km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Holnap hatályba lép Szombathely új rendezési terve, ami az előzőhöz képest szigorúbb előírásokat tartalmaz. Egy újonnan épülő lakáshoz az eddigi másfél helyett ezentúl már két parkolóhelyet kell biztosítani telken belül. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utcán tömegesen parkoljanak az autók. Egy következő lépcsőben azt is előírják majd, hogy adott méretű telken legfeljebb hány lakást lehet kialakítani.

 

A Gábor Áron és a Vasvári Pál utcák sarkán egy átlagos méretű saroktelekre hatlakásos társasház épült nemrégiben. A szomszédok panaszkodnak, hogy nem süt be hozzájuk rendesen a nap, és az emeleti lakók belátnak a kertjükbe. Ez általános probléma szinte minden városrészen. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon. Ezért szigorodik a rendezési terv, amivel sokéves probléma oldódik meg.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy a családi házas közegbe hirtelen soklakásos társasházak épülnek, és az ott élők életminőségét rontják. Hozzátette, az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát.


Helyszíni sajtótájékoztatón dr. Nemény András és Németh Ákos fenntartható fejlődését felelős tanácsnok arról beszélt, hogy a vállalkozók nem tettek mást, mint kihasználták a rendezési terv adta lehetőségeket.


 „A rendezési terv módosításának célja, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Nem a fejlődést szeretnénk megállítani, hanem mederbe terelni” – fogalmazott a tanácsnok. 


Ezentúl egy lakáshoz két parkolóhely kell majd telken belül létesíteni, ezzel szeretnék a közterületek zsúfoltságát megszüntetni, ugyanis tömegével várakoznak az autók az utcán. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát garázsokban kell elhelyezni. Mindemellett nem csökkenhet a zöldfelületek nagysága. A szigorítások két lépésben történnek. A második lépcsőben azt is előírják majd, hogy egy házhelynyi területen legfeljebb két lakást lehet kialakítani. A most életbe lépett szigorítások a folyamatban lévő engedélykérelmekre nem vonatkoznak, az újonnan beadott kérelmekre viszont igen.


A város honlapján elérhetők a részletes információk. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
kapcsolódó cikkek
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.