km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja

Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 

Elkészült a szombathelyi önkormányzat programja, amely arról szól, hogyan lehet a város gazdaságát minél hamarabb és a lehető legkevesebb fájdalommal talpra állítani, mondta dr. Horváth Attila. Legfontosabb feladat a város működőképességének megőrzése, a közfeladatok ellátása, emellett kiemelt küldetésnek tekinti a városvezetés, hogy szociálisan segítséget nyújtson azoknak, akik a járvány miatt – remélhetően csak átmeneti időre – rossz helyzetbe kerültek. 

 

A gazdaság újraindítása a kormány és a Magyar Nemzeti Bank feladata,  a szombathelyi önkormányzat pedig mindent megtesz, hogy a keretein és lehetőségein belül segítsen a város vállalkozásainak. Az alpolgármester kiemelte, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, van olyan korábbi elképzelésük, amely egészen messze eljutott, utalt az MNB által nyújtott 2,5 százalékos kamatra adott hitelről. 


A Szombathely Restart Program három pillérre épül, jelentette be Horváth Attila. 


Vegyél helyit!


A kezdeményezés azt szolgálja, hogy a polgárok a vásárlással elsősorban a szombathelyi vagy városkörnyéki vállalkozásokat segítsék. Ugyanennek az elemnek része, hogy a város azt tervezi, hogy a szociális támogatások egy részét – hogy pontosan mekkorát, az még nem dőlt el – utalványban kapnák meg az érintettek, amely aztán a szombathelyi piacon lenne beváltható. Az alpolgármester jelezte, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez okozhat kellemetlenségeket, de a helyi vállalkozásokat segítené.


Légy online!


A járvány következtében megváltozott körülmények rávilágítottak arra, hogy sok helyi vállalkozásnak nem volt megfelelő az online jelenléte. Ezen szeretne segíteni a város, így a Kamarával közösen weboldal-szerkesztő megoldásokat, webshopokat, adatvédelmi szolgáltatásokat (közösségi média jelenlét)  kínálnak a cégeknek, hogy azok a termékeiket el tudják juttatni a fogyasztókhoz. 


Költs okosan!


A város a saját hatáskörében mindent megtesz, hogy segítse a vállalkozásokat, fejtette ki az alpolgármester. Az önkormányzati ingatlant bérlő, de a járvány miatt bezárt cégeknek elengedte a város a bérleti díjat, jelentősen csökkentették a közterület-használat díját is. Az újraindításnál a város a Médiaközpont hirdetési felületein (Városi Televízió, Savaria Fórum) engedményt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek ilyen jellegű segítségre is szükségük van.  Mindezt nem alanyi jogon biztosítják, hanem azon cégek számára ajánlják fel, amelyek a munkahely-védelemet és a közösségi szerepvállalást is fontosnak tekintették. 


A programon túl


Ugyan nem a Restart Pogram része, de a város egyeztet a helyi multikkal, hogy minél több szombathelyi vállalkozás beszállítója legyen a nagyoknak. A legnagyobb helyi adófizetőknek, munkaadóknak a polgármester levelet írt, jelezve, hogy az önkormányzat kész a segítségnyújtásra. Horváth Attila külön kihangsúlyozta, hogy a város támogatja a bajba jutott szombathelyi cégeket, olyan rendszert építenek ki, hogy az újrakezdők számára minden elérhető legyen a pályázatírástól a hitelügyintézésig. Ugyan a nagy cégektől jön az iparűzési adó 70-80 százaléka, de a többi vállalkozásra is szükség van, különösen akkor, amikor a kormány 500 millió forintot von el a várostól.  Az alpolgármester azt mondta, hogy ez most tényleg az összefogás ideje, közösen dolgoznak a gazdaság talpra állításán. A város költségvetéséről azt mondta, a Schaefflertől az ingatlanért kapott pénz megvan, ezt út- és hídfelújításra szánják továbbra is, nem akarnak hozzányúlni. Az ápolók, a szociális területen dolgozók mellett az önkormányzati, illetve a városi cégek alkalmazottainak is megköszönte a munkát, mert ők szintén segíteni akarnak, és maximálisan odateszik magukat a veszélyhelyzetben is. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés
A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.
Portugál Nagydíj: Bottas volt az első szabadedzés legjobbja
Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Portugál Nagydíj pénteki első szabadedzésén.
Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek
Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el.
Esküvőre tartó Opel borult fel Kőszeg közelében, négyen kerültek kórházba
Szombathely irányába tartott a 87-es főúton egy Opel személyautó, ami a menetirány szerinti jobb oldalon padkára futott.