km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Putyin a török elnöknek mesélte el az Ukrajnával kapcsolatos követeléseit

Putyin a török elnöknek mesélte el az Ukrajnával kapcsolatos követeléseit

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon közölte Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel, hogy Oroszországnak pontosan milyen követelései vannak az Ukrajnával kötendő békeszerződéssel kapcsolatban.

 

A BBC a telefonhívás után fél órán belül készített interjút Erdogan vezető tanácsadójával és szóvivőjével, Ibrahim Kalinnal. A török tisztviselő azon kis csoportnak a tagja volt, akik meghallgatták a hívást.

 

Az orosz követelések két kategóriába sorolhatók. Kalin szerint az első négy követelés teljesítése Ukrajna számára nem lehet túl nagy kihívás. Ezek közül a legfontosabb az, hogy  Ukrajna deklarálja katonai semlegességét, és ne csatlakozzon a NATO-hoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt a feltételt már el is fogadta.

 

Az ország lefegyverzési eljáráson essen át annak érdekében, hogy ne jelentsen veszélyt Oroszországra, biztosítson védelmet az orosz nyelv számára, illetve az ország vezetése vállalja Ukrajna „nácitlanítását”.

 

A BBC hozzáteszi, hogy ez mélyen sértő lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára, aki maga is zsidó származású, és akinek több rokona is meghalt a holokausztban, de a török ​​fél úgy véli, hogy az ukrán elnöknek ezt is elég könnyű lesz elfogadnia. Talán elég lesz, ha Ukrajna elítéli a neonácizmus minden formáját, és megígéri, hogy felszámolja a szélsőséges formációkat.

 

A második kategóriába tartozó kérdések jelentik a komolyabb nehézséget: Putyin a telefonbeszélgetés során azt mondta, ezek rendezéséhez „személyes tárgyalásokra lesz szükség” közte és Zelenszkij között. Az ukrán elnök már korábban közölte, hogy kész találkozni orosz hivatali partnerével, és négyszemközt tárgyalni vele.

 

Ibrahim Kalin sokkal kevésbé fogalmazott konkrétan ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy a kelet-ukrajnai elfoglalt területek sorsa,  valamint a Krím-félsziget státusza is kérdéses lehet, amelyet Oroszország 2014-ben törvénytelenül annektált. Feltételezések szerint 

 

Moszkva azt követeli, hogy az ukrán kormány engedjen át bizonyos kelet-ukrajnai területeket Oroszországnak, ebben a kérdésben azonban elhúzódó vitákra számítanak. 

 

A BBC szerint Ukrajna szempontjából vannak aggodalmak a feltételeket illetően, hiszen olyan követelései vannak Moszkvának, amelyeket ha nem dolgoznak ki részletesen, akkor a későbbiekben nem garantált, hogy Putyin vagy a későbbi orosz vezetés nem szállná meg újból az országot.

 

Forrás: Telex

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.