km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Regionális korlátozásokat vezethetnek be Ausztriában - nem nyitnak ki a kerthelyiségek

Regionális korlátozásokat vezethetnek be Ausztriában - nem nyitnak ki a kerthelyiségek

Nemcsak a fertőzöttségi adatoktól (a fertőzések lakosságarányos száma ún. incidencia arányszám), hanem az oltottsági mutatóktól, valamint a kórházi helyzettől is függővé tette a jövőben nyitási lépéseket az osztrák kormány, miután tárgyalt a tartományok vezetőivel, jelentette az ORF. Ami a vendéglátóhelyeket illeti: a vorarlbergi program folytatódik, de a többi tartományban egyelőre mégsem nyitják kerthelyiségeket.

Az ORF  Sebastian Kurz kancellár hétfői sajtótájékoztatója kapcsán kiemelte: lesznek regionális intézkedések, azonban a helyzet nem teszi az újabb könnyítést. A vendéglátóhelyek tulajdonosai nagyon várták már a kerthelyiség nyitását, azonban ez is elmarad, Kurz ezt a szakértői számításokkal indokolta. Azokban a tartományokban, ahol az intenzív osztályokon stabil a helyzet, ott húsvét után várhatóak enyhítések. A kancellár azonban konkrét dátumot újsáírói kérdésre sem határozott meg. 


Azokban régiókban, tartományokban, ahol a 100 ezer főre jutó aktív esetszám átlépi a négyszázat, ott azonnal külön intézkedéseket kell bevezetni - hogy ezek pontosan mit is jelentenek, azt az adott helyzethez és területhez igazítják. Tovább növelik a tesztkapacitást oly módon, hogy a tesztutcákban a polgárok felügyelet mellett a saját tesztjeiket is alkalmazhatják (az egészségbiztosítással rendelkezők havonta egy tesztcsomagot ingyen kapnak a patikákban). A kancellár szerint ugyanis a tesztelésnek köszönhető, hogy az esetszámok nem exponenciálisan, hanem lineárisan - vagyis kisebb mértékben emelkednek. 


A jövőbeni döntéseknél nemcsak a fertőzések,  hanem az intenzív osztályon kezeltek  és beoltottak számát is figyelembe veszik. Kurz úgy fogalmaztt, hogy aki kér oltást, az nyárra legalább az elsőt megkapja. A tervek szerint áprilisban a 65 év, májusban az 50 éve felettieket oltják, júniusban pedig a fiatalabbakat. 


Az iskolák zárásáról egyelőre nincsen szó, Bécs polgármestere kifejezetten ellenzi, inkább még szigorúbb tesztelést vezetne be, de mindenképpen nyitva tartaná az intézményeket. 
 

Mint írják, a húsvétra való tekintettel nem vezetnek be új szigorításokat. Holnap, március 23-án a keleti tartományok főnökei – Burgenland, Bécs és Alsó-Ausztria – egyeznek meg abban, hogy milyen formában változtatnak az eddigi korlátozásokon, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.


Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland vonatkozásában arról is beszéltek a konferencián, hogy a kereskedelmet és a szolgáltatásokat ismét bezárják – erről kedden születik döntés közösen az egészségügyi minisztériummal. Ezekben a tartományokban telnek az intenzívosztályok – ezért eléggé biztosnak tűnik, hogy Bécs, Alsó-Ausztria, Burgenland és Salzburg számíthat újabb szigorításokra.
 

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2412 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 516 565 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1983, az intenzív kezelésre szorulók 437-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9089-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 475 227.

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.