km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Quadrille és egy izgalmas utazás

Quadrille és egy izgalmas utazás

Ez a hét is tartogat izgalmas programokat Szombathelyen: május 19-én ismét megrendezik a Quadrille-t a Fő téren. A szombathelyi diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére forognak a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiára. Ugyanezen a napon a Víztorony különtermébe várják mindazokat, akik kalandokkal teli utazásokról szeretnének hallani Varga András előadásában.

 

A ritmikus dallamok végigsöpörnek a tánctéren, miközben a táncosok kecsesen suhannak, bonyolult mintákat alkotva, amelyek megbabonázzák a bámészkodókat. Ez a quadrille világa, ami egy olyan táncforma, amely évszázadok óta rabul ejti a szíveket és lenyűgözi a közönséget. A szombathelyi közönség május 19-én, pontban 12 órakor láthatja az érettségizőknek szóló látványos előadást, melyet iskolatársaik adnak elő.


A 18. században keletkezett quadrille népszerű társasági tánccá vált Európa udvaraiban. Gyorsan népszerűségre tett szert, túlszárnyalta a társadalmi osztályokat, és magával ragadta az élet minden területéről származó egyéneket. Precíz lábmunkájával, elegáns figuráival és strukturált formációival a quadrille a kifinomultság szimbólumává vált, és a társasági összejövetelek és nagy bálok központi elemeként szolgált.


Szépsége egyedi felépítésében és szinkronizált mozgásában rejlik. A tánc különféle figurákból áll, mindegyiknek megvannak a maga lépései és mintái, amelyek egy elbűvölő mozgásszimfóniát hoznak létre. A táncosok közötti zökkenőmentes koordináció, a mozgás gördülékenysége és a párok közötti összjáték mind hozzájárulnak a quadrille lélegzetelállító varázsához.


Míg a quadrille a 20. században a hanyatlás időszakát élte, a közelmúltban figyelemre méltó újjáéledésnek volt tanúja. A rajongók, fiatalok és idősek egyaránt, újra felfedezték ennek az elegáns táncformának az örömét.


A quadrille varázsa túlmutat a táncparketten. Arra inspirálta a zeneszerzőket, hogy kifejezetten a ritmusaihoz és mintáihoz szabott zenét alkossanak. A quadrille-t kísérő dallamok gyakran lendületesek és felemelők, az öröm és az ünneplés érzését keltve. Miközben a táncosok végigsiklanak a padlón, mozgásuk harmonizál a zenével, magával ragadó élményt nyújtva a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt. A szombathelyi diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére forognak a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiára. A nemzetközi rendezvénynek évről évre Szombathely az egyetlen magyarországi helyszíne.

 

Turista a vadonban

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az AGORA által szervezett ismeretterjesztő előadások, amelyek távoli kontinensekre, országokba, tájakra repítik az érdeklődőket. A Világjárók című sorozaton túl május 19-én 17 órakor a Víztorony különtermébe várják mindazokat, akik izgalmas, kalandokkal teli utazásokról szeretnének hallani Varga András előadásában. A biológus végzettségű szakembert már gyermekkora óta vonzotta az erdő és a kalandok. Álma, amelyet sosem adott fel az volt, hogy hegymászó, felfedező lehessen. A családi szőlőhegy után a Bakonyt, majd a Kárpátokat, az Alpokat, végül a Himaláját járta be annak ellenére, hogy a szükséges feltételek közül valami mindig hiányzott, azonban megfelelő háttér nélkül is sikerült elérni a kitűzött célokat. Az előadás felelevenedik során a számtalan izgalmas esemény, melynek köszönhetően kicsit a látogatók is részeseivé vállnak a kalandoknak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.