km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Remek játékkal legyőzte a Körmendet az ötödik mérkőzésen, a tavalyi esztendő után ismét bajnok a Falco! - nyilatkozattal frissítve

Remek játékkal legyőzte a Körmendet az ötödik mérkőzésen, a tavalyi esztendő után ismét bajnok a Falco! - nyilatkozattal frissítve

A szombathelyiek ellenállhatatlanul kosárlabdáztak, végig az ő akaratuk érvényesült, végül 99-70-re diadalmaskodtak a mindent eldöntő mérkőzésen.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I BAJNOKI DÖNTŐ 5. MÉRKŐZÉS

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - EGIS KÖRMEND 99-.70 (27-18, 28-16, 20-11, 24-25)

 

Szombathely: Váradi 8, Somogyi 22/6, Benke 14/3, Golomán 11/3, Keller 4. Cserék: Perl 17/3, Clark 5/3, Kovács 2, Barac 12, Sövegjártó 4/3, Verasztó -

Edző: Milos Konakov

Körmend: Doktor -, White 10/6, Takács 6, Szavics 6/3, Gordon 13. Cserék: Stokes 4, Kiss 6/6, Ferencz -, Durázi -, Martinez 3, Herny 12/9, Krivacsevics 10

Edző: Antonis Konstantinides

 

A Férfi Kosárlabda NB I bajnokavatására készültek vasárnap délután az Aréna Savariában, ugyanis a mindent eldöntő, ötödik összecsapást rendezték meg 18 óra 30 perces kezdettel a vasi megyeszékhelyen. Az előző találkozón a Falco remek harmadik negyedének köszönhetően 12 pontos győzelmet aratott, 62-77-re nyert, így harcolta ki az ötödik mérkőzést. A sárga-feketék számára a címvédés volt a tét, míg a Rába-partiak 2003 után szerettek volna bajnoki címet ünnepelni. Annak a csapatnak az a Ferencz Csaba is tagja volt, aki jelen pillanatban is az Egis egyik vezéregyénisége. 

 

Golomán kosarával vette kezdetét a pazar hangulatú mérkőzés, majd egy hármassal tudott válaszolni az Egis. Golomán már öt pontnál járt, szintén szórt egy triplát, egy emberként ugrottak talpra a hazai szimpatizánsok, mint ahogy a remek Keller-Somogyi összjátéknál is ezt tették, amivel 7-3-ra vezetett a címvédő. Benke 2+1-e után már 10-3 állt az eredményjelzőn, nagyon bekezdett a Falco, ráadásul a csapatkapitány, Váradi is megszerezte első pontjait. Antonis Konstantinides időt kért, Takács Kristóf ziccerével zárkózott a Körmend, amely kevesebb, mint öt perc elteltével már begyűjtötte az öt csapatfaultot, innentől kezdve minden szabálytalanság után dobhattak a hazaiak. Somogyi remek helyzetfelismerésével tovább nőtt a szombathelyi előny, tizenegy pont lett közte, 16-5 volt az állás, majd büntetőkből is eredményes tudott lenni a Falco 30-asa, már 8 pontnál járt. Ihletett formában játszott a válogatott játékos, és bár Henry és White tripláival próbálta tartani a lépést a vendég gárda, nem sikerült visszaverekednie magát tíz ponton belülre. A negyed utolsó két percére 24-11-gyel fordultak a csapatok, ekkor White büntetőzhetett, tette mindezt hibátlanul. Perl is kettőt dobhatott a vonalról, az ő keze sem remegett meg, tartotta előnyét a Konakov-legénység. A negyed vége egyértelműen a büntetőkről szólt, Kiss Mátyás viszont egy hármassal zárkóztatta a Körmendet, az első etap után 27-18 állt az eredményjelzőn.

 

Majdnem másfél percet kellett várni a második felvonás első pontjára, ráadásul Henryre sportszerűtlen fújtak, így Perl büntetői után maradhatott a labda a Falconál. A következő kosár is a házigazda 9-esének nevéhez fűződött, majd Keller köszönt be, extázisban játszottak a szombathelyiek. Az első körmendi kosarat ebben a negyedben Gordon szerezte, majd 34-20-nál ismét Perl remekelt, az Egis pedig időt kért. Clark már a tizennyolcat tette közé, majd Gordon szerzett négy pontot gyors egymásutánban. Ebben a periódusban légiósuk tartotta meccsben a Rába-partiakat, de a pályára visszatérő Benke újfent csinált egy 2+1-et. Váradi trojkájával egy híján 20 pont volt a különbség, ami még tovább duzzadt, a parádésan kosárlabdázó Somogyi ziccerével 48-27-re vezetett már a házigazda. Perl hármasa is célba ért, Barac is betalált, aki aztán a félidő utolsó pontjait is jegyezte, a nagyszünetben 55-34 volt az állás. 

 

A fordulás után White betörése volt eredményes, majd Henry tudott dobni egy büntetőt. Úgy tűnt, hogy egy kicsit megakadt a Szombathely a nagyszünetet követően, amikor jött Benke labdaszerzése és zsákolása (57-37). Huzamosabb ideig meg tudott maradni húsz alatt a Körmend, de vészesen közel nem tudott férkőzni a hazaiakhoz, Gordon centerezését követően 59-42 volt az állás. Egyből ritmust váltottak a szombathelyiek és két gyors kosárral megint növelték a differenciát, Antonisz Konsztantinidesz időt kért (63-42). Egyre csak hízott a különbség a csapatok között, Benke tripláját követően már huszonhat volt közte (68-42). A vendégek vezetőedzője egy technikait is kapott, ezzel próbálta feltüzelni az övéit, de tovább nőtt a különbség (70-42). Somogyi hármasával már a harmincat is közé tették a sárga-feketék, már egy nagyobb kiütés is a láthatáron volt, 75-45 állt az eredményjelzőn.

 

Az utolsó etapban sem lassítottak a szombathelyiek, ellenállhatatlanul kosárlabdáztak, a Körmendnek pedig egész egyszerűen nem volt ellenszere. 79-50-nél Benke és Perl remek összjátékának tapsolhatott a sárga-fekete publikum, majd a korábban a Falcoban is megforduló Krivacevic pontjai következtek, ezek azonban csak szépségtapaszként tudtak szolgálni. A lényegi kérdések tulajdonképpen már eldőltek erre a szakaszra, ennek ellenére potyogtak a kosarak, Milos Konakov pedig a fiataloknak is lehetőséget adott a hajrában. A hazai szimpatizánsok nagy része már állva tapsolt, ünnepelte a szombathelyieket. Szűk három és fél perccel a vége előtt 91-nél jártak a szombathelyiek, akik Barac büntetőivel közelítettek a százhoz. Sövegjártó Ábel zsinórban öt pontot szerzett, Barac is beköszönt, ezzel pedig kialakult a végeredmény, a Falco 99--70-re nyerni tudott, s története során negyedik bajnoki címét ünnepelhette, s első ízben hazai közönség előtt. A szombathelyiek 2008, 2019, valamint 2021 után ünnepelhettek ismét aranyérmet.

 

A találkozó után rögtön kezdetét vette a hivatalos ceremónia, az érmeket Bokor Ákos, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagja adta át, a legfényesebbeknél pedig Nemény András, Szombathely megyei jogú város polgármestere is segédkezett, aki gratulált a stábnak, valamint a játékosoknak. A serleget a csapatkapitány, Váradi Benedek emelte a magasba az ikonikus We are the champions dal kíséretében, majd a háló levágása sem maradhatott el. Mindezek után következhetett a fieszta, az ünneplés, melyből természetesen a szurkolók sem maradhattak ki.

 

Perl Zoltán

-Ahogyan az eddigi bajnoki címek, ez is nagyon különleges számunkra. Nagyon nehéz, nagyon hosszú szezonunk volt, sokat küzdöttünk azért, hogy az aranyérem a nyakunkba kerüljön. Nem tagadom, nagyon mélyen voltunk, amikor hazai pályán vereséget szenvedtünk a harmadik mérkőzésen, de a csapat erejét, tartását mutatja, hogy tudunk váltani. Ezt követően sikerült nyernünk Körmenden, valamint az utolsó találkozón is. Sokkal nagyobb energiával játszottunk, legyőztünk a mentális fáradtságot ,és úgy gondolom, bebizonyítottuk, hogy miénk volt idén a legjobb csapat. 

 

Ferencz Csaba

-Először is gratulálok a Falconak, nagyon jól játszottak. Büszke vagyok az egész csapatra, a szurkolókra, hogy sikerült megszereznünk az ezüstérmet, úgy gondolom, hogy kihoztuk a legtöbbet a szezonból. Vannak szép emlékek, amiket tovább lehet vinni, nagyon jó meccseket játszottunk és mindenki a maximumot nyújtotta.

 

A győztes csapat: Horváth Ádám, Váradi Benedek, Keller Ákos, Perl Zoltán, Benke Szilárd, Sövegjártó Ábel, Verasztó Péter, Somogyi Ádám, Marvin Clark, Deontae Hawkins, Takács Zsolt, Golomán György, Boris Barac, Kovács Benedek   Vezetőedző: Milos Konakov  Másodedző: Marko Curovic

 

Fotó: Benkő Sándor

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.