km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Megmentették Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelületét, hamarosan hazatér Szombathelyre

Megmentették Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelületét, hamarosan hazatér Szombathelyre

Megmenekült a pusztulástól a Romkert mozaikja: befejeződött a hónapok óta tartó restaurálás Budapesten. Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete, egyben Magyarország legnagyobb műtárgya a 82 négyzetméteres, töredékes padló, amely a 4. században a helytartói palota fogadótermét díszítette. A színes és látványos mozaik egyelőre a budapesti műhelyben várja, hogy hazatérhessen.

 

A Romkertben az egykori helytartói palota fennmaradt mozaikjának a felület - főként a nedvesség miatt - több helyen felpúposodott, a szemek néhol valósággal szétrobbantak és eredeti színüket is elvesztették. 2018-ban sikerült felszedni, majd sótalanítani az egyedülálló mozaikot, amelyet a közelmúltig a múzeum raktárában tároltak. Idén nyáron Budapestre szállították, ahol egy régészeti cég munkatársai végezték el a 82m2-es mozaikpadló restaurálását. 


Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, több tonna súlyú régészeti leletanyagról van szó, a szállításának, illetve az elhelyezésének a logisztikája volt a legnehezebb. Szerencsére rendelkezésükre állt egy olyan terem, ahol erre mód van. Nemcsak fel tudják teríteni, hanem biztosítani tudják a restaurálás során az állandó hőmérsékletet, az állandó páratartalmat, így minden lehetőség adott, hogy első osztályú munkát végezhessenek.


A 4. századi mozaik egy 663 m2-es fogadóterem padlóját díszítette, darabjai főként a környéken fellelhető színes kövekből, illetve kerámiából és márványból készültek. A restaurátorok nemcsak az egyes szemekkel foglalkoztak, a legnagyobb feladat az volt, hogy a mozaikot új hordozófelületre helyezzék, egy különleges üvegszövet felhasználásával.  


A restaurálás befejeződött, de a járvány miatt a hazaszállításra még várni kell - mondta el az SZTV Műhely című magazinjában Csapláros Andrea, a múzeum igazgatója.


„Itt nemcsak egy műtárgyról van szó, hanem nagyon sok tábláról, nagyon sok ember kell a szállításához, és egész egyszerűen a minisztérium javaslatára ezt most nem tesszük meg. Amint visszakerül Szombathelyre, természetesen bemutatjuk a közönségnek” – tette hozzá. 


Hogy hol lesz majd látható a töredékesen is impozáns mozaik, egyelőre nem dőlt el. Az biztos, hogy speciális dobozokban érkezik majd Szombathelyre, ami azt is lehetővé teszi, hogy később akár vándorkiállításokon is bemutatkozhasson.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet