km/óra
  2021.10.24., vasárnap  •  Salamon napja
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg

Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"

Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a meghűléses tünetekkel jelentkezők száma az orvosi rendelőkben. A náthával, köhögéssel, néha lázzal járó betegségeket jellemzően nem a koronavírus delta variánsa, hanem hagyományos őszi vírusok okozzák. Sok a hiányzó az óvodákban, iskolákban is. Az orvosok azt tanácsolják, hogy recept nélkül kapható készítményekkel enyhítsük a tüneteket, és amíg nem múlnak el, ne menjünk közösségbe.

 

Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen. A Donászy Magda Óvodában a 125 gyerekből 30 volt a legtöbb, aki egy időben hiányzott a nevelési év első heteiben. Balassáné Nagy Andrea óvodavezetőtől megtudtuk, hogy a beszoktatott kiscsoportosok és a nagyobbak között is vannak betegek, jellemzően nátha, köhögés, ritkábban láz, kis hőemelkedés jelentkezik, ami általában egy hét alatt enyhül. A Bolyai-iskolában is vannak betegek a diákok és a tanárok körében is. Volt, akinél arcüreggyulladássá súlyosbodott a fertőzés, és antibiotikumos kezelés vált szükségessé, mondta el Papp Tibor igazgatótól. 

 

A szombathelyi bölcsődékben a nátha, köhögés és a hányás, hasmenés is jelen van, tájékoztatott Sebestyén Bianka intézményvezető. Több a hiányzó, mint ami a koronavírus előtti időszakban volt jellemző ősszel. A gyermekorvosi rendelőkben megnőtt a forgalom az elmúlt napokban, jellemzően felsőlégúti tünetek miatt keresik fel a betegek az orvosokat. Dr. Vincze Magdolna, szombathelyi gyermekorvos elmondta, hogy a legtöbben erős nátha és köhögés miatt érkeznek hozzá, a láz most nincs a jellemző tünetek között. Néhányan pedig, főleg a kisebbek, hányás, hasmenés miatt kénytelenek otthon maradni.

 

Szeptemberben az óvoda- és iskolakezdéskor jellemző, hogy megnő a betegek száma – folytatta az orvos. Az azonban ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg. Mivel a legtöbben felsőlégúti megbetegedések miatt érkeznek hozzánk és a koronavírus egyik alapvető tünete is ez, több tesztet  elvégeztünk már, de szerencsére mind negatív lett. A betegség lefolyása általában egy hét és kérjük is a szülőket arra, hogy ne vigyék pár nap múlva vissza a gyerekeket a közösségbe, hiszen könnyen megfertőzhetnek másokat. Igazolást is csak egészséges gyermekeknek állítunk ki.

 

Az orvos szerint nem árt ilyenkor a gyerekek szervezetét támogatni vitaminokkal, illetve immunerősítő készítményekkel. Fontos az alapvető higiénés szabályok betartásra, a gyakori szellőztetés. A nagyobbakkal már meg lehet beszélni, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek, köhögésnél ne a tenyerüket, hanem az alkarjukat tegyék a szájuk elé, s gyakran mossanak kezet. Azok a felnőttek pedig, akik hasonló tüneteket észlelnek magukon és közösségbe mennek, vegyék vissza a maszkjukat, hogy ne adják tovább a megbetegedést. Nemcsak a koronavírus miatt érdemes odafigyelni magunkra és másokra – hangsúlyozta dr. Vincze Magdolna.

 

A betegség a felnőttek körében is terjed, sokan köhögnek, tüsszögnek, ritkábban láz is előfordul. A Váci rendelő orvosai azt tapasztalják, hogy az elmúlt két hétben megnőtt a meghűlés miatt jelentkezők száma. Jó, ha ilyenkor van itthon orrspray, köptető, köhögéscsillapító. Az nagyon fontos, ha 4-6 napnál hosszabb ideig fennállnak a tünetek, és láz is társul hozzá, jelentkezzenek a páciensek nálunk, mert lehetséges, hogy antibiotikumos kezelés kell, és hallgatás is mindenképpen kell ahhoz, hogy elkülönítsük a közben kialakuló tüdőgyulladástól - hangsúlyozta dr. Prugberger László háziorvos.

 

A tüneteket jellemzően nem a delta variáns okozza. Amint szeptemberben visszatértek a közösségbe a gyerekek, megjelentek a hagyományos őszi vírusok, amelyek tavaly a koronavírus árnyékában elmaradtak. Most már kevésbé jellemző a maszkviselés és a fertőtlenítés, ami segíti a fertőzés terjedését. Az enyhe tünetek mellett nem szoktunk tesztelni. Tartós, elhúzódó magas lázas állapot esetén szoktunk, de szerencsére, akit mi eddig az elmúlt két hétben teszteltünk, mindenkinek negatív lett az eredménye - tájékoztatott dr. Prugberger László. Az orvos azt tanácsolja, meghűléses tünetekkel a gyerekek és a felnőttek se menjenek közösségbe. Optimális esetben a betegség egy hét alatt elmúlik. Megelőzésként ajánlott az immunerősítés, a C és D vitamin-bevitel.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Torony: „a plébánosnak az egységet kell képviselnie”
Haller László augusztus 1-től vezeti a toronyi plébániát – elődje, dr. Perger Gyula Kőszegre távozott. Az 55 esztendős pappal, aki nem mellesleg nyugalmazott honvéd őrnagy – a Jóistenhez vezető útjáról, a pristinai kiküldetésről, humorról, és egy XXI. századi plébános küldetéséről is beszélgettünk.
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
legfrissebbek
Meleg idő várható a jövő héten
Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet.
A legszigorúbb karanténra készülnek a szomszédban
Ukrajna vörös zónában, azaz a legszigorúbb korlátozások között ünnepelheti majd az újévet, legalábbis ezt jósolta egy járványügyi szakértő.
Megkönnyíti a bringások dolgát a MÁV
Számos, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi indításával készül a hétfőn kezdődő őszi szünetre a MÁV-Start.
Rusvai: csökken a fertőzöttek átlagéletkora
Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában.
A legrosszabbkor jött a globális papírhiány
A könyvkiadás, a karácsonyi csomagolópapírok és ajándékkártyák gyártása is megsínylik a helyzetet.