km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Szigorúbb előírásokat tartalmaz az új rendezési terv

Holnap hatályba lép Szombathely új rendezési terve, ami az előzőhöz képest szigorúbb előírásokat tartalmaz. Egy újonnan épülő lakáshoz az eddigi másfél helyett ezentúl már két parkolóhelyet kell biztosítani telken belül. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utcán tömegesen parkoljanak az autók. Egy következő lépcsőben azt is előírják majd, hogy adott méretű telken legfeljebb hány lakást lehet kialakítani.

 

A Gábor Áron és a Vasvári Pál utcák sarkán egy átlagos méretű saroktelekre hatlakásos társasház épült nemrégiben. A szomszédok panaszkodnak, hogy nem süt be hozzájuk rendesen a nap, és az emeleti lakók belátnak a kertjükbe. Ez általános probléma szinte minden városrészen. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon. Ezért szigorodik a rendezési terv, amivel sokéves probléma oldódik meg.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy a családi házas közegbe hirtelen soklakásos társasházak épülnek, és az ott élők életminőségét rontják. Hozzátette, az új rendezési tervvel részben sikerült orvosolni a több éve fennálló problémát.


Helyszíni sajtótájékoztatón dr. Nemény András és Németh Ákos fenntartható fejlődését felelős tanácsnok arról beszélt, hogy a vállalkozók nem tettek mást, mint kihasználták a rendezési terv adta lehetőségeket.


 „A rendezési terv módosításának célja, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Nem a fejlődést szeretnénk megállítani, hanem mederbe terelni” – fogalmazott a tanácsnok. 


Ezentúl egy lakáshoz két parkolóhely kell majd telken belül létesíteni, ezzel szeretnék a közterületek zsúfoltságát megszüntetni, ugyanis tömegével várakoznak az autók az utcán. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát garázsokban kell elhelyezni. Mindemellett nem csökkenhet a zöldfelületek nagysága. A szigorítások két lépésben történnek. A második lépcsőben azt is előírják majd, hogy egy házhelynyi területen legfeljebb két lakást lehet kialakítani. A most életbe lépett szigorítások a folyamatban lévő engedélykérelmekre nem vonatkoznak, az újonnan beadott kérelmekre viszont igen.


A város honlapján elérhetők a részletes információk. 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
kapcsolódó cikkek
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
A rendezési terv módosításáról tárgyalt a városvezetés
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Fegyveresek mészároltak egy iskolában (frissítve)
Az oroszországi támadásnak nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van
Nincs helye a vakcina-diszkriminációnak
Nyakunkon a nyár, az oltási programok pedig egyre biztatóbb tempóban haladnak. A koronavírus-járvány tetőpontján átlendülve eljött az ideje, hogy az Európai Unióban megnyíljon a lehetőség a szabad mozgásra, azonban a tagországok még nem jutottak dűlőre, mi legyen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott keleti vakcinákkal beoltottak sorsa.