km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Rotary: gálaest a nemes cél érdekében

Rotary: gálaest a nemes cél érdekében

Jótékonysági gálát rendezett a szombathelyi Rotary Club szeptember 17-én a Bartók Teremben, ahol a helyi művészek mellett az ágyhoz kötött betegeket, az állami gondozásban élő kisgyermekeket és a biztonságosabb városi közlekedést is támogatni tudták a vendégek.

 

A Savaria Szimfonikus Zenekar lépett fel Thomas Kornél vezényletével, énekelt Foki Veronika színésznő és a testvére, Foki Dániel operaénekes, Kiss Márton zongorázott, a házigazda Kiss-Vincze Eszter volt. Köszöntőt mondott az idei elnök, László Balázs. Ünnepi beszédében Varga Balázs, a 2020-21-es elnök külön üdvözölte az eseményre meghívott hatvan egészségügyi dolgozót, akiknek ezúton szerették volna megköszönni a pandémia alatt végzett heroikus munkáját, a vírussal való küzdelemben való kemény és sokszor embertelenül fárasztó, testileg és lelkileg kimerítő helytállását. Büszkén jelentette be, hogy Mittli Ödön barátjukat, zürichi jóváhagyással, a Rotary-t alapító Paul Harris-ről elnevezett díjban részesítik. „A beszédeinkben sikerült egy kicsit rávilágítanunk, hogy mi is az a Rotary szervezet, kik is vagyunk, és hogyan akarunk segíteni a rászorulókon” – mesélte lapunknak Varga Balázs.

 

 

Hogy kik is a rotarysok?

 

A leköszönő elnök szerint nagyon sokan – ha egyáltalán hallanak a világ legelismertebb jótékonysági közösségéről – valamilyen szabadkőműves vagy titkos társaságra gondolnak a Rotary kapcsán. „Pedig ugyanolyan átlagemberek vagyunk, mint a többiek, talán annyiban lógunk ki a sorból, hogy többségében vállalkozók és értelmiségiek csatlakoznak hozzánk, akik a napi munkájuk mellett próbálnak meg egy kicsit visszaadni a közösségnek, meglátni és segíteni az elesett embereket. Mindannyiunknak van saját foglalkozása, legyen az mérnök, orvos, pénzügyi szakember, vendéglátós, vállalkozó vagy közalkalmazott. Éljük a hétköznapjainkat, végezzük a dolgunkat, és mellette a kapcsolatrendszerünkön keresztül, szponzorok, illetve a szeptemberi gálaesthez hasonló rendezvények keretében próbálunk meg adományokat és pénzt szerezni, esetleg hazai és nemzetközi pályázatokat végigvinni a Rotary rendszerében a rászorulók támogatása érdekében. Bármilyen más alapítvánnyal szemben nincs fizetett alkalmazottunk, nincs költségelszámolásunk. Mindannyian a saját autónkat tankoljuk, és a saját mobilszámlánkat fizetjük, a saját szabadidőnket fordítjuk arra, hogy a karitatív projektjeinket meg tudjuk valósítani, egyébként egy nagyon jó baráti közösségben” – fejtette ki Varga Balázs. 

 

A szeptemberi est egyik legfontosabb pontja a 2020-ról átcsúszott Kiss Sándor-díj átadása volt. A kitüntetést a szombathelyi Rotary Klub „újkori”, 1993-as alapítójának, Kiss Sándor szobrászművésznek a nevét viseli, és minden évben fiatal, Vas megyei kötődésű előadó- vagy képzőművészeknek ítélik oda. A mostani díjazott a gálaesten fellépő bariton operaénekes Foki Dániel volt, de két másik előadó, Foki Veronika színésznő és Kiss Márton zongoraművész is a korábbi Kiss Sándor-díjasok táborát erősíti.

 

A rendezvényen befolyt adományokból a Rotary több, párhuzamosan futó jótékonysági projektjét támogatták, köztük a felfekvés (decubitus) elleni küzdelmet is. Ennek keretében a szervezet kompressziós ágybetéteket szerez be, amelyek használata mellett a nővéreknek nem kell folyamatosan mozgatniuk az ágyhoz kötött betegeket, hanem a számítógéppel vezérelt, légpárnás betét úgy változtatja meg mindig a nyomását, hogy ezáltal ne keletkezzenek felfekvéses sebek.

 

Mellette mentorprogramot is indít a Rotary annak érdekében, hogy állami gondozásban lévő gyerekekkel hetente két órát egyéni mentor foglalkozzon, a tanulmányaik segítése érdekében. A programnak köszönhetően, melyet a jótékonysági gála is támogatott, a kisgyermekek olyan minőségi időt tölthetnek szakemberekkel, aminek köszönhetően a tapasztalatok szerint akár másfél-két jegyet is javulhat az iskolai átlaguk. Varga Balázs azt is hangsúlyozta a Savaria Fórumnak, hogy egy harmadik szombathelyi célkitűzésük is jól halad: egy okoszebrát terveznek telepíteni a Hunyadi János úton.

 

Fotó: Kardos Tamás

kapcsolódó cikkek
Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat
Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat
Biczó-Takács Lilla kapta idén a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor-díját. Az elismerést a 27 éve újjáalakult szervezet első elnökének, a neves szobrászművésznek az emlékére alapították. A díjazott olyan 35 év alatti, Vas megyében élő vagy ide kötődő alkotó lehet, aki valamely művészeti ágban kiemelkedő tevékenységet végez.
címkék
kapcsolódó cikkek
Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat
Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat
Biczó-Takács Lilla kapta idén a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor-díját. Az elismerést a 27 éve újjáalakult szervezet első elnökének, a neves szobrászművésznek az emlékére alapították. A díjazott olyan 35 év alatti, Vas megyében élő vagy ide kötődő alkotó lehet, aki valamely művészeti ágban kiemelkedő tevékenységet végez.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.