is idelátogatnak egy birtokadományozás kapcsán. Tábori bronzöntő és kovácsműhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Különleges élményt kínálnak a Mare Temporis időtengerészei is, akik ezúttal az 1848-as forradalom idejébe repítenek bennünket. Szombaton pedig a Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) csábítja a Témaparkba egy exkluzív gasztronómiai bemutatóval a kovász szerelmeseit. 

 

SÖRTÉR 
Isis tömbbelső
Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Sörtéren a helyed a Karnevál napjaiban! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock – ez mind hallható lesz az Isis tömbbelsőben. Akik pedig „tálalják” a minőségi kínálatot mások mellett: az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takáts Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Koprive és a Cimbaliband.

 

KALANDVÁR
Gáyer-park
Fás, árnyas, ligetes, kellemes és szellemes – az mind elmondható a Karnevál családi helyszínéről, a Kalandvárról. A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtó Gáyer-parkban az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat. Míg Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Veronaki Zenekar először látogat el a Savaria Történelmi Karneválra, addig hosszabb idő után tér vissza a Campus Ludendi színpadára a Majorka Bábszínház és Joós Tamás. Mások évről-évre színesítik a Kalandvár programjait: Gulyás László vándormuzsikus kacagtató elmésségei és a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciói nélkül elképzelhetetlen a gyerekhelyszín.

 

THALIA KERTJE
Gáyer-park
Mikor a gyerekek estére kellőképpen elfáradtak a Kalandvár nekik szóló programjaitól, a felnőttek birodalmává válik a Gáyer-park. A hangulatos szabadtéri színpadon mindhárom estén a hazai kamaraszínházi kínálat legjavából láthatunk produkciókat. Péntek este a !BIPP! Társulat Casting-jának lehetünk aktív résztvevői, szombaton Szirtes Balázzsal merítkezhetünk meg Oscar Wilde csodálatos világában, míg vasárnap Balsai Móni lép elénk az egykori lázadó, Shirley Valentine bőrében. 

 

MŰVÉSZETEK UTCÁJA
Kossuth Lajos utca
A képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói mellett az irodalom és a zene kiválóságai népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját. Idén ez a kínálat tovább bővül! Az idei évben az orientális táncművészet legmagasabb szintű művelői is a Művészetek Utcája színpadán mutatják meg tehetségüket, tudásukat. A műhelytitkokba történő betekintés mellett itt lehetősége adódik a látogatónak, hogy a művészetek legjavát élvezze színpadi produkciók formájában is.

 

BOROK UTCÁJA
II. Rákóczi Ferenc u.
A hegy leve a kezdetektől fogva elmaradhatatlan kísérője a karneváli programoknak. Magyarország szinte valamennyi borvidéke képviselteti magát a rendezvényen a nagy hagyományokkal rendelkező pincészetek és a legjobb nedűk által. Idén a legjobb borok mellé olyan utcazenei produkciókat kínál a helyszín, melyek erősen fokozzák a hangulatot, ugyanakkor lehetőséget teremtenek a baráti társaságoknak, családoknak, hogy a muzsika mellett beszélgetéssel töltsék idejüket a Karnevál népszerű találkozóhelyén.

 

ÖREG VÁROS VÁSÁRA
Fő tér – Thököly Imre utca
Kézműves és gasztronómiai vásárunkban mindent megtalál az Karneválozó, ami szem-szájnak ingere. Lesz itt kézműves ékszer és kürtőskalács, kézzel faragott tárgy és Mátyás csemegéje, kerámiaportéka és pecsenyekülönlegesség, babakelengye és kézműves fagylalt, fonott kosár és különleges aszalvány, kecsketejes szappan és kemencés lángos is. Az Öreg Város Vására a régi idők vásárainak hangulatát idézi meg a belvárosban, így nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska idén sem.

 

KÍSÉRŐHELYSZÍNEK

 

KARNEVÁLSZÍNHÁZ
Megyeháza udvara
A Weöres Sándor Színház és az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban idén Hernádi Judit és Kern András lép színpadra! A két színészlegenda Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában mutatja meg tudásának legjavát. 

 

MEDITERRÁN ZENEUDVAR ÉS GALÉRIA
Belső Uránia udvar
A komolyzene és a képzőművészetek találkozóhelye lesz idén is a Belső Uránia udvar. Az Isis Galériában képző- és iparművészek kiállításai, a játszóhelyen komolyzenészek koncertjei fogadják a nagyérdeműt.

 

MIRACULUM-BROADWAY
Mártírok tere 1.
A Mira Orient Art orientális társulat idén a Broadway Club Cafe-ba invitálja a Mesés Kelet rajongóit. A Savaria Történelmi Karnevál három napja alatt változatos programokat kínálnak. A programok ingyenesek, a látogatók adományaiból a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskolát támogatja.

 

HANGÁR – RETRO ZENEPAVILON
Ferences templom oldala
A Hangár hangszerkurzusain tanuló hallgatók előadásai, hangszersimogató, hangszeroktatás és örömzene várja a helyszínre látogatókat.

 

CASTRUM DEI – KERESZTÉNY UDVAR
Berzsenyi D. tér 3.
A Püspöki Palotában a Castrum Dei a karneváli forgatagban a találkozások és nyugalom szigete, pontosabban vára lesz. A szervezők hívnak és várnak ide mindenkit, akik szeretnének kicsit elcsendesedni, keresztény dicsőítő koncerteket hallgatni. A kapu nyitva áll minden látogató előtt vallási és felekezeti hovatartozástól függetlenül.

 

TRÓPUSI LEPKE-, PÓK- ÉS ROVARGIGÁSZOK KIÁLLÍTÁSA
Szent Márton u. 2.
Élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és egyéb ízeltlábúak mellett több ezer rovarpreparátum látható a kiállításon a Ferences templom színháztermében. A látogatók a saját kezükbe fogva csodálhatják meg az élő rovarokat, lepkéket.

 

PÜSPÖKI PALOTA
Berzsenyi D. tér 3.
A három nap során az érdeklődők vezetett látogatás keretében tekinthetik meg a Püspöki palota első emeleti csodálatos barokk termeit.

 

SARLÓS BOLDOGASSZONY SZÉKESEGYHÁZ
Mindszenty J. tér 1.
A Székesegyház nagyharangja mellől csodálatos magaslati kilátás nyílik Szombathely városára. Fél óránként vezetett látogatás indul a székesegyház tornyaiba maximum 15 fő részvételével.

 

MINDSZENTY TÉR
Szerzetesi kirakódóvásár várja a látogatókat a Karnevál három napján. A szerzetesrendek és egyházi intézmények kézműves termékeiből válogathatnak az érdeklődők. 

 

ELTE SEK EGYETEMI STAND
II. Rákóczi Ferenc u.
Az ELTE Savaria Egyetemi Központ standja változatos, sokszínű programokkal várja az érdeklődőket három napon át az Iseum előtt.

 

FOLKUDVAR
Berzsenyi D. tér 2.
Néptáncbemutatók, népzenei koncertek, gyerekelőadások és táncházak várják a népi kultúra művelőit és laikus szerelmeseit a Folkudvarban három napon át.

 

MNL VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA
Hefele M. u. 1.
Megtekinthető a Létező szocializmus életvilágai – Vas megyei településképek egykor és napjainkban című tárlat, valamint naponta több alkalommal a programhoz kapcsolódó filmvetítés zajlik.


ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ
II. Rákóczi F. u. 6-8.
A Római Birodalom több mint 60 ismertté vált római kori Isis-temploma közül az 1955-ben, Szombathelyen megtalált savariai Iseum az európai tartományok legnagyobb szentélykomplexuma volt. Falai között újjáélednek az antik római hétköznapok. 

 

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
II. Rákóczi F. u. 12.
Ajándék tárlatvezetés a múzeum állandó kiállításaiban.

 

SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Thököly I. u. 26.
Ajándék tárlatvezetés a múzeum állandó kiállításában.

 

SAVARIA MÚZEUM
Kisfaludy S. u. 9.
Záró tárlatvezetés Kovács-Krassói Anikó muzeológussal és Medgyesi Konstantin történésszel a SISI – Királyné feketén-fehéren című időszaki kiállításban.

 

SMIDT MÚZEUM
Hollán E. u. 2.
A Smidt Múzeum állandó kiállítása mellett a Harry Potter-univerzum különlegességeit ismerhetik meg a látogatók a Karnevál napjaiban.

 

CSODÁK FOLYOSÓJA
Aréna u. 10.
A Csodák folyosója ismét kinyitja kapuit a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Kicsik és nagyok a cirkusz világában kalandozhatnak, a természettudományos laborban a színek és a kémia találkozását kísérhetik figyelemmel a kísérletezni vágyó érdeklődők csütörtökön és pénteken.

 

PÜSPÖKI PALOTA KERTJE
Berzsenyi D. tér 3.
Vár a Püspökvár címmel szabadtéri színházi események várják az igényes szórakozás híveit a Karnevál kísérőhelyszínén.

 

EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR
Szily J. u. 1.
Karneválozzon az Egyházmegyei Könyvtárban és a Herzan-könyvtárban! Tekintse meg az egyedülálló kincseket a Karnevál időszakában kedvezményesen.

 

BRENNER JÁNOS KOLLÉGIUM UDVARA
Mindszenty tér
A Karnevált megelőző napokban a Soltis Színház előadását és Eperjes Károly önálló estjét láthatják az érdeklődők a kollégium udvarán.

 

HONVÉDSÉGI TOBORZÓPONT
Aréna u. 8. udvara
Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzópontot működtet, ahova várják mindazokat, akik érdeklődnek a Magyar Honvédség tevékenysége iránt. A Karnevál napjaiban 10:00–18:00 óra között ingyenesen megtekinthető a Katonatörténeti Kiállítás.

 

ARCHEON INFORMÁCIÓS PONT
Fő tér, Tourinform Iroda
Fedezd fel az osztrák-magyar határtérség régészeti emlékeit az ArheOn kincskereső térképpel és applikációval az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával! 


TESTVÉRVÁROSOK TERE
Fő tér
Bemutatkoznak Szombathely lengyel, grúz és szlovák testvérvárosai a Visegrad Fund jóvoltából.

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.