km/óra
  2024.04.20., szombat  •  Tivadar napja
Programajánló: táncverseny, flashmob és koncertek

Programajánló: táncverseny, flashmob és koncertek

Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: lesz táncverseny, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
TÍZTÁNC ÉS NYOLCTÁNC MAGYAR BAJNOKSÁG, KLUBKÖZI VERSENYEK

Március 18., szombat 9.30
AGORA – MSH
Idén ismét összemérhetik tánctudásukat a hazai párosok a LORIGO TSE által szervezett Tíztánc és Nyolctánc Magyar Bajnokságon.
A LORIGO TSE 16 párosát indítja a Magyar Bajnokságon gyerek, junior, ifjúsági, valamint felnőtt korosztályban, ezenkívül egy professzionista páros – Gombkötő Balázs-Balogh Laskovics Petra – is parkettre lép. A majdnem 20 éves egyesület fennállása óta most indítja a legtöbb versenyzőjét az idei év legrangosabb versenyén.
Klubközi versenyek kezdése: 9.30
Magyar bajnokság kezdése: 13.00
Esti döntők kezdése: 18.00


TÜNTETÉS AZ OKTATÁSÉRT
Március 18., szombat 14.00
VÁROSHÁZA ELŐTTI TÉR
Az eseményen felszólal Puzsér Róbert publicista, és Törley Katalin volt tanár, a Tanítanék Mozgalom vezetője. A rendezvény teljesen független és 100 százalékban pártpolitikától mentes, írja az eseményt szerveő Egységes Diákfront szombathelyi bázisa.


II. SZOMBATHELYI CIGICSIKKSZEDŐ FLASMOB

Március 19., vasárnap 14.00
AUTÓBUSZÁLLOMÁS – ADY ENDRE TÉR
Évente négy és fél trilliárd cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben; bár Magyarországon szigorú büntetést vonhat maga után a csikk eldobása. Egyetlen darab csikk akár négyezer féle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be. Sok szeretettel invitálnak a szervezők mindenkit egy figyelemfelhívó Flashmobra! Találkozó 14 órakor az Ady téren a Zalaco előtt. 14.10-ig bevárnak minden érkezőt, és egy röpke órát szentelnek a környezet kitakarításának. Gumikesztyűt és zsákot korlátozott számban biztosítanak.


XIII. ORSZÁGOS NYUGDÍJAS KI MIT TUD ÉS NÉPEK TÁNCA – NÉPEK ZENÉJE ELŐDÖNTŐ
Március 24., péntek 10.00
MMIK
2023-ban tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud rendezvény sorozatát, melyre meghívják azokat a fiatalabb korcsoportba tartozó fellépőket, csoportokat, akik a rendezvénnyel párhuzamosan megrendezésre kerülő Népek Tánca – Népek Zenéje fesztivál fellépői lehetnek. A Hontravel Kft. vezetőségének döntése alapján a cég két nagy rendezvénysorozatát (Nyugdíjas Ki-Mit-Tud, Népek Tánca – Népek Zenéje) összevontuk, és ezáltal a résztvevők minden korosztályt képviselnek, a szakmai zsűri értékeléskor az életkori sajátosságokat figyelembe veszi, és ez alapján minősíti a fellépőket, csoportokat.


7. VAS MEGYEI ÉREMGYŰJTŐ TALÁLKOZÓ
Március 26., vasárnap 8.00–12.00
ELTE SEK C ÉPÜLET AULA


SZÍNHÁZ
EGY KANÁL VÍZ

Március 18., szombat 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


PORNÓ
Március 18., szombat 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


JILL TOMLINSON: A FÖLDIMALAC, AKI SEMMIBEN SEM VOLT BIZTOS

Március 19., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól. Pim egy földimalac. Nemrég született, és még sosem hagyta el azt a kényelmes odút, ahol édesanyjával él. Ám ez a lakás egyre unalmasabb egy mindenre kíváncsi földimalac számára, ezért érdemes szépen, óvatosan körülnézni, milyen is a nagyvilág? Kik laknak a környéken? Ki a barát? Ki veszélyes? Szerencsére anya mindenre tudja a választ, de Pim még így is hajmeresztő kalandokba keveredik, ha éppen nem figyel eléggé a szülői szem. Az ismert szerző, Jill Tomlinson. mesesorozatának talán legizgalmasabb, és egyben leghumorosabb része elevenedik meg, rengeteg bábbal, játékkal és mesével a Mesebolt Bábszínház színpadán.
A szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös produkciója


A PÁL UTCAI FIÚK
Március 19., vasárnap 15.00 és 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


CANDIDE
Március 20., hétfő 17.00 és március 21., kedd 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


EGY KANÁL VÍZ
Március 22., szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


AZ AJÁNDÉK
Március 23., csütörtök 11.00 és 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
ÓH, AZOK A ’70-ES ÉVEK…!

Március 18., szombat 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Ingyenes tárlatvezetés a Megtört progresszió című kiállításban. Tárlatvezető: dr. Vig Károly, a kiállítás kurátora.


ELŐADÁS
HÍMESRE ÍRVA

Március 18., szombat 10.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Gajdos Zsuzsanna tojásíró népi iparművészt már jól ismeri a Berzsenyi Dániel Könyvtár közönsége, hiszen tavaly kiállításon mutatkozott be az intézményben. Akkor egy foglalkozás során lehetőség nyílt arra is, hogy személyesen megismerjék a népművészt, és útmutatásait követve bárki kipróbálhatta a tojásírás művészetét. A program sikerén felbuzdulva idén is szeretnék megismételni a húsvétváró programot. Szombaton 10 órától szeretettel várják a gyerekeket és a felnőtteket is! Kérik, hogy azok, akik szeretnék saját kezűleg is kipróbálni a tojásírást, hozzanak magukkal kifújt vagy főtt tojást. Minden egyéb eszközt és anyagot biztosítanak.


SZENVEDÉSTÖRTÉNET 1.
Március 20., hétfő 17.30
TIT SZÉKHÁZ
Az emberiség legbonyolultabb üzenetű műtárgyát vallatják hét alkalommal Hesztera Aladár restaurátor és a meghívott szakértők. Ez alkalommal a miért lehet segítséget nyújtani a kereszten függőnek? Honnan van szivacs? Mi volt a szivacsban? Miért nem lehetett INRI felirat a kereszten? Miért nem négyen állnak a nép előtt, amnesztiára várva, Pilátus udvarán? Ezekre a kérdésekre keresik a választ prof. dr. Kiss Tamás botanikus, filozófus segítségével.


LEGYETEK SZERETETTEL! – FILM BOLDOG BRENNER JÁNOS ÉLETÉRŐL

Március 20., hétfő 17.30
AGORA SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
„A vértanúhalált halt – öt éve boldoggá avatott – Brenner atya megölésének körülményeit máig homály fedi. A 26 éves káplán halálát harminckét késszúrás okozta 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjszaka, amikor sürgős betegellátás ürügyén kicsalták a rábakethelyi plébániáról. Az 1956-os forradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, azért vált gyanússá, mert az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, hogy fiatalokkal foglalkozott. A filmbeli nyomozás bepillantást enged a kommunista hatalom restaurációjába is az 1956 utáni időszakot illetően."
Március 20., 17.30: Legyetek szeretettel 6–8. rész. A film előtt bevezetőt mond Dr. Székely János megyéspüspök.


PEDAGÓGUSKONFERENCIA
Március 22., szerda 16.00
MCC SZOMBATHELYI KÉPZÉSI KÖZPONT
A Mathias Corvinus Collegium kiemelten fontosnak tartja a pedagógusokkal való együttműködést, a módszertani és pedagógiai tapasztalatcserét, illetve az innovatív tehetséggondozási módszerek bemutatását és iskolai alkalmazásuk elősegítését. Harmadik alkalommal szerveznek Szombathelyen pedagógusoknak szóló rendezvényt, s ezúttal a konfliktusok lesznek a középpontban: Konfliktusok az iskolában – Aggasztó tünet, vagy hétköznapi normalitás? címmel. A pedagógus napi munkájában állandó kihívás az emberi kapcsolatok kezelése, a diákok személyiségfejlődésének kísérése. Az interaktív előadáson mód nyílik hétköznapi és rendkívüli esetek, konfliktusos helyzetek és megoldási stratégiák megosztásásra, új utak keresésére, oktatási vitarendező szakember segítségével. Vendégük Fehérpataky Balázs, az MCC Fiatal Tehetségprogramjának igazgatója.
Program:
16.00–16.10: Köszöntő, Retteginé Böröcz Katalin, az MCC szombathelyi képzési központjának képviselet-vezetője
16.10–18.00: Konfliktusok az iskolában – Aggasztó tünet, vagy hétköznapi normalitás? – interaktív előadás Fehérpataky Balázzsal
18.00–19.00: állófogadás
Helyszín: szombathelyi MCC képzési központ, Szombathely, Petőfi Sándor u. 6. II. emelet
 A rendezvény látogatása ingyenes, de létszámkorláttal valósul meg. Kérik, hogy a részvételi szándékukat a regisztrációs felületeiken jelezzék számukra!


EZT LÁTNI ÉS HALLANI KELL!
Március 23., csütörtök 16.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Az éneklés gyönyörű pillanatai Horváth Imre komolyzenei előadása. Allegri, Mozart, Rossini, Verdi, Biebl csodálatos műveiben megjelenő világhírű énekes szólisták és a nyíregyházi Pro Musica Leánykar éterien tiszta hangzása ad a jelenlévőknek megindítóan szép élményeket.


KONCERT
MARGARET ISLAND

Március 18., szombat 20.00
MMIK CAFE
Margaret Island – Szeszélyes turné 2023. vendég: Pandóra Projekt.


EMLÉKEK ÉJSZAKÁJA
Március 18., szombat 21.00
ARENA SAVARIA
Fellépők: TNT, Krisz Rudi, Cory aka Happy Gang, Peat JR., DJ Szatmári feat Szakos Andi, házigazda: DJ.Bóli aka Starriders.


SZERDA ESTI AKUSZTIK: NÉMETH JUCI ÉS G. SZABÓ HUNOR

Március 22., szerda 19.00
AGORA – MSH
Műsorukban saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből válogatnak, melyeket sajátos felfogásban és különleges hangszereléssel adnak elő.


NOX KONCERT – FŐNIX TURNÉ 2023.
Március 24., péntek 19.00
AGORA – MSH
A NOX fennállása alatt, szinte nem volt olyan díj vagy rangos elismerés, amit ne zsebelt volna be a csapat. Szinte nem volt olyan rádió vagy zenetévé sem, ahol ne találkoztunk volna a NOX különleges hangzásvilágú dalaival, melyekkel valami ősi energiára, érzésre tapintottak rá, átitatva a magyar népzene sokszínűségével és váltak pillanatok alatt az ország kedvenceivé. A 2005-ös „Ragyogás” című album és turné után a formáció megállíthatatlannak tűnt. Telt házas aréna koncertek szegélyezték útjukat hazánkban és határon túl is. A Százszor ölelj még, a Forogj, világ, a Túl a Varázshegyen, vagy a Szeretem dallamai, sokak fejében ott visszhangzik mindmáig. Ezért is okozott mindenkinek szomorú meglepetést, amikor 2009-ben, karrierjük csúcsán a NOX egyik napról a másikra, hirtelen eltűnt a közönség szeme elől, a rajongóknak arra sem volt lehetőségük, hogy egy búcsúkoncerten köszönjenek el kedvenceiktől.
Most azonban, 20 évvel alakulása után – egy koncert erejéig – a formáció feléled. A Főnix Legendája címet viselő koncerten, felcsendül majd az összes NOX klasszikus, sőt, Szombathelyen is újra láthatja és hallhatja őket a közönség, ahol felcsendülnek természetesen a nagy slágerek és az új lemez dalai is.


KOWALSKY MEG A VEGA
Március 25., szombat 19.00
ARENA SAVARIA


EGYÉB
DIGITÁLIS ÉLMÉNYTÉR

Március 1–31.
AGORA – MSH
Innováció – élményközpontúság – digitális tudás. Ismerkedés a robotika alkotóelemeivel, önvezető gépjárművekkel, grafikus programozás és a humanoid robotok világával. A demonstrációs térben oktató és animátor segítségével zajlanak a foglalkozások a résztvevők életkori sajátosságainak figyelembevételével, kiscsoportos formában.
A következő korosztályokat várják: 9–18 éves korig iskolai csoportok, felnőtt és nyugdíjas közösségek.
Választható foglalkozási időpontok: kedd és péntek, 9.00–10.30 és 10.30–12.00
További információ: Geosits Judit 20/394 4730. Jelentkezni a geosits.judit@agora-savaria.hu e-mail címen lehet.


KÉZMŰVES KUCKÓ

Március 18., szombat 9.00–12.00
AGORA – MSH
Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Gurulós állatkák készítése.


EGYSZER VOLT MESEMŰHELY
Március 18., szombat 10.30–11.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Mesefoglalkozás 5–7 éveseknek. Mondókák, találós kérdések, élőszavas mesemondás, népi és mozgásra épülő játékokkal, alkotó tevékenységgel. A foglalkozások során fejlődik a szókincs, a figyelem, az érzelemkifejezés, a képzelőerő, a türelem, az együttműködési készség és a kézügyesség...


ÖNKÉNTES SZEMÉTSZEDÉS 2.0
Március 18., szombat 13.00
PARKERDŐ
Találkozó a Latex utca végén, a Vermes-dűlő körüli erdőrészt tisztítják meg a résztvevők. Az akciót a szombathelyi önkormányzat (zsákok és kesztyűk) és az erdészet (szállítás) támogatja.


FUSSUNK A REKORTÁNON!

Március 21., kedd 17.00–19.00
SUGÁR ÚTI ATLÉTIKAI SPORTCENTRUM
Keddenként közös futásra invitálnak mindenkit a Sugár úti atlétikai pályára, ahol együtt futhat gyors és lassú futó. A bemelegítő laza futás után kicsit gyorsabbra váltanak, résztávokkal, fartlek futással, természetesen alkalmazkodva mindenkinek a saját erőnlétéhez. Találkozó a Sugár úti atlétikai pályán 17 órától folyamatosan.


KÖZ-JÁTÉK
Március 24. péntek 9.30
OROSZLÁN UTCAI JÁTSZÓTÉR
Játszótéri közösségi program a vársorészen élő kisgyermekek és családok részére. A kétórás program keretében több helyszínes interaktív foglalkoztató és ismeretátadó játékok, kézműves foglalkoztatók zajlanak a környezettudatosság és egészségtudatosság témakörében. A programon való részvétel ingyenes.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Második lett a szombathelyi Kelemen Alex a 7-8. évfolyamosok országos történelemversenyén
Hétvégén tartották a verseny döntőjét az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központban.