km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Rajzokba foglalt világ: elhunyt Németh György, Szombathelyen született grafikus

Rajzokba foglalt világ: elhunyt Németh György, Szombathelyen született grafikus

Elhunyt Németh György, Szombathelyen született grafikus, aki 1956-tól Svájcban élt, majd a rendszerváltás után többször felkereste szeretett városát.

Németh Györgyről Dr. Kaczmarski János, Szombathely volt főjegyző emlékezett meg Facebook-oldalán.

 

"A Szombathelyről Svájcba menekült Németh György, vagy ahogy választott hazájában ismert volt, Georges Nemeth, 87 éves korában meghalt.
1956-os emigránsként Svájcban keményen meg kellett harcolnia a befogadásáért. Pénzügyi szakemberként dolgozott, becsülettel, évtizedekig, nyugdíjazásáig. Köztiszteletben álló ember lett, sok-sok baráttal, akik között volt Svájc korábbi államelnöke, a Svájci Posta vezetői, Svájc talán legszebb múzeumának létrehozója, a Pierre Gianadda Alapítvány és Galloromán Múzeum működtetője, Léonard Gianadda, aztán a híres énekes, zeneszerző Léo Devantéry és még hosszú a sor. Közben rajzol, autodidakta módon, saját stílust kialakítva.


Évekig ő az alkotója a Svájci Posta éves falinaptárának. Számtalan albumot készít lakóhelye Vallis Kanton településeiről. Az albumok a falvak 100 év előtti képeit, hangulatát tükrözik és népszerűvé, sikeressé teszik alkotójukat. A magyar rendszerváltás kezdetén megkeresi szülőföldjét Szombathelyt. Nem idegenbe szakadt hazánkfiaként, aki tanácsokat akar adni, hanem Szombathelyiként aki negyven év kihagyással visszatér közénk és segíteni akar. Elkészíti Szombathely a XX. század hajnalán című rajzgyűjteményét, amelyhez az előszót Wagner András a város első polgármestere írja. Barátait is többször hozza magával, ismerjék meg, szeressék meg ezt a számukra idegen és addig vasfüggönnyel elzárt országot."

 

 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Fegyveresek mészároltak egy iskolában (frissítve)
Az oroszországi támadásnak nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van