km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Restaurálják a Püspöki Palota dísztermének oldalfalait

Restaurálják a Püspöki Palota dísztermének oldalfalait

Restaurálják a szombathelyi püspöki palota dísztermének nyugati oldalfalát. A sok girland és a figurális kompozíciók Franz Anton Maulbertsch munkái, ám ezeket a két korábbi megújítási kísérlet alaposan tönkretette. A restaurátor-művészek most az eredeti állapotot igyekeznek visszaállítani. Május végéig tart a munka.

 

Jól látszanak a repedések a falakon. Az isteni gondviselés a témája a püspöki palota dísztermében lévő freskóknak. Kétszer próbálták meg eddig helyrehozni az 1783-ban készült, az idő múlásával alaposan tönkrement festményeket: először 1893-ban, illetve a pápalátogatás előtt, 1989-ben. 


Pintér Attila restaurátor-művész az SZTV érdeklődésére elmondta, az első restaurálás majdhogynem 120 évvel ezelőtt történt. A restaurátor akkor sajnálatos módon olyan mértékben megpucolta a festéseket, hogy sok elpusztult belőlük, ezeket ma rekonstruálni kell. A második restaurálás sem volt különösen jobb, valójában nem is restaurátor végezte, hanem egy festőművész.


Márpedig a restaurátor feladata a már létrehozott érték megőrzése, átalakítások nélkül. 


Pintér Attila Maulbertsch, a neves barokk freskófestő figurális kompozícióit és a márványozásokat restaurálja. Apró ecsetvonásokkal, óvatosan dolgozik. Hangsúlyozta, hogy a többszöri átfestéseket kell eltávolítani úgy, hogy lehetőleg minél több maradjon meg abból az eredetiből, amelyik az eredeti művész munkájának eredménye.


A monokróm színvilágot és a girlandokat Tarr György vette gondjaiba. A speciális eszközök mellett az évtizedes tapasztalat segíti a szakembereket abban, hogy vissza tudjanak következtetni az eredeti munkára. Már most, empirikus módon is megállapítható, még laikus szemmel is, hogy jelentős változások következnek be a restaurálás során, az ő feladatuk az, hogy visszaadják Maulbertsch eredeti színvilágát, coloritját, felfogását, festészeti elképzeléseit.


A munka januárban kezdődött és május végéig tart. A tervek szerint ősszel a püspöki palota dísztermének északi oldalfalát is elkezdik restaurálni a művészek. 

 

 

Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.