km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat

Rotary Jótékonysági Bál: Biczó-Takács Lilla díszlettervező kapta a Kiss Sándor-díjat

Biczó-Takács Lilla kapta idén a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor-díját. Az elismerést a 27 éve újjáalakult szervezet első elnökének, a neves szobrászművésznek az emlékére alapították. A díjazott olyan 35 év alatti, Vas megyében élő vagy ide kötődő alkotó lehet, aki valamely művészeti ágban kiemelkedő tevékenységet végez.

Az első szombathelyi Rotary Club létrehozása 1934-ben a kórházalapító Pető Ernő nevéhez fűződik. A szervezet a második világháború utolsó éveiben megszűnt. A vasi megyeszékhelyen 1993-ban szerveződött újra a segítő tevékenységet előtérbe helyező tagság. A klubalapító, kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére 21. alkalommal adták át hagyományos báljukon a Kiss Sándor-díjat, melyet a kuratórium döntése alapján a szombathelyi Biczó-Takács Lilla díszlettervező vehetett át. Meghatódva mesélt arról, hogy látványtervező művészként végzett a Képzőművészeti Egyetemen, és azóta színházakban és filmekben dolgozik, mint tervező. Elárulta azt is, hogy mostanában az élet egy kicsit másfelé sodorta, mert éttermeken és kávézókon is dolgozik. Hozzátette, nagyon szereti a munkáját, és boldoggá teszi, hogy ezt csinálhatja.


A díjat minden évben valamely művészeti ágban kiemelkedően teljesítő 35 évnél fiatalabb alkotónak ítélik oda. Az emlékplakettet a díjazottnak Kiss Sándor özvegye, Lesenyei Márta szobrászművész adta át.


Kiemelkedő évet zárt a szombathelyi klub  mondta báli köszöntőjében a szervezet többszörös elnöke, Pammer István. Hangsúlyozta, hogy az országban elsőként valósíthattak meg egy célkitűzést: a Rotary Club Szombathely nemrég a szexuálisan bántalmazott gyermekek meghallgatását megkönnyítő adományt juttatott a Barnahus Tudásközpontnak. Őket támogatták egy norvég szoftverrel, a hozzá való kamerával és egyéb alkatrészekkel. Ebben az évben pedig a Markusovszky kórházat szeretnék segíteni. A tervekben egy nagyértékű betegmegfigyelő rendszer beszerzése szerepel.


Borítókép: Lesenyei Márta (balról), Biczó-Takács Lilla, Pammer István Fotó: Rotary Klub

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.