km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Holnap hatályba lép Szombathely új rendezési terve, ami az előzőhöz képest szigorúbb előírásokat tartalmaz. Egy újonnan épülő lakáshoz az eddigi másfél helyett ezentúl már két parkolóhelyet kell biztosítani telken belül. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utcán tömegesen parkoljanak az autók. Egy következő lépcsőben azt is előírják majd, hogy adott méretű telken legfeljebb hány lakást lehet kialakítani.

 

A Gábor Áron és a Vasvári Pál utcák sarkán egy átlagos méretű saroktelekre hatlakásos társasház épült nemrégiben. A szomszédok panaszkodnak, hogy nem süt be hozzájuk rendesen a nap, és az emeleti lakók belátnak a kertjükbe. Ez általános probléma szinte minden városrészen. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon. Ezért szigorodik a rendezési terv, amivel sokéves probléma oldódik meg.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy a családi házas közegbe hirtelen soklakásos társasházak épülnek, és az ott élők életminőségét rontják. Hozzátette, az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát.


Helyszíni sajtótájékoztatón dr. Nemény András és Németh Ákos fenntartható fejlődését felelős tanácsnok arról beszélt, hogy a vállalkozók nem tettek mást, mint kihasználták a rendezési terv adta lehetőségeket.


 „A rendezési terv módosításának célja, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Nem a fejlődést szeretnénk megállítani, hanem mederbe terelni” – fogalmazott a tanácsnok. 


Ezentúl egy lakáshoz két parkolóhely kell majd telken belül létesíteni, ezzel szeretnék a közterületek zsúfoltságát megszüntetni, ugyanis tömegével várakoznak az autók az utcán. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát garázsokban kell elhelyezni. Mindemellett nem csökkenhet a zöldfelületek nagysága. A szigorítások két lépésben történnek. A második lépcsőben azt is előírják majd, hogy egy házhelynyi területen legfeljebb két lakást lehet kialakítani. A most életbe lépett szigorítások a folyamatban lévő engedélykérelmekre nem vonatkoznak, az újonnan beadott kérelmekre viszont igen.


A város honlapján elérhetők a részletes információk. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.