km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Ráncfelvarrás vár az oladi templomra

Ráncfelvarrás vár az oladi templomra

Megkezdődött az oladi Batthyány-templom fa párkányzatának felújítása. Húsz év alatt elöregedett az időjárás viszontagságainak kitett burkolat, amit most lemezzel fednek el. A munkákhoz 15 millió forint támogatást biztosított a kormány, ezt sajtótájékoztatón jelentették be kedd délelőtt.

 

A Batthyány-templomot éppen húsz éve, 2002 szeptemberében szentelték fel. Hiánypótló beruházás volt, hiszen az egyre gyarapodó lakótelep kinőtte a kis falusi templomot. Két évtized alatt azonban az időjárás kikezdte az épület fa elemeit.

 

"Több esetben hiányoznak is a lécek, annyira elkorhadtak, hogy maguktól lepotyogtak. 15 milliós kormánytámogatást nyertünk el, hogy ezt a problémát megoldjuk" – mondta el Gaál Sándor plébános.

 

Háromévente UV-szűrős festékkel kenték át a felületet, de ez sem segített sokat, ráadásul körülményes volt a munka, hiszen tíz méteres magasságban kellett dolgozni. A karbantartás költségeit a hívek adományaiból és a kivitelező cég jótékonyságának köszönhetően sikerült fedezni. Most a fa elemeket lemezzel burkolják le, ami tartós és esztétikus megoldás.

 

Hende Csaba a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 1998-ban az Orbán-kormány több mint 160 millió forintot biztosított az oladi lakótelep új templomának építésére, ami a ciklus legnagyobb egyházi beruházása volt az országban. Hozzátéve: "Ha építünk valamit, annak a karbantartásáról is illik gondoskodni".

 

Gaál Sándor plébános úgy fogalmazott, az épület nem csak a templomba járók örömét szolgálja, de települési érték is, amelynek óvása, építése közös feladatunk. A templom és a közösségi ház hitéleti, kulturális és közösségi programoknak is helyet ad. A párkányzat felújítását a tervek szerint május végére fejezik be – ha az időjárás kedvezően alakul, akár előbb is végeznek.

 

Krizsán Zsuzsanna

Fotók: Nagy Jácint / Savaria Fórum
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.