km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Holnap hatályba lép Szombathely új rendezési terve, ami az előzőhöz képest szigorúbb előírásokat tartalmaz. Egy újonnan épülő lakáshoz az eddigi másfél helyett ezentúl már két parkolóhelyet kell biztosítani telken belül. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utcán tömegesen parkoljanak az autók. Egy következő lépcsőben azt is előírják majd, hogy adott méretű telken legfeljebb hány lakást lehet kialakítani.

 

A Gábor Áron és a Vasvári Pál utcák sarkán egy átlagos méretű saroktelekre hatlakásos társasház épült nemrégiben. A szomszédok panaszkodnak, hogy nem süt be hozzájuk rendesen a nap, és az emeleti lakók belátnak a kertjükbe. Ez általános probléma szinte minden városrészen. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon. Ezért szigorodik a rendezési terv, amivel sokéves probléma oldódik meg.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy a családi házas közegbe hirtelen soklakásos társasházak épülnek, és az ott élők életminőségét rontják. Hozzátette, az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát.


Helyszíni sajtótájékoztatón dr. Nemény András és Németh Ákos fenntartható fejlődését felelős tanácsnok arról beszélt, hogy a vállalkozók nem tettek mást, mint kihasználták a rendezési terv adta lehetőségeket.


 „A rendezési terv módosításának célja, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Nem a fejlődést szeretnénk megállítani, hanem mederbe terelni” – fogalmazott a tanácsnok. 


Ezentúl egy lakáshoz két parkolóhely kell majd telken belül létesíteni, ezzel szeretnék a közterületek zsúfoltságát megszüntetni, ugyanis tömegével várakoznak az autók az utcán. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát garázsokban kell elhelyezni. Mindemellett nem csökkenhet a zöldfelületek nagysága. A szigorítások két lépésben történnek. A második lépcsőben azt is előírják majd, hogy egy házhelynyi területen legfeljebb két lakást lehet kialakítani. A most életbe lépett szigorítások a folyamatban lévő engedélykérelmekre nem vonatkoznak, az újonnan beadott kérelmekre viszont igen.


A város honlapján elérhetők a részletes információk. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.