km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Rekordot döntött a magyarok kártyahasználata

Rekordot döntött a magyarok kártyahasználata

Az elektronikus fizetési infrastruktúra év közben tapasztalható dinamikus fejlődése 2021 negyedik negyedévében megtorpant, azonban a kártyahasználat népszerűsége ugrásszerűn bővült a vásárlók körében – derül ki az OTP közleményéből.

 

A Magyar Nemzeti Bank tavaly október–decemberi időszakra vonatkozó pénzforgalmi adatai alapján az év végén a belföldi vásárlási tranzakciók darabszáma és értéke is 25 százalékot meghaladó mértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest – írta a pénzintézet.

 

Egymilliárd felett a tranzakciók száma 

 

A megelőző év azonos időszakával összehasonlítva a tavaly október és december közötti időszakban a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított tranzakciók száma 27 százalékkal növekedve átlépte a 328 millió tranzakciót, míg összegük 26 százalékkal emelkedett, és ezzel újabb rekordot állítva túlszárnyalta a 2700 milliárd forintot. 

 

A teljes évet vizsgálva a tranzakciók száma először lépte át az egymilliárdot, míg értékük túlszárnyalta a 9400 milliárdot.

 

Az elektronikus fizetés terjedése mellett láthatóan egyre kevesebb készpénzre van szüksége a lakosságnak: 2021 negyedik negyedévében, mind a harmadik negyedévhez képest, mind a teljes évet 2020-szal összevetve csökkent a készpénzfelvételek darabszáma. Összegüket tekintve a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlások értéke továbbra is több mint 10 százalékkal haladta meg az ugyanezekkel a plasztikokkal végrehajtott készpénzfelvételek értékét.

 

Kevesebb lett az elfogadóhely 

 

A hazai fizetési infrastruktúra bővülésének üteme az év végén lelassult, míg a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma a szeptember végi 155 679-ről 154 608-ra csökkent, addig az internetes elfogadóhelyek száma 5 százalékkal növekedett, és december végére elérte a 34 457-et. 

 

Szintén tovább emelkedett az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma, december 31-én megközelítette a 239 ezret. A kártyaelfogadás terjedésében tapasztalható év végi lassulás várható volt, csupán arról van szó, hogy az erre törvényben kötelezett kereskedők már lehetővé tették az elektronikus fizetést vásárlóiknak – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsmentvezetője.

 

Kiemelte: a 30 millió forint feletti éves árbevételű vállalkozásoknak az OTP-csoport a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését javasolja, míg az alacsonyabb forgalmú vállalkozások számára SimpleBusiness mobilapp használatát. A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban