km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Rendszeresen teszteltetniük kell magukat az oltatlan dolgozóknak Ausztriában

Rendszeresen teszteltetniük kell magukat az oltatlan dolgozóknak Ausztriában

Vasárnap véget ért az átmeneti időszak a munkahelyi 3G-szabály (oltott, gyógyult, tesztelt) esetében Ausztriában, vagyis ezután a három feltétel egyikének meg kell felelniük a dolgozóknak. A szabályozás nem egységes, tartományonként és foglalkozások alapján eltérő lehet – az egészségügyben és az éjszakai vendéglátásban szigorítottak is. A kamara, a kereskedelem és a vendéglátás képviselői attól tartanak, kevés a tesztkapacitás Ausztriában, így az átmeneti időszak meghosszabbítását szeretnék elérni – az egészségügyi minisztérium szerint nem lesz gond a teszteléssel a kiértékeléssel. A krone.at összefoglalója.

A minisztérium szombaton közölte, hogy hétfőn, amikortól él az új szabály, elegendő tesztelési kapacitás áll rendelkezésre. (Az átmeneti időszakban akinek nem volt 3G-je, annak FFP2-maszkot kellett hordania, ez a lehetőség szűnik meg most.) A szaktárca arra hivatkozott, hogy a munkavállalók többségének elég az antigénteszt, csak egészségügyi és ápolási területen, illetve az éjszakai vendéglátásban lesz kötelező a PCR-teszt azoknak a dolgozóknak, akik nem oltottak és nem gyógyultak. 
 

A munkavállalóknak és cégtulajdonosoknak a munkahelyre belépésnél meg kell felelniük a 3G-szabálynak. Az erről szóló igazolást mindenkinek magánál kell tartania, a szabályozás betartását a munkaadónak kell ellenőriznie – utóbbi a hatóságok is megteszik. A 3G alól kevés kivétel van, írja a krone.at, ugyanis csak azok mentesülnek, aki naponta kétszer 15 pecnél kevesebbszer találkoznak másokkal – szabadtéren. A lap szerint a teherautósofőrökön és az erdésezekn kívül csak kevesen ússzák meg a szabályt.  A dolgozót 500, a munkaadót 3600 euróra büntethetik meg, ha nem tartják be az előírásokat.
 

November 8-tól több területen a fentinél szigorúbb, úgynevezett  2G szabály érvényes (oltott, gyógyult vagy PCR-tesztet végzett +maszk- az antigénteszt nem elegendő) a foglalkoztatottak számára:

– éjszakai vendéglátás
– diszkók
– síbárok (apres ski egységek)
– idős otthonok
– ápolási intézmények
– kórházak
– mindenfajta ápolási terület (otthoni gondozás, mozgássérültek ápolása stb.)
 

A gazdasági kamara a kormánytól és a tartományoktól a tesztelési lehetőségek kiterjesztését kéri egész Ausztria területén, mivel attól tart, hogy a teszteredményeket nem kapják meg időben a dolgozók. Emiatt az átmeneti időszak meghosszabbítását szeretnék elérni. 


A minisztérium szerint van elegendő teszt és bármikor tudnak rendelni, ha szükséges. A tartomány felelőssége a tesztelés, a tárca szerint a két hét elegendő volt ahhoz, hogy felkészüljenek és bővítsék a lehetőségeket.Az egészségügyi minisztérium szerint 1,4 millió munkavállalónak kell tesztelnie, úgy számolnak, hogy nekik fele-fele arányban kell PCR és antigén teszt – utóbbi 24 óráig érvényes, az előbbi 72 óráig, Bécsben ezt 48-ra csökkentették.
 

Mario Pulker, az Osztrák Gazdasági Kamara vendéglátási szekciójának elnöke szerint kevés ennyi embernek a rendelkezésre álló tesztelési lehetőség, főleg a tartományokban. További probléma a vizsgálat kiértékelés, azaz nem mindegy milyen gyorsan kapják meg a dolgozók az eredményt. Ugyanettől tart a kereskedelmi képviselet is, ha a tesztelés csődöt mond valamilyen okból, a boltok nem tudnak kinyitni – ez különösen vidéken jelent gondot. 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.