km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor

Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor

Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.

Függőágyak a zöldben, levendulaszappan illata, élőzene és megannyi virág fogadta szombaton a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban megrendezett ÖkoPlusz Fesztivál vendégeit. A H+ Média és Kulturális Egyesület által második alkalommal megrendezett program valódi felüdülést nyújtott testnek és léleknek: 9-től 19 óráig számtalan foglalkozás, workshop és program várta az érdeklődőket.

Kora délután pillantottunk bele a fesztivál programjaiba: a fiókkönyvtárban a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete környezettudatos érzékenyítő foglalkozást tartott, papírvirágok és Braille-írásos névjegykártyák is készültek. Az arborétumi kitelepülők között volt újrahasznos játékok készítésével a SZOVA Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. Hőmanóval érkezett, a JUSTNature-projekt képviselete virágpalántákat ajándékozott a vendégeknek.

Itt voltak a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők, a Változás Mentálhigiénés Egyesület, valamint a Pasoaki, az Ökosan Szombathely, a Kamra Szombathely x Vasi Zöldek, a Tebe Zalaegerszeg, az Ecomood, a Biobubi, Ádám zöldje, a Pazo macrame, a Tulipiac, az Ajrin Bambini, a Hello matrac és a Pracli is.

Aki megpihenni vágyott, megtehette az aznap ingyenesen látogatható arborétum padjain, a függőágyakban, pokrócokon vagy a könyves pihenőpontokon, akár egy Guri Serház készítette kézműves sör vagy hamburger kíséretében - ez utóbbi is ízletes volt, bár a várakozási idő azt sejtette, nem számítottak ebédidőben ennyi éhes emberre. A délután programjaihoz a zenei aláfestést Molnár Benedek és Juhász Barnabás szolgáltatta, saját dalaikon túl Johnny Cash Hurt-je és a House of the rising sun is felcsendült a fák között, nosztalgikus hangulatba ringatva a közönséget.

A Kámoni Fiókkönyvtárban délelőtt "Mesék a bőröndből..." címmel interaktív gyermekműsort adott Galambos Berni és Bujtás Ervin, a mesekedvelők délután papírszínházi előadást is láthattak: Nagy Marianna Zsuzsanna, a könyvtár kezelője varázsolta el mesével a legkisebbeket, majd Hutflesz Mihály tartott  gyógynövényismereti előadást.
A két helyszínt egy piaci sétány kötötte össze, ahol helyi termelők és kézművesek portékáiból válogathattak a kilátogatók: szappanok, makramé, méz, virágok, mikrozöldek és eper is kínálták magukat a standokon.
A program Európai Uniós támogatással, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár és a SOE ERTI Kámoni Arborétum, valamint a vidéki partnerszervezetek közös együttműködésében valósult meg.


Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.