km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Ráfér a modernizáció a hazai ivóvízellátásra

Ráfér a modernizáció a hazai ivóvízellátásra

December 31-ig kell kidolgozni a víziközmű-ágazat hosszú távú rekonstrukciós tervét a társadalmi egyeztetésen lévő stratégia szerint.

 

A hazai ivóvízellátó rendszerek csaknem 56 százaléka túlnyomóan kockázatos állapotú, ezek 45 százaléka túl van a műszakilag hasznos élettartamán – állapította meg a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégia társadalmi egyeztetésen lévő anyaga. A VG összefoglalója szerint a dokumentum kijelenti, hogy a felújításokra és pótlásokra fedezetet kell biztosítani, az érintett rekonstrukció pedig egyre nagyobb finanszírozást igényel.

 

Miközben azonban részletes helyzetképet ad a többségében korábban már nyilvánossá tett szakmai anyagok alapján, továbbá rámutat a fő problémákra, és jelzi, hogy azokat el kell hárítani, adós marad azzal, hogy az elvégzendő feladatokat milyen ütemezésben és mennyi pénzből kellene megvalósítani. Ajánlásában ehelyett 2021. december 31-i határidőt ad egy hosszú távú rekonstrukciós terv kidolgozására.

 

Mint írták, a teendők tömege hatalmas az elsősorban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatain alapuló háttéranyag szerint. A MEKH által jóváhagyott gördülő fejlesztési tervek szerint a víziközmű-rendszerek rekonstrukciója a következő 15 évben évente átlagosan 103 milliárd forintot emészthet fel. Csak néhány példa: egyes helyeken javítani kell az ivóvíz minőségét, máshol bővíteni a szennyvízhálózatot, gondoskodni a csapadékvíz-elvezetésről, valamint megoldani a szennyvíz tisztítását.

 

A cikk kiemelte, hogy kevésbé torlódnának a munkák, ha víziközmű-szolgáltatók bevételei fedeznék azon javítások, felújítások és fejlesztések költségét, amelyeket tevékenységük minőségi ellátásához el kell, vagy el kellene végezniük. Erre nem a stratégia, hanem a KPMG 2016-ban, majd a Századvég 2018-ban készített tanulmánya mutatott rá, de később a MEKH sem jutott más álláspontra, ám máig nem javult a helyzet. A Századvég a szakma súlyos munkaerő-problémáiról, az átlagtól elmaradó bérekről, a víziközmű-rendszerek egyre gyakoribb hibáiról, a központi támogatások egyenlőtlen elosztásáról írt. Javasolta a közműadó eltörlését az érintett 39 szolgáltató esetében – ez nem történt meg –, és rámutatott, hogy a 2013-as rezsicsökkentés súlyos terheket ró a víziközmű-szolgáltatókra.

 

Egy jogszabályváltozás nyomán terítéken van azon hazai önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltatók egyetlen, állami cégbe terelése, amelyek a fenti nehézségeik miatt nem tudják ellátni a feladataikat. Ennek kapcsán tegnap Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke közleményben arra kért minden felelős önkormányzati vezetőt, hogy ne adják át az érintett vagyont, működtessék tovább a víziközmű-cégeket, mivel csak a közösségi tulajdon tudja garantálni az ellátás biztonságát. Ismerteti, hogy a mintegy 40 víziközmű-cég harmada, a hátrányos vidéki adottságokat öröklő kisvárosokat és falvakat üzemeltető szolgáltatók a csőd szélén van, a fizetésképtelenség náluk hetek, hónapok kérdése. A középső harmad is csak azért mutat még életjeleket, mert nem végzi el a szükséges karbantartást, felújítást. Eközben az állami víziközmű-cégek öt év alatt 67,5 milliárd forint pénzbeli támogatást kaptak, és elengedtek számukra 65 milliárd forint eszközpótlást.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.