km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Quadrille és egy izgalmas utazás

Quadrille és egy izgalmas utazás

Ez a hét is tartogat izgalmas programokat Szombathelyen: május 19-én ismét megrendezik a Quadrille-t a Fő téren. A szombathelyi diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére forognak a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiára. Ugyanezen a napon a Víztorony különtermébe várják mindazokat, akik kalandokkal teli utazásokról szeretnének hallani Varga András előadásában.

 

A ritmikus dallamok végigsöpörnek a tánctéren, miközben a táncosok kecsesen suhannak, bonyolult mintákat alkotva, amelyek megbabonázzák a bámészkodókat. Ez a quadrille világa, ami egy olyan táncforma, amely évszázadok óta rabul ejti a szíveket és lenyűgözi a közönséget. A szombathelyi közönség május 19-én, pontban 12 órakor láthatja az érettségizőknek szóló látványos előadást, melyet iskolatársaik adnak elő.


A 18. században keletkezett quadrille népszerű társasági tánccá vált Európa udvaraiban. Gyorsan népszerűségre tett szert, túlszárnyalta a társadalmi osztályokat, és magával ragadta az élet minden területéről származó egyéneket. Precíz lábmunkájával, elegáns figuráival és strukturált formációival a quadrille a kifinomultság szimbólumává vált, és a társasági összejövetelek és nagy bálok központi elemeként szolgált.


Szépsége egyedi felépítésében és szinkronizált mozgásában rejlik. A tánc különféle figurákból áll, mindegyiknek megvannak a maga lépései és mintái, amelyek egy elbűvölő mozgásszimfóniát hoznak létre. A táncosok közötti zökkenőmentes koordináció, a mozgás gördülékenysége és a párok közötti összjáték mind hozzájárulnak a quadrille lélegzetelállító varázsához.


Míg a quadrille a 20. században a hanyatlás időszakát élte, a közelmúltban figyelemre méltó újjáéledésnek volt tanúja. A rajongók, fiatalok és idősek egyaránt, újra felfedezték ennek az elegáns táncformának az örömét.


A quadrille varázsa túlmutat a táncparketten. Arra inspirálta a zeneszerzőket, hogy kifejezetten a ritmusaihoz és mintáihoz szabott zenét alkossanak. A quadrille-t kísérő dallamok gyakran lendületesek és felemelők, az öröm és az ünneplés érzését keltve. Miközben a táncosok végigsiklanak a padlón, mozgásuk harmonizál a zenével, magával ragadó élményt nyújtva a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt. A szombathelyi diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére forognak a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiára. A nemzetközi rendezvénynek évről évre Szombathely az egyetlen magyarországi helyszíne.

 

Turista a vadonban

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az AGORA által szervezett ismeretterjesztő előadások, amelyek távoli kontinensekre, országokba, tájakra repítik az érdeklődőket. A Világjárók című sorozaton túl május 19-én 17 órakor a Víztorony különtermébe várják mindazokat, akik izgalmas, kalandokkal teli utazásokról szeretnének hallani Varga András előadásában. A biológus végzettségű szakembert már gyermekkora óta vonzotta az erdő és a kalandok. Álma, amelyet sosem adott fel az volt, hogy hegymászó, felfedező lehessen. A családi szőlőhegy után a Bakonyt, majd a Kárpátokat, az Alpokat, végül a Himaláját járta be annak ellenére, hogy a szükséges feltételek közül valami mindig hiányzott, azonban megfelelő háttér nélkül is sikerült elérni a kitűzött célokat. Az előadás felelevenedik során a számtalan izgalmas esemény, melynek köszönhetően kicsit a látogatók is részeseivé vállnak a kalandoknak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.