km/óra
  2020.10.25., vasárnap  •  Blanka, Bianka napja
Rohonci tömegmészárlás: ismét kutatnak a kivégzett magyar munkaszolgálatosok sírjai után

Rohonci tömegmészárlás: ismét kutatnak a kivégzett magyar munkaszolgálatosok sírjai után

Az osztrák Bundesdenkmalamt (BDA - Szövetségi Emlékmű Hivatal), az Arbeitsgemeinschaft Geschichte und Archäologie (Történelmi és Régészeti Munkacsoport) tovább folytatja a kutatásokat az 1945 márciusában a Rohonc határában kivégzett és ott eltemetett 200 magyar munkaszolgálatos sírja(i) után. A héten kezdődő munkálatokat a burgenlandi tartományi kormányzat is támogatja anyagilag. 

A szóba jöhető terület nagyságát 89 hektárban határozták meg (körülbelül 180 futballpálya) - a korábbi sikertelen kutatások, korabeli légifelvételek, geofizikai mérések alapján ekkora részt kell átkutatni. 1969 óta próbálják megtalálni a kivégzettek sírjait, eddig különböző módszerekkel 6,3 hektárt sikerült átvizsgálni. 
 

A jelenlegi kutatás alapját az amerika légierő 1945. februárjában készített légifotói jelentik. A szörnyűséges mészárlás helyszínétől, a Kreuzstadltől (a formája alapján Keresztpajtának nevezett épület, amely a munkaszolgálatások szálláshelye volt) keletre és délre különböző hadállások, tankelhárító-, futó- és védőárkokláthatóak. Mivel 1945 nyarán szintén készültek légifelvételek, kiderült, hogy a védművek egy része megváltozott vagy el is tűnt. Nem hivatalos információk szerint a szakértők azt gyanítják, ilyen részeken temethették el a kivégzett munkaszolgálatosokat. Idén a Remise-nek (Remíz) nevezett erdőrészlettől keletre fekvő szántóföldeken folyik a kutatás. 


A rohonci vérengzés
 

Az Átlátszó tavaly készített riportot a még mindig sok homályos ponttal bíró történetről, a portálnak Vadász Gábor - akinek édesapja és nagybátyja volt a kivégzettek között - foglalta össze, mi történhetett 1945 márciusában:


“Mintegy kétszáz körüli magyar munkaszolgálatost raktak fel Kőszegen a vonatra. Oberwarton megállapították róluk, hogy ezek az emberek mégsem munkaképesek, így visszairányították a szerelvényeket Rohoncra. Virágvasárnap előtti szombaton, 6 óra után érkeztek meg az elgyötört teremtmények a rohonci pályaudvarra. A vasútállomáson kirakták őket, már volt közöttük néhány halott, akiket valahol ott el is temettek. A többieket hét fuvarral átvitték a Keresztpajtához, ez az épület is a Batthyány majorság része volt. Itt a fogvatartottak a rohonci nácik utasítására már nem kaptak enni. Aztán a kastély vendégei ötvenesével tarkón lőtték őket, majd visszamentek mulatni.“


A bécsi államügyészség 1947. évi rekonstrukciója szerint a Keresztpajtánál őrzött második csoportnak, a beteg munkaszolgálatosoknak le kellett vetkőzniük, majd a kastélyból érkezett borgőzös nácik részben levadászták, részben ötvenesével tarkón lőtték őket, de voltak, akiket agyonvertek.


A késő éjszakai öldöklést az elbeszélések szerint két-három ember élte túl. Rohoncon vesztette életét, Vadász Gábor családtagjain túl többek között Fenyő László költő, műfordító, kritikus, aki a Nyugat második nemzedékének tagja is – mondta el a már idézett interjújában Szita Szabolcs. Fenyő emléktáblája az idén került fel a Keresztpajta oldalára.
 

A teljes cikk itt olvasható

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Új tulajdonosa van Savaria Szállónak: kilenc hónap után kifizette az ajánlattevő a 470 milliós vételárat
Kicsengette Krosnow Property Kft. a Nagyszálló vételárát, a cég tulajdonjogát be is jegyezték: ezzel előrelépés megtörtént az ikonikus, de nagyon rossz állapotban lévő szálloda régóta húzódó ügyében. A dolognak azért van pár szépséghibája, egyebek mellett az, hogy a várossal hónapokig nem állt szóba a felszámoló. 
Ipkovich György: amikor egyszemélyes volt a frakció
Önkormányzati képviselő, egyszemélyes frakció, polgármester, országgyűlési képviselő, bizottsági elnök – dr. Ipkovich György az elmúlt harmincból huszonnyolc éven át dolgozott közvetlenül a szombathelyiek érdekében.
A csereként beállt Tóth Barna szállította a Haladás győzelmét Kazincbarcikán
A vendégek fölénye és a rengeteg próbálkozás a 88. percben érett góllá, a hajrában pedig már nem volt válasza a Kazincbarcikának.
Súlyosan megsérült a Kawasaki motorral árokba sodródó motoros Zsédenynél
A 84-es főúton, Zsédeny és Hegyfalu között történt a baleset. A motoros férfiért mentőhelikopter érkezett.
Bérgyilkos végzett az orosz Forma 1-es pilóta apjával
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával, Vitalij Petrov első orosz Forma 1-es pilóta apjával.