km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Savaria Filmszínház: 50 éves születésnapját ünnepli a mozi a hétvégén

Savaria Filmszínház: 50 éves születésnapját ünnepli a mozi a hétvégén

Mozitörténeti kiállítással és megnyitóval vette kezdetét a Savaria Mozi 50. születésnapját ünneplő hétvégi programsorozat a filmszínházban, melyet a Hildebrand István Teremben Puzsér Róbert publicista moziról, Hollywoodról, filmezésről szóló előadása követett.

Stílusosan a '70-es évekből származó mozijegyet kapott a kezébe a látogató szombaton az AGORA Savaria Filmszínház aulájában: a kiállított hajdani teremalaprajzon azt is megkereshette, vajon hova szólna a jegye, ha 1973-ban, a mozi nyitásának évében járnánk. A Művészeti Szakgimnázium és Technikum gordonka quartettje egy régi mozigép és a pattogó kukorica hangja mellett Csajkovszkijt játszott – nem véletlenül, hiszen 1973. augusztus 19-én a Savaria Mozit az orosz zeneszerző „panorámafilmjével” avatták fel. 

Dr. Nemény András, városunk polgármestere megnyitó beszédében felidézte, az ő generációjának mennyi élményt nyújtott a Savaria Mozi, s hogy mennyi időt töltött itt diákként a filmeknek hódolva. Indiana Jones, A Jedi visszatér, Vissza a jövőbe – filmeket és hozzájuk kötődő emlékeket őriz, köztük azt, mikor végre sikerült a Batmanre megszerezni a legendásan legjobb helyet: a 19. sor 19. székét.

Azután következtek a komolyabb gimnáziumi évek, komolyabb filmekkel, mint a Schindler listája, majd, családapává válva, a gyermekekkel való szórakozást is jelentette a mozi. Ugyanígy van ezzel több generáció, család és szombathelyi: a mozi vitathatatlanul igazi érték, így idén bekerült a Szombathelyi Értéktárba is. – Reméljük, örökké a mi mozink marad – zárta szavait a polgármester.

Mayer Rudolf, Horváth Zoltán és dr. Nemény András

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke elmondta, neki, sárvári születésűként nincs oly sok emléke a szombathelyi moziról, de arra emlékszik, mikor először beülve a terembe elámult a hatalmas vetítővászon láttán. Szülei viszont több romantikus estét töltöttek a Savaria Moziban – így talán ő is sokat köszönhet az intézménynek, árulta el nevetve az alelnök, majd a Vas Vármegyei Közgyűlés nevében elismerő oklevelet nyújtott át Mayer Rudolf mozgóképszakági vezetőnek és Horváth Zoltánnak, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont ügyvezetőjének, akik Dr. Nemény Andrástól Szombathely város díszoklevelét is átvehették.

A megnyitó után levetítették a mozi 1973-as nyitásáról szóló rövid dokumentumfilmet, majd átadták a kiállítást a közönségnek: plakátok, tárgyak, pénztárgép, kézi csévélő, jegyek, megannyi mozitörténeti relikvia került bemutatásra a Savaria Filmszínházon túl Szőnye Ildikó, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Vas Vármegyei Levéltár és az AGORA felajánlásának köszönhetően. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Bokányi Adrienn tanácsnok, Horváth Soma alpolgármester és Németh Sándor, a Savaria Mozi egykori vezetője is.
 

Puzsér a moziban

Puzsér Róbertre sokan voltak szombat este kíváncsiak a Hildebrand István Teremben. A publicista, médiaszemélyiség a mozi bukásáról és az akadémikus kultúra hanyatlásáról beszélt, a tőle megszokott szókimondó stílusban, bár a közel kétórás előadáson, valljuk be, nem sok dolgot hallott az ember, amit eddig ne rakott volna össze magától.

Puzsér úgy indított, hogy a XIX. századra elfogytak a jól elmesélhető történetek, vagy a mozi nem alkalmas már a nagy, átfogó narratív történetmesélésre. A múlt században a mozizás, azaz, hogy elmegyünk egy premierre, és egyszerre megnézünk valamit, még közösségi élmény volt – ez megszűnt, ezáltal a filmekről való közös beszéd is, mely tagolta, értelmezte a kultúránkat, hogy több legyen az élet, mint gürcölés a megélhetésért.

Mára a filmezés magányos fogyasztói élménnyé vált, Hollywood meg, és ez természetesen összefügg, eladta magát: a nézők igényeit felmérve elégítik ki azt pénzhajhász producerek, míg a művészet lényege éppen az, hogy formál, szembesít. Elveszett a tartalom, ahogy a politikában is, csapott más vizekre Puzsér, igénykiszolgálás van, ahelyett, hogy eljuttatnánk A-ból B-be a mozinézőt, a politikusok meg a társadalmat. 

Scorsese szavával vidámpark-filmeket gyártanak manapság, elszivárgott a katarzis, helyette valami hideg fut végig a hátunkon, mintha kizárólag tinédzsereknek készülnének a filmek. Ideológiai nevelés folyik a filmezésben, hangzott el, kultúra helyett propagandát gyártanak, manapság főként azt, hogy hiperérzékenynek kell lenni a sokszínűségre: fontosabb lett egy filmnél, hogy legalább az öltöztetők között legyen egy transznemű törpe, mint hogy jól játsszanak benne színészek, ugyanis Hollywood már csak önmagára reflektál.

Mindenki be van szarva, somázott Puzsér, hogy ki ne nyírják, hiszen – és itt a Me too-mozgalom is beúszott a képbe – a liberális elit válogatás nélkül tűzi lándzsahegyre bárki fejét. A beszélgetésnek ezen a pontján kicsit megint fellazult a kohézió, és Woody Allen, Kevin Spacey besározásának és felmentésének taglalása után lassan visszakanyarodtunk a filmhez, azon belül is az európaihoz, ahol Puzsér szerint cseppet sem jobb a helyzet, hiszen, "ahogy az időjárás, nyugatról keletre ideérnek a dolgok a tőke erejével".

Nézői kérdésre, miszerint hol keressünk jó magyar filmet, Puzsér "az archívumban" választ adta, a film ugyanis a nép lelkének tükre, mi viszont, nézve a filmjeinket, nem ismerünk rá a valóságunkra, mert a múltunk, így a jelen létállapotunk is meg lett hamisítva. Ennél a pontnál végéhez közeledett a többször önmaába visszatérő, inkább csak a felszínt kapargató előadás, amit, a fészkelődésekből ítélve, nem is nagyon bántunk.

A moziünnep vasárnap is folytatódik az alábbi programokkal:

0.00-13.00 Csupa-csoda játszóház – interaktív játszóház a fénnyel és a fizikával a fókuszban 
10.30 Mesefilmvetítés: Dzsungel-mentőakció 2: A világ körül. Jegyár: 600 Ft
12.00 Mesefilmvetítés: Elemi. Jegyár: 600 Ft
14.00-17.00 Kulisszák mögött! – mozibejárás
14.00-17.00 Vasi Mozaik 1973: helyi filmhíradók filmjeinek vetítése. Együttműködő partner: a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára
18.00 Magyarázat mindenre – Reisz Gábor, Velencei Filmfesztiválon díjnyertes új filmje.
Premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Vendég: Znamenák István és Rusznák András színészek. 
Jegyfoglalás: savariamozi.hu. Jegyár: 1 500 Ft

 

 

TP

Fotó: Csonka András

kapcsolódó cikkek
Ünnepeljük a mozit és a Sportházat: az AGORA őszi-téli programjai
Ünnepeljük a mozit és a Sportházat: az AGORA őszi-téli programjai
Az AGORA őszi-téli programjairól tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Sportházban, fókuszban a Savaria Filmszínház és a Művelődési és Sportház jubileumát ünneplő rendezvények álltak, de itt lesz Pintér Béla és Társulata, megannyi koncert, előadás és kiállítás – az AGORA programdömpinget kínál a hűvösebb hónapokra is.
kapcsolódó cikkek
Ünnepeljük a mozit és a Sportházat: az AGORA őszi-téli programjai
Ünnepeljük a mozit és a Sportházat: az AGORA őszi-téli programjai
Az AGORA őszi-téli programjairól tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Sportházban, fókuszban a Savaria Filmszínház és a Művelődési és Sportház jubileumát ünneplő rendezvények álltak, de itt lesz Pintér Béla és Társulata, megannyi koncert, előadás és kiállítás – az AGORA programdömpinget kínál a hűvösebb hónapokra is.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.