km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Akadálypályát kellett leküzdeniük a harmadik Szombathelyi Robotverseny résztvevőinek. A jó hangulatú viadalt általános és középiskolás kategóriában rendezték meg ma a Sportházban. Nyolc csapat nevezett, nagyrészt Vas megyéből. A rövid felkészülési idő miatt idén könnyebb feladatokat kaptak a fiatalok, és győztest sem hirdettek.

 

A robotika a jövő tudománya, ugyanakkor már most is jelen van a mindennapjainkban a robotporszívótól a haditechnikai újításokig, hangzott el a megnyitón. Az eseményen a város nevében Szuhai Viktor tanácsnok köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a mai világban, amikor egyre több digitális eszköz vesz minket körbe, nem csupán hasznossá, hanem szükségessé is vált a robotépítés, a robotikatudásnak a megszerzése. Ezt követően Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta, közművelődési intézményként céljuk nyitni a csúcstechnológia felé, pályázati forrásból hamarosan 3D nyomtatót és LEGO-robotokat szereznek be, hogy kultúra és a technika összekapcsolódhasson.


A terepasztalon a startmezőből kellett a robotokat elindítani, majd összeszedni a két színes kockát, és azokat egy adott területre eljuttatni - minél rövidebb idő alatt. A robotnak végül vissza kellett állnia a kiindulópontra.


Horváth Máté versenybíró az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a feladat az, hogy a céltárgyakat a megfelelő helyre eljuttassák. Amire nagyon kell figyelni, hogy vonalon belülre került vagy nem, kilóg-e, megfelelő helyen van-e, elmozdította-e a tárgyat, amit nem szabadott volna.


A csapattagoknak helyben kellett megépíteniük a robotot eredeti LEGO-elemekből, és megírni hozzá a megfelelő programot. Előbb alaposan megtervezték, hogyan célszerű végigmenni a pályán, és milyen eszközöket használjanak.


Nyolc csapat nevezett, jöttek Szombathelyről, Győrvárról, de még Velencéről is. Mivel rövid volt a felkészülési idő, és sokáig kérdéses volt az is, hogy megrendezhetik-e a versenyt, a szervezők könnyítettek a feladatokon.


Nemes József, a Műszaki és természettudományi Kultúráért Egyesület elnök hozzátette, úgy döntöttek, idén tavasszal a gyorsasági versenyszámot törlik, és november végén bíznak benne, hogy meg tudják rendezni a szumó- és a gyorsasági versenyt is.


Ezúttal nem hirdettek győztest, a szervezők emléklappal köszönték meg a csapatoknak a részvételt.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.