km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Harmadszor csaptak össze a robotok a Sportházban

Akadálypályát kellett leküzdeniük a harmadik Szombathelyi Robotverseny résztvevőinek. A jó hangulatú viadalt általános és középiskolás kategóriában rendezték meg ma a Sportházban. Nyolc csapat nevezett, nagyrészt Vas megyéből. A rövid felkészülési idő miatt idén könnyebb feladatokat kaptak a fiatalok, és győztest sem hirdettek.

 

A robotika a jövő tudománya, ugyanakkor már most is jelen van a mindennapjainkban a robotporszívótól a haditechnikai újításokig, hangzott el a megnyitón. Az eseményen a város nevében Szuhai Viktor tanácsnok köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a mai világban, amikor egyre több digitális eszköz vesz minket körbe, nem csupán hasznossá, hanem szükségessé is vált a robotépítés, a robotikatudásnak a megszerzése. Ezt követően Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta, közművelődési intézményként céljuk nyitni a csúcstechnológia felé, pályázati forrásból hamarosan 3D nyomtatót és LEGO-robotokat szereznek be, hogy kultúra és a technika összekapcsolódhasson.


A terepasztalon a startmezőből kellett a robotokat elindítani, majd összeszedni a két színes kockát, és azokat egy adott területre eljuttatni - minél rövidebb idő alatt. A robotnak végül vissza kellett állnia a kiindulópontra.


Horváth Máté versenybíró az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a feladat az, hogy a céltárgyakat a megfelelő helyre eljuttassák. Amire nagyon kell figyelni, hogy vonalon belülre került vagy nem, kilóg-e, megfelelő helyen van-e, elmozdította-e a tárgyat, amit nem szabadott volna.


A csapattagoknak helyben kellett megépíteniük a robotot eredeti LEGO-elemekből, és megírni hozzá a megfelelő programot. Előbb alaposan megtervezték, hogyan célszerű végigmenni a pályán, és milyen eszközöket használjanak.


Nyolc csapat nevezett, jöttek Szombathelyről, Győrvárról, de még Velencéről is. Mivel rövid volt a felkészülési idő, és sokáig kérdéses volt az is, hogy megrendezhetik-e a versenyt, a szervezők könnyítettek a feladatokon.


Nemes József, a Műszaki és természettudományi Kultúráért Egyesület elnök hozzátette, úgy döntöttek, idén tavasszal a gyorsasági versenyszámot törlik, és november végén bíznak benne, hogy meg tudják rendezni a szumó- és a gyorsasági versenyt is.


Ezúttal nem hirdettek győztest, a szervezők emléklappal köszönték meg a csapatoknak a részvételt.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.