km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Rendkívüli közgyűlés: eladtak két SZOVA-ingatlant

Rendkívüli közgyűlés: eladtak két SZOVA-ingatlant

A képviselők tizenkilenc igennel elfogadták az előterjesztést. A nagyobb ingatlant a Kisfaludy Ingatlanfejlesztő Kft., a kisebbet a Vasi Korall Kft. vásárolja meg.

 

A nyár utolsó napján, 2021. augusztus 31-én Szombathely Megyei Jogú Város rendkívüli közgyűlésére került sor. Az ülésnek egyetlen napirendi pontja volt, a a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő Sárdi-ér utcai 12606/7 és 12606/4 hrsz. alatti ingatlanok adásvételi szerződésének jóváhagyása.


Az ingatlanok közül a nagyobb 16 ezer 332 négyzetméter, és ezt 172 millió 466 ezer forint plusz áfáért a Kisfaludy Ingatlanfejlesztő Kft. vásárolja meg. A másik terület összesen 3223 négyzetméter, amelyet 33 millió 430 ezer forint plusz áfáért a munkahigiéniai és munkavédelmi termékek forgalmazásával, illetve takarítási szolgáltatásokkal foglalkozó Vasi Korall Kft. vásárolja meg.


Az alig több mint tíz percig tartott rendkívüli közgyűlésen nem volt olyan, aki nemmel szavazott vagy tartózkodott volna, tizenkilenc igennel elfogadták az előterjesztést. A napirendi ponthoz csak Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária és Illés Károly szóltak hozzá.


Illés Károly, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy frakciójuk támogatja az előterjesztést, és nem vitatják, hogy az abban szereplő értékbecslések a piaci árat takarják. Azonban azt is hozzátette, hogy úgy vélik, hogy az említett ingatlanok bekerülési értéke jóval magasabb, mint amennyiért most értékesítik őket, figyelembe véve az egykori kötvénykibocsátást, illetve az azt követő kötvényátváltás árfolyamkülönbségét, valamint ,hogy nincs aktualizálva a területekre az infrastrukturális területeknek a költsége, ami egymilliárd forintos uniós forrásból valósult meg. Megjegyezte, hogy ha ezeket mind hozzászámolják, akkor háromszorosába kerültek az említett ingatlanok, mint amennyiért most értékesítik őket. Hangsúlyozta, hogy a város a konstrukcióval vagyonvesztést fog elszenvedni.


Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (FIDESZ) azt kérte a városvezetéstől, hogy szorosan működjön együtt a SZOVA-val, hogy a SZOVA tudja tartani azokat a határidőket, amelyeket a nevezett két ingatlan adásvételével kapcsolatban vállalt. Tenki felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik ingatlan esetében telekalakításra, a másiknál telekrendezésre lesz szükség, majd ismételten kérte arra a városvezetést, hogy folyamatosan segítse a SZOVA-t a járulékos eljárások minél gyorsabb koordinálásában.


Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária felvetésére elmondta, hogy az együttműködés a SZOVA-val megvalósult, és napokon belül meg fognak történni a képviselő által említett, szükséges intézkedések. Dr. Nemény András Illés Károlynak pedig azt válaszolta, hogy ő is ott volt, amikor az említett ingatlanok megvételéről 2008-ban egyhangúlag szavazott a közgyűlés, vagyis a FIDESZ frakció teljes mellszéllességgel támogatta az említett ingatlanok megvételét. A polgármester utalt arra is, hogy a vásárlás a gazdasági válság előtt volt, amikor mindenki befektetett. Elmondta azt is, hogy 2010 és 2019 között elég sok idő eltelt ahhoz, hogy az ingatlanok értékesítésre kerüljenek, ez azonban még sem történt meg. Úgy gondolja, hogy az almát az almával lehet összehasonítani, vagyis a telek akkori értékét a mostanival nem lehet összevetni. Kifejtette, hogy örül annak, hogy sikerült értékesíteni a telket, mert így jönnek befektetők, és pénzhez jut a SZOVA Zrt. A polgármester kérte Illés Károlyt, hogy lássa komplexitásában a helyzetet, és emlékezzen vissza arra, hogy a teljes FIDESZ-frakció támogatta az ingatlan megvásárlását.


A reggeli bizottsági ülést követően a közgyűlés is jóváhagyta az adásvételt. A befolyt pénzből a SZOVA Zrt. részvénykibocsátási törlesztését fedezi majd a cég.


A közgyűlést a Szombathelyi Televízió élőben közvetítette:

 


Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.