km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Rangadóhoz méltó mérkőzésen győzte le a Falco a Körmendet az év első vasi klasszikusán

Rangadóhoz méltó mérkőzésen győzte le a Falco a Körmendet az év első vasi klasszikusán

Az utolsó negyedben, valamint a fontos pillanatokban a szombathelyiek tudtak koncentráltabbak maradni, ami 79-73-as sikert jelentett számukra.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I. 18. FORDULÓ

FALCO VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - EGIS KÖRMEND 79-73 (19-27, 23-10, 17-22, 20-14)

Falco Volvo Alpok Autó Szombathely: Somogyi 7/3, Perl 31/6, Clark -, Golomán 13, Keller 9/3. Cserék: Váradi 6, Verasztó -, Benke 3/3, Barac 10/3, Hawkins -

Vezetőedző: Milos Konakov

Egis Körmend: Stokes 13/6, White 16/12, Martinez 2, Szavics 10/6, Gordon 15. Cserék: Takács 2, Henry 4, Ferencz 2, Durázi 9/3, Krivacsevics -

Megbízott edző: Kocsis Tamás

 

Szombaton kora délután rendezték az idei esztendő első vasi klasszikusát a Férfi Kosárlabda NB I-ben. A két együttes ezúttal az Aréna Savariában csapott össze, a Rába-partiak otthonában vívott, tavaly októberi mérkőzésen 78-86-os Falco-siker született. A szombathelyiek kisebb hullámvölgyből érkeztek a találkozóba, legutóbbi négy bajnoki mérkőzésükből hármat is elveszítettek, a Körmend viszont zsinórban hat győztesen megvívott összecsapás után kapott ki az Atomerőműtől. Hazai oldalon ott volt a meccskeretben az új szerzemény, Deontae Hawkins is. 

 

0-8-as szériával kezdte a találkozót a Körmend, az első hazai kosarat Golomán György jegyezte három perc elteltével. Próbálta felvenni a ritmust a Falco, Keller két kosarával kapaszkodtak a sárga-feketék, akik Golomán labdaszerzése után egy könnyű kosárral 8-10-re módosították az állást. Savic triplájára a mérkőzésk óta remek formába játszó Somogyi is három ponttal felelt, majd újabb vendég hármas talált utat a gyűrűbe (11-16). A folytatásban pályára lépett az új szombathelyi szerzemény, Deontae Hawkins is, a Körmend pedig büntetőkkel növelte előnyét (11-20). Benke triplája nagyon kellett a Falconak, de akárcsak korábban, ezúttal is három ponttal tudott rá válaszolni az Egis, White volt az elkövető. Váradi kosara után ismét a vonalról dobhattak a vendégek, majd Barac 2+1-es akciója következett. A játékrész White hármasával ért véget, 19-27-re vezetett a Körmend az első etap után.

 

Barac és Golomán révén villámgyorsan feljött négy pontra a Konakov-legénység, majd ismét a sárga-feketék légiósa tudott eredményes lenni (25-27). Az első negyedben a házigazda ragadt be, ezúttal viszont a Rába-partiak: Golomán zsákolása után már egyenlő volt az állás, a vendégeket ezen az összecsapáson ideiglenesen irányító Kocsis Tamás pedig időt is kért. Ennek ellenére továbbra is pontképtelenek voltak Ferencz Csabáék, ráadául Golomán ismét villant, 29-27 volt ezzel a Falconak. Savic triplakísérletei nem ültek, helyette egy duplával egalizált, Milos Konakov pedig magához hívta övéit. Somogyi kosarára Henry felelt, majd egy gyors pontváltás és Keller triplája után 36-33 állt az eredményjelzőn. A vendégek ismét időt kértek, White az újabb pontjai után egy technikait is begyűjtött, a büntetőt Perl értékesítette. Henry egyenlítése után ismét a hazaiak válogatott klasszisa lépett elő vezérré, az ő pontjaival és remek 2+1-es akciójával 42-37-re lépett el a Falco, ami egyben a félidei eredményt is jelentette.

 

A kimaradt körmendi triplakísérletet Perl egy kiváló középtávolival büntette, Savic második próbálkozása azonban már utat talált a gyűrűbe. Loholt a szombathelyiek után a Körmend, Gordon duplájával egy kosáron belülre került, Perl azonban gondoskodott róla, hogy helyreálljon a világ rendje. Rangadóhoz méltó, lüktető mérkőzést vívtak a felek, amely fordulatokban is bővelkedett. White pontjaival 48-49-nél hosszú idő után újra a piros-feketék vezettek, de Perl révén gyorsan érkezett a felelet. 50-53-nál Barac szórt egy triplát, óriási csatát vívtak a felek. White az ötödik tripláját már nem tudta bedobni, Perl büntetőjével újra a címvédőnél volt az előny, 54-53 állt az eredményjelzőn. Durázi hármasa után ismét Perl-show következett, a vendégek pedig időt kértek. A harmadik felvonás Stokes-triplával zárult, 59-59-es állással fordultak a záró tíz percre a felek. 

 

Keller és Perl juttatta újra lélegzetvételnyi előnyhöz a hazaiakat, majd felváltva estek a pontok, mindent megtett a Körmend, hogy lőtávolságon belük tudjon maradni. 65-63-nál Clarkra fújtak sportszerűtlent, majd Golomán is dobhatott két büntetőt. Remek hangulatban haladt a mérkőzés a végjáték felé, hét perccel a vége előtt 67-64-nél a Falconál volt az előny. Barac ziccere kiszédült, a vendégek eladták a labdát, akik a kritikus pillanatokban nem tudtak higgadtak maradni. Golomán mindkét büntetőjét bedobta, a piros-feketék pedig Stokes triplájával üldözték tovább riválisukat. Körömrágós hajrára volt kilátás, Váradi betörése, valamint Perl és Golomán büntetői is a helyükre kerültek, szűk három perc volt vissza, amikor 74-67-re vezettek a sárga-feketék. Az egész mérkőzésen ihletett formában kosárlabdázó Perl Zoltán újabb triplát tett hozzá teljesítményéhez, amivel tíz pontra nőtt a különbség, eldőlni látszott  találkozó. Kocsis Tamás időt kért, Durázi csinált egy 2+1-et, majd Ferencz Csaba tett fel egy ziccert. Az utolsó percbe 77-71-gyel érkeztek a felek, a vendégeknek faultolniuk kellett, Váradi azonban biztos kézzel dobta be a két büntetőt. A csapatkapitány aztán egy lepattanót is leszedett, Durázi még szerzett két pontot az Egis-nek, ez azonban már nem osztott, nem szorzott. A Falco 79-73-as győzelmet aratott, s várhatja a szerdai, PVSK elleni, idegenbeli találkozót.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.