km/óra
  2020.10.28., szerda  •  Simon, Szimonetta napja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 

Elkészült a szombathelyi önkormányzat programja, amely arról szól, hogyan lehet a város gazdaságát minél hamarabb és a lehető legkevesebb fájdalommal talpra állítani, mondta dr. Horváth Attila. Legfontosabb feladat a város működőképességének megőrzése, a közfeladatok ellátása, emellett kiemelt küldetésnek tekinti a városvezetés, hogy szociálisan segítséget nyújtson azoknak, akik a járvány miatt – remélhetően csak átmeneti időre – rossz helyzetbe kerültek. 

 

A gazdaság újraindítása a kormány és a Magyar Nemzeti Bank feladata,  a szombathelyi önkormányzat pedig mindent megtesz, hogy a keretein és lehetőségein belül segítsen a város vállalkozásainak. Az alpolgármester kiemelte, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, van olyan korábbi elképzelésük, amely egészen messze eljutott, utalt az MNB által nyújtott 2,5 százalékos kamatra adott hitelről. 


A Szombathely Restart Program három pillérre épül, jelentette be Horváth Attila. 


Vegyél helyit!


A kezdeményezés azt szolgálja, hogy a polgárok a vásárlással elsősorban a szombathelyi vagy városkörnyéki vállalkozásokat segítsék. Ugyanennek az elemnek része, hogy a város azt tervezi, hogy a szociális támogatások egy részét – hogy pontosan mekkorát, az még nem dőlt el – utalványban kapnák meg az érintettek, amely aztán a szombathelyi piacon lenne beváltható. Az alpolgármester jelezte, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez okozhat kellemetlenségeket, de a helyi vállalkozásokat segítené.


Légy online!


A járvány következtében megváltozott körülmények rávilágítottak arra, hogy sok helyi vállalkozásnak nem volt megfelelő az online jelenléte. Ezen szeretne segíteni a város, így a Kamarával közösen weboldal-szerkesztő megoldásokat, webshopokat, adatvédelmi szolgáltatásokat (közösségi média jelenlét)  kínálnak a cégeknek, hogy azok a termékeiket el tudják juttatni a fogyasztókhoz. 


Költs okosan!


A város a saját hatáskörében mindent megtesz, hogy segítse a vállalkozásokat, fejtette ki az alpolgármester. Az önkormányzati ingatlant bérlő, de a járvány miatt bezárt cégeknek elengedte a város a bérleti díjat, jelentősen csökkentették a közterület-használat díját is. Az újraindításnál a város a Médiaközpont hirdetési felületein (Városi Televízió, Savaria Fórum) engedményt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek ilyen jellegű segítségre is szükségük van.  Mindezt nem alanyi jogon biztosítják, hanem azon cégek számára ajánlják fel, amelyek a munkahely-védelemet és a közösségi szerepvállalást is fontosnak tekintették. 


A programon túl


Ugyan nem a Restart Pogram része, de a város egyeztet a helyi multikkal, hogy minél több szombathelyi vállalkozás beszállítója legyen a nagyoknak. A legnagyobb helyi adófizetőknek, munkaadóknak a polgármester levelet írt, jelezve, hogy az önkormányzat kész a segítségnyújtásra. Horváth Attila külön kihangsúlyozta, hogy a város támogatja a bajba jutott szombathelyi cégeket, olyan rendszert építenek ki, hogy az újrakezdők számára minden elérhető legyen a pályázatírástól a hitelügyintézésig. Ugyan a nagy cégektől jön az iparűzési adó 70-80 százaléka, de a többi vállalkozásra is szükség van, különösen akkor, amikor a kormány 500 millió forintot von el a várostól.  Az alpolgármester azt mondta, hogy ez most tényleg az összefogás ideje, közösen dolgoznak a gazdaság talpra állításán. A város költségvetéséről azt mondta, a Schaefflertől az ingatlanért kapott pénz megvan, ezt út- és hídfelújításra szánják továbbra is, nem akarnak hozzányúlni. Az ápolók, a szociális területen dolgozók mellett az önkormányzati, illetve a városi cégek alkalmazottainak is megköszönte a munkát, mert ők szintén segíteni akarnak, és maximálisan odateszik magukat a veszélyhelyzetben is. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Újabb játék kap netflixes adaptációt
Az Assassin's Creed széria élőszereplős és animált feldolgozása is tervben van.
Férfi kézilabda-vb: szigorú óvintézkedések mellett rendezik a tornát
A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg januárban a férfi kézilabda-világbajnokságot Egyiptomban.
Többgenerációs otthonokat ösztönöz a CSOK
Tetőtér-beépítésekre is elérhető lesz jövőre az új lakásokra szóló támogatási és hitelösszeg.
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban
Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban szerda 0 órakor.
Gallyazás miatt lesz Szombathelyen áramszünet