km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Rekordszámú BDPK-s hallgató indul az idei OTDK-n

Rekordszámú BDPK-s hallgató indul az idei OTDK-n

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ jóvoltából Szombathelyről kutatási eredmények és művészeti alkotások is érkeznek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, írja az ELTE-SEK hivatalos Facebook-oldala.

A posztban szerepel: "2023-ban immár harminchatodik alkalommal kerül sor a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formáját jelentő, kétévente megrendezett OTDK-ra. A seregszemle április 3-án indul, és különböző helyszíneken tizenhat szekcióban egészen 27-éig tart tucatnál is több hazai, illetve külföldi egyetem szervezésében.

Az intézményi, illetve kari válogatók tavaly lezajlottak.

Az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában a november végi kvalifikáció során csaknem negyvenegyen szereztek jogot arra, hogy megmérettessék magukat az OTDK-n. (Fótóink ekkor készültek.)

A rendezvényen három párhuzamos szekcióban hangzottak el előadások, illetve prezentációk.

Lenner Tibor igazgató megnyitó beszédében úgy fogalmazott, az OTDK lényege az oktató és a hallgató együttműködése. Célja, hogy a tudományos műhelymunka révén minőségi többlettudást, alkotási alkalmat adjon azoknak az egyetemistáknak, akik felsőoktatási tanulmányaik mellett készek arra, hogy plusz szellemi tőkét gyűjtsenek szakmai vagy tudományos karrierálmaik megvalósításához.

A tudományos diákköri konferencián bemutatott előadások a BDPK képzési portfóliójának minden szegmensét lefedték.

A Bölcsészettudományi és tanulásmódszertani szekcióban tizenegy előadás hangzott el: Bálint Boglárka Eszter, Czita Virág, Erősné Szabó Dóra, Gulyás Bálint, Horváth Anna, Horváth N. Zsolt, Péchy Zoltán Péter, Pipics János, Sági Manuéla, Szabó Bálint és Szemerics András ismertette eredményeit.

A zsűri tagjai voltak: Czetter Ibolya, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék főiskolai tanára, Bakó Balázs Nándor, a Történelem Tanszék egyetemi docense, valamint Koós Ildikó egyetemi docens, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet vezetője.

A Természettudományi szekcióban tíz hallgató szerepelt: Horváth Sára Anna, Horváthné Dani Brigitta, Mór Máté, Nárai Domonkos, Rauch Enikő, Horváth Martin, Lenner Luca, Pintér Gréta, Szabó Gergely és Takács Péter.

A zsűrit Szinetár Csaba, a Biológiai Tanszék főiskolai tanára, Balogh András, a Földrajzi Tanszék egyetemi docense és Molnár Péter, a Biológiai Tanszék egyetemi docense alkotta.

A Művészeti szekcióban tizenhatan mutatták be – összesen húsz – alkotásukat: Csonka Dorina, Dolgos Kata, Erdei Zselyke, Fekete Boglárka, Földesi Rita, Igali Virág, Kámán Karolina Júlia, Laczkó Lotti Georgina, Lantos Nóra, Miklós Mirabel Veronika, Preiner Vivien, Somogyi Roberta, Sturcz Lilien, Szabó Edina, Szabó Natália, Zugor Krisztina.

A zsűriben a Vizuális Művészeti Tanszék három oktatója, Tóth Csaba főiskolai docens, Nagy Gábor György, valamint Szántó István adjunktusok foglaltak helyet.

Az ítészek mindegyik munkát alkalmasnak találták arra, hogy azzal készítőjük részt vegyen az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

Szekciónként az első három helyezett emléklapot vehetett át. Legjobbnak bizonyult Pipics János, Szemerincs András és Péchy Zoltán Péter (Bölcsészettudományi és tanulásmódszertani szekció), Takács Péter, Horváth Martin és Pintér Gréta (Természettudományi szekció), Miklós Mirabel Veronika, Szabó Natália és Somogyi Roberta (Művészeti szekció).

Az intézményi fordulókon továbbjutott hallgatók februárig jelentkezhettek az OTDK-ra. Ezt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ esetében szinte mindenki megtette.

(Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós)

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.