km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Restaurálják a Püspöki Palota dísztermének oldalfalait

Restaurálják a Püspöki Palota dísztermének oldalfalait

Restaurálják a szombathelyi püspöki palota dísztermének nyugati oldalfalát. A sok girland és a figurális kompozíciók Franz Anton Maulbertsch munkái, ám ezeket a két korábbi megújítási kísérlet alaposan tönkretette. A restaurátor-művészek most az eredeti állapotot igyekeznek visszaállítani. Május végéig tart a munka.

 

Jól látszanak a repedések a falakon. Az isteni gondviselés a témája a püspöki palota dísztermében lévő freskóknak. Kétszer próbálták meg eddig helyrehozni az 1783-ban készült, az idő múlásával alaposan tönkrement festményeket: először 1893-ban, illetve a pápalátogatás előtt, 1989-ben. 


Pintér Attila restaurátor-művész az SZTV érdeklődésére elmondta, az első restaurálás majdhogynem 120 évvel ezelőtt történt. A restaurátor akkor sajnálatos módon olyan mértékben megpucolta a festéseket, hogy sok elpusztult belőlük, ezeket ma rekonstruálni kell. A második restaurálás sem volt különösen jobb, valójában nem is restaurátor végezte, hanem egy festőművész.


Márpedig a restaurátor feladata a már létrehozott érték megőrzése, átalakítások nélkül. 


Pintér Attila Maulbertsch, a neves barokk freskófestő figurális kompozícióit és a márványozásokat restaurálja. Apró ecsetvonásokkal, óvatosan dolgozik. Hangsúlyozta, hogy a többszöri átfestéseket kell eltávolítani úgy, hogy lehetőleg minél több maradjon meg abból az eredetiből, amelyik az eredeti művész munkájának eredménye.


A monokróm színvilágot és a girlandokat Tarr György vette gondjaiba. A speciális eszközök mellett az évtizedes tapasztalat segíti a szakembereket abban, hogy vissza tudjanak következtetni az eredeti munkára. Már most, empirikus módon is megállapítható, még laikus szemmel is, hogy jelentős változások következnek be a restaurálás során, az ő feladatuk az, hogy visszaadják Maulbertsch eredeti színvilágát, coloritját, felfogását, festészeti elképzeléseit.


A munka januárban kezdődött és május végéig tart. A tervek szerint ősszel a püspöki palota dísztermének északi oldalfalát is elkezdik restaurálni a művészek. 

 

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.