km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Sajtótájékoztató közügyekről: felújítások, kukaholding, buszok, vitatott beruházások

Sajtótájékoztató közügyekről: felújítások, kukaholding, buszok, vitatott beruházások

A választási ígéretekben megfogalmazott sajtótájékoztatót tartott a városvezetés a folyamatban lévő ügyekről. Nemény András polgármester azt mondta, tartják magukat ahhoz, hogy a polgárok rendszeresen kapjanak információkat, legyenek asztal felett a közügyek. 

Kukaholdig, óvodafelújítások


Mindez szervesen illeszkedik a zöld és nyitott város koncepciójához, emelte ki Nemény András. Beszámolója szerint létrejött a hivatalon belül az állampolgári panaszokkal foglalkozó gyorsreagálású csoport. Illetve a kampányban megígért 1000 darab új fához is készülnek a tervek. Hogy hova kerüljenek ezek a növények, a szakértők mellett a civil szervezetek véleményét is kikérik, a program pedig folyamatos lesz. A polgármester a problémák közül első helyen említette a kukaholding ügyét: a pénzbeszedésre alapított állami cég működésével rengeteg a probléma. Emellett Szombathely az egyetlen olyan megyei jogú város, amely nem rendelkezik szolgáltatói jogosultsággal, ezt egy soproni vállalat birtokolja. A városvezetés folyamatosan tárgyal ennek a visszaszerzéséről, illetve a kukaholdingnak a város fele fennálló, 1 milliárdos adósságáról. További gond, hogy a szolgáltatás végző dolgozók alacsony bérért, kivett szabadság nélkül dolgoznak, az önkormányzat erre a helyzetre is keresi a megoldást.


Nemény András kitért az Aréna utcai óvoda felújítására is. Ahogy arról beszámoltunk, a kivitelező új feladatra hivatkozva (megfelelő vakolat felvitele) plusz pénzt szeretne. Szakértői vélemény szerint a munkára valóban szükség van. A polgármester szerint a közgyűlés biztosítja a szükséges forrást, ám szeretné megállapítani, hogy kinek a felelőssége a kiadás: a tervezőé vagy a kivitelezőé, és behajtja rajta az összeget. Több óvoda felújításánál hasonló a helyzet, az önkormányzat minden törvényes eszközzel igyekszik védeni a város érdekeit úgy, hogy a munka ne húzódjon el évekig.


Jól behatárolható üzleti kör nyerte a közbeszerzéseket


Horváth Attila alpolgármester a közbeszerzésekről beszélt, úgy fogalmazott, ezek többségét egy jól behatárolható üzleti kör nyerte meg a városban. Mégpedig alacsonyabb ajánlatokkal, amelyeket aztán plusz munkákkal pótoltak ki. Valamennyi közbeszerzést vizsgálják, különösen az elvégzett munka minőségét, a határidőket és érvényesítik a kötbér és a garanciát is, ha szükséges. Szombathelyi cégek csak sokadik alvállalkozóként jutottak munkához, ezen a törvények adta kereteken belül változtatnak a jövőben


Problémás a csapadékvíz-elvezetési projekt


Horváth Soma alpolgármester a csapadékvíz-elvezetési projekt körüli gondokat ismertette. Mint mondta, a 800 milliós beruházással több helyen komoly gondok vannak (Szatmár utca, Szent Imre herceg utca, oladi kertváros). Az önkormányzat a kisebb problémákat igyekszik a lehető leghamarabb megoldani. Tóth Kálmán képviselő végzi a koordinálást, Putz Attila pedig a körzetéhez tartozó Szatmár utcában dolgozik. A város, látva a gondokat, az érintett utcákban egy komplex út- és járdafelújítás programot hajt végre fokozatosan, ennek a projekt befejezése után (a határidő valószínűleg csúszik majd) tudnak nekifogni. Horváth Soma bejelentette azt is, hogy a hagyományos adventi vásárra minőségi programokat és meglepetéseket terveznek – ezekről hamarosan beszámolnak a város polgárainak. 


Sportliget: érvényesíti a garanciát a város


László Győző alpolgármester szintén egy problematikus beruházásról, a Sportliget felújításáról beszélt. Mint ismert, itt is több gond merült fel a több mint 1 milliárdos fejlesztés átadása után (pályák használhatósága, megközelíthetőség, világítás stb.), az elvégzett munka minőség kifogásolható. A város minden jogi eszközzel igyekszik érvényt szerezni a garanciális jogainak – eddig ebben az esetben ez nem valamiért nem működött. Az önkormányzat átalakítja a város szociális és lakásrendszerét,  ennek részleteiről külön sajtótájékoztatón számolnak be csütörtökön. 
Kérdésre válaszolva Horváth Attila elmondta, a Szombathelyi Haladás Kft-től a legutóbbi taggyűlésen teljes átvilágítást, gazdasági tervet kértek, ennek határideje november közepe. Úgy fogalmazott, addig a városnak sincs több információja a klub helyzetéről, mint a szurkolóknak, ezért is várják kíváncsian a kért dokumentumokat.  


Kérdésünkre, miszerint mi lesz akkor, a kormány törvénnyel kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy iparűzési adóból oldják meg a helyi tömegközlekedést, Nemény András azt válaszolta, Szombathely jelenleg is ezt teszi. A város 400 milliót fizet egy évre előre a szolgáltatónak, most kezdődnek az újabb tárgyalások az ismét átszervezett buszcéggel. 
 

Borítókép: (balről) Horváth Attila, László Győző, Nemény András, Horváth Soma Fotó: Nagy Jácint

 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.