km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Megmentették Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelületét, hamarosan hazatér Szombathelyre

Megmentették Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelületét, hamarosan hazatér Szombathelyre

Megmenekült a pusztulástól a Romkert mozaikja: befejeződött a hónapok óta tartó restaurálás Budapesten. Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete, egyben Magyarország legnagyobb műtárgya a 82 négyzetméteres, töredékes padló, amely a 4. században a helytartói palota fogadótermét díszítette. A színes és látványos mozaik egyelőre a budapesti műhelyben várja, hogy hazatérhessen.

 

A Romkertben az egykori helytartói palota fennmaradt mozaikjának a felület - főként a nedvesség miatt - több helyen felpúposodott, a szemek néhol valósággal szétrobbantak és eredeti színüket is elvesztették. 2018-ban sikerült felszedni, majd sótalanítani az egyedülálló mozaikot, amelyet a közelmúltig a múzeum raktárában tároltak. Idén nyáron Budapestre szállították, ahol egy régészeti cég munkatársai végezték el a 82m2-es mozaikpadló restaurálását. 


Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, több tonna súlyú régészeti leletanyagról van szó, a szállításának, illetve az elhelyezésének a logisztikája volt a legnehezebb. Szerencsére rendelkezésükre állt egy olyan terem, ahol erre mód van. Nemcsak fel tudják teríteni, hanem biztosítani tudják a restaurálás során az állandó hőmérsékletet, az állandó páratartalmat, így minden lehetőség adott, hogy első osztályú munkát végezhessenek.


A 4. századi mozaik egy 663 m2-es fogadóterem padlóját díszítette, darabjai főként a környéken fellelhető színes kövekből, illetve kerámiából és márványból készültek. A restaurátorok nemcsak az egyes szemekkel foglalkoztak, a legnagyobb feladat az volt, hogy a mozaikot új hordozófelületre helyezzék, egy különleges üvegszövet felhasználásával.  


A restaurálás befejeződött, de a járvány miatt a hazaszállításra még várni kell - mondta el az SZTV Műhely című magazinjában Csapláros Andrea, a múzeum igazgatója.


„Itt nemcsak egy műtárgyról van szó, hanem nagyon sok tábláról, nagyon sok ember kell a szállításához, és egész egyszerűen a minisztérium javaslatára ezt most nem tesszük meg. Amint visszakerül Szombathelyre, természetesen bemutatjuk a közönségnek” – tette hozzá. 


Hogy hol lesz majd látható a töredékesen is impozáns mozaik, egyelőre nem dőlt el. Az biztos, hogy speciális dobozokban érkezik majd Szombathelyre, ami azt is lehetővé teszi, hogy később akár vándorkiállításokon is bemutatkozhasson.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.