km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Akadálypályát kellett leküzdeniük a harmadik Szombathelyi Robotverseny résztvevőinek. A jó hangulatú viadalt általános és középiskolás kategóriában rendezték meg ma a Sportházban. Nyolc csapat nevezett, nagyrészt Vas megyéből. A rövid felkészülési idő miatt idén könnyebb feladatokat kaptak a fiatalok, és győztest sem hirdettek.

 

A robotika a jövő tudománya, ugyanakkor már most is jelen van a mindennapjainkban a robotporszívótól a haditechnikai újításokig, hangzott el a megnyitón. Az eseményen a város nevében Szuhai Viktor tanácsnok köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a mai világban, amikor egyre több digitális eszköz vesz minket körbe, nem csupán hasznossá, hanem szükségessé is vált a robotépítés, a robotikatudásnak a megszerzése. Ezt követően Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta, közművelődési intézményként céljuk nyitni a csúcstechnológia felé, pályázati forrásból hamarosan 3D nyomtatót és LEGO-robotokat szereznek be, hogy kultúra és a technika összekapcsolódhasson.


A terepasztalon a startmezőből kellett a robotokat elindítani, majd összeszedni a két színes kockát, és azokat egy adott területre eljuttatni - minél rövidebb idő alatt. A robotnak végül vissza kellett állnia a kiindulópontra.


Horváth Máté versenybíró az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a feladat az, hogy a céltárgyakat a megfelelő helyre eljuttassák. Amire nagyon kell figyelni, hogy vonalon belülre került vagy nem, kilóg-e, megfelelő helyen van-e, elmozdította-e a tárgyat, amit nem szabadott volna.


A csapattagoknak helyben kellett megépíteniük a robotot eredeti LEGO-elemekből, és megírni hozzá a megfelelő programot. Előbb alaposan megtervezték, hogyan célszerű végigmenni a pályán, és milyen eszközöket használjanak.


Nyolc csapat nevezett, jöttek Szombathelyről, Győrvárról, de még Velencéről is. Mivel rövid volt a felkészülési idő, és sokáig kérdéses volt az is, hogy megrendezhetik-e a versenyt, a szervezők könnyítettek a feladatokon.


Nemes József, a Műszaki és természettudományi Kultúráért Egyesület elnök hozzátette, úgy döntöttek, idén tavasszal a gyorsasági versenyszámot törlik, és november végén bíznak benne, hogy meg tudják rendezni a szumó- és a gyorsasági versenyt is.


Ezúttal nem hirdettek győztest, a szervezők emléklappal köszönték meg a csapatoknak a részvételt.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.