km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház

Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház

A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.

 

RENDEZVÉNY
ÖKOPLUSZ FESZTIVÁL - A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN

Június 15., szombat 10.00
KÁMONI ARBORÉTUM ÉS FIÓKKÖNYVTÁR
10.00-19.00 ÖkoKert (Kámoni Arborétum Látogatóközpont udvara)
KÁMONI ARBORÉTUM SZÍNPAD
10.30-kor Gyógy- és fűszerkert építése kertünkben - Megyeri Szabolcs előadása, majd 13 órakor kezdődik A kamra című előadás. 14.30-kor Shadox koncert, 16 órakor kerekasztal-beszélgetés lesz a FALCO Zrt. és a H+ Média és Kulturális Egyesület közös szervezésében. 18.30-kor beszélgetnek az életműdíjas Molnár Piroskával. 
KÁMONI ARBORÉTUM - MAMUTFENYŐ
10 órától Hogyan éljünk 100 évig? címmel piknik-előadást tart Kecskés Andrea kulturális életmódfejlesztő. 17 órakor Szeder ft NovaN Hangutazás indul. 
KÁMONI ARBORÉTUM - TÜNDÉRLIGET
14.30-tól Sétáló meditáció az arborétumban, 16 órától gyermekjóga, 17 órától meseterápia.
KÁMONI ARBORÉTUM - BŰVÖS LUGAS
10.30-15.00 között Art coaching: kreatív önismereti program Kocsis Viki okleveles pszichológussal.
KÁMONI ARBORÉTUM - ZÖLDKUCKÓ
10 és 19 óra között Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület tart bemutatót. Lesznek játékok kicsiknek és nagyoknak, családi társasjáték.
KÁMONI FIÓKKÖNYVTÁR SZÍNPAD
10 órakor kinyit Frédy bácsi bábszínháza: A vén vargánya kalandjaival. 13.00 A Szombathelyi Egyházmegyei KARITÁSZ előadása, 14.00 Bujtás Ervin koncert, 15.30 Andagló Akusztik koncert.
KÁMONI FIÓKKÖNYVTÁR UDVAR
10.00-19.00 között: PIACTÉR kézművesek termékeivel, Szombathelyi Egyházmegyei KARITÁSZ, könyvszobrászat, nagy Vas vármegyei könyvcsere az Ünnepi Könyvhét alkalmából, Kilences Kávézó finomságai, Írók, költők a parton - irodalmi beszélgetések vasi kortárs írókkal, Újrahasznosított könyvekből angyalszárny szelfipont. 10.00-14.00 Mond(m)óka – tér, 12.00-13.30 Életkert Étterem előadás és kóstoltatás, 12.30-13.30 kézműveskedés növényekkel.
Az arborétum és a fiókkönyvtár közötti átjáróban 10 és 18 óra között Hacuka közösségi vásár. 


BLOOMSDAY
Június 15-17., péntek-vasárnap
FŐ TÉR, RÁKÓCZI FERENC UTCA, KÉPTÁR, ISEUM, ZSINAGÓGA UDVAR
Szombathely és a régió meghatározó kortárs művészeti fesztiválja immáron 30 éves. 1994-ben indult a történet néhány szombathelyi képzőművész elképzelése és lelkesedése alapján, mostanra pedig sokezres látogatottságú rendezvénnyé vált! Nemzetközi együttműködések, belvárosi falfestmények, minőségi kortárs kiállítások, fantasztikus hangulatú koncertek várják idén is a kilátogatókat! A rendezvények látogatása ingyenes.
Június 15. szombat: 11.30-kor nyílik meg Bonyhádi Károly plakátkiállítása (Szombathelyi Képtár), 13-tól lesz Joyce Klub (Szimfónia udvar). 16 órától kezdődik a pódiumbeszélgetés Dragomán Györggyel (Schrammel-gyűjtemény - aula), 17 órakor nyílik meg Leopold Bloom Gyűjtemény kiállítása – Szombathelyi Képtár, benne: 18.00 konkoi x Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg. 18 órától kezdődik a Túlzás koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca), valamint a Szombathelyi emberek - zenés, irodalmi előadás (Schrammel-gyűjtemény - aula). 21-től lesz a Hundred Sins koncert (Nagyszínpad – Rákóczi Ferenc utca) és a fényfestés (Zeneiskola és Képtár). 22.30-tól Arc of Yesod – kortárs Afterparty veszi kezdetét a Szimfónia udvarban. 
+: Ulysses-udvar (Göncz Árpád tér), ELTE SEK Vizuális tanszék szabadtéri installáció, Elizabeth Ledersberger kültéri installáció – Rákóczi utca, Festőudvar (Szimfónia átjáró), Bloomlandia merchandise (Zeneiskola előtti tér), Ajtóprojekt 2 elem, Gasztronómia (Csíkos-Hotdogos, Sümegi Sör, Guri Serház Burger, Modam, Moló Borterasz, Félkilences, Füleppék), 35 db óriás léggömb
Június 16. vasárnap: 10.30-kor indul a Murális séta - A 9 mű bejárása Salamon Julival és Szántó Istvánnal. 14 órától lesz a Záró – Fő tér, Joyce szobor - Bujtás Ervin dalok, felolvasás és zászlólevonás a Rákóczi Ferenc utcában. 15 órától kiállítás lesz séta vezetéssel: Leopold Bloom Gyűjtemény, Szarka Péter kiállítás, Westwerk kiállítás, Bonyhádi Károly kiállítás, James Joyce roll-up biography.


WESTSIDE TSE GÁLA
Június 15., szombat 18.00
AGORA – MSH
A tánciskola összes növendéke szerepel, Kőszegről, Táplánszentkeresztről és Szombathelyről.


MÉGIS FOROG A FÖLD

Június 18-21., kedd-péntek
SZÉKESEGYHÁZ
A rendezvény célja a Foucault-inga kísérlet bemutatása az első magyarországi kísérlet eredeti helyszínén, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban, az 1880-as bemutatón is szereplő ingatesttel. A székesegyház középpontjában, a kupolatérben ünnepélyes lassú ütemben lengő, a világegyetemet működtető erő - a gravitáció - kozmikus törvényű szabályossága alatt álló inga egyszer csak ledönti a soron következő bábút; demonstrálva, hogy egy lokális hatás miatt a lengési sík minden szabályossága mellett lassan elfordul: mégiscsak forog a Föld!


SZENTIVÁNÉJI VIGASSÁGOK
Június 21–22., péntek-szombat 
EMLÉKMŰ ÉS CSÓNAKÁZÓ-TÓ KÖRNYÉKE
Nagyszínpadi programok (Emlékmű alatt):
Június 21. péntek: 18.00 Varga Feri és Balássy Betty, 20.00 Dévényi Disco Show, 22.00 Szikora Róbert és az R-GO 
Június 22. szombat: 17.00 Kaláka családi koncert, 19.00 Ocho Macho, 22.00 Irigy Hónaljmirigy, 24.00 Tűzijáték


SZOMBATHELYI HORVÁT NAP
Június 22., szombat 15.00 
SZÉKESEGYHÁZ ÉS FŐ TÉR
A Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nyilvános rendezvénye. Horvát nyelvű szentmise a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Horvát kulturális csoportok - Füles (Ausztria), Szentpéterfa, Szombathely - műsora és táncház a Fő téren. A Horvát Nap fővédnöke: Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere. A rendezvény fő támogatója: Szombathely MJV Önkormányzata. 


SZÍNHÁZ
DÁMÁK A PAKLIBAN

Június 14., péntek 19.00
AGORA – MSH
Akár egy Agatha Christie krimi a Szex és New York karaktereivel! A Liliom Produkció – Dámák a pakliban című új krimi-vígjátéka egy izgalmas, egész estés kikapcsolódást kínál a krimi és humor kedvelőinek. 


KIÁLLÍTÁS
KAPCSOLÓDÁSOK

Június 14., péntek 17.00
HERÉNYIEK HÁZA
Alkotás. Zene, írás, festészet. Egy család amatőr alkotókkal. Két testvér, Németh-Marosfalvy Nóra és Kovács Adrienn, valamint unokatestvérük, Ágfalvi Andrea első közös családi tárlatukon a kapcsolódások erejéről mesélnek képeikkel. Megmutatják, a művészetek miként hatnak egymásra, a nézőre, a hallgatóra, az olvasóra. A kiálltáson kiemelt szerepet kap egy különleges alkotói barátság: Guti Csaba kortárs író és Ágfalvi Andrea amatőr festő művészetének egymáshoz kapcsolódása csakúgy, mint ahogyan egy helyi fiatal zenekar, a Sons Left Behind összefonódása Kovács Adrienn rajzaival. A megnyitón Zsiros Peti sajátos, lélekemelő dalai kalauzolják az érdeklődőket a kiállított képek között. A zenész elnyerte idén az Öröm a Zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat Vas megyei különdíját. Zenéjébe a tárlatra látogatók a későbbiek folyamán is belehallgathatnak majd. Az esemény fotósa Marosfalvy Réka fotós, Nóra ikertestvére.


INGYENES TÁRLATVEZETÉS: A REJTŐZKÖDŐ NŐ 
Június 16., vasárnap 14.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész Szombathely szülöttje. 2021-ben nyitotta meg kapuit az életművét befogadó Schrammel-gyűjtemény. Az állandó kiállítás formájában bemutatott anyag munkásságának esszenciája a művész személyes válogatásában. A tárlat minden tematikus egységében ott rejtőzködik a csupa nagybetűs NŐ, a művészetek örök forrása és Schrammel Imre művészi fantáziájának szintén állandó témafelvetése, a legkülönfélébb megközelítésben. A Nagymama portréjától a szimbolikus természetábrázolásokon át az erotikus töltetű aktábrázolásokig és még sok más formában rejtőzködő és megfejtendő nő lesz a tárlatvezetés témája. Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor művész


INGYENES TÁRLATVEZETÉS: BALZSAMOZÁS ÉS MUMIFIKÁLÁS AZ ANTIK EGYIPTOMBAN

Június 16., vasárnap 15.00
ISEUM SAVARIENSE
A múmiák látványa nagy hatást gyakorol az emberre, szinte varázslatos hangulatot árasztanak, hiszen egyszerre vonzóak és taszítóak. Az egyiptomi ember intenzíven foglalkozott az örök élet és a halál utáni lét gondolatával, úgy gondolták a halál csupán átmenet volt és nem az örök végzet. Tárlatvezető: Szentkúti Viola.


KÜLDETÉS – STÁCIÓK
Június 19., szerda 16.30
VÍZTORONY
Tóth Csaba kiállításának kísérőprogramja. A dokumentumkiállítás festőművész, az AGORA – Művelődési és Sportházban megrendezett retrospektív kiállításához kapcsolódik, amelyen az alkotó, 4 évtizedes, sokirányú tevékenységének dokumentumait (plakátok, meghívók, katalógusok, kiadványok, könyvek) tárja a közönség elé. A kiállítást megnyitja: Garas Kálmán fotóművész. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Víztorony nyitvatartási idejében.


A RÓZSA ANNA ALAPÍTVÁNY 40 ÉVE
Június 21., péntek 14.00
KÉPTÁR
Rózsa Anna textiltervező 1908-ban született. 1952-ben bízták meg az újonnan megalakult Kéziszövők Háziipari Szövetkezetében az Export-részleg vezetésével. A darabáru tervezés sajátos törvényeit magáévá tette, ezzel megteremtette az országban elsőként a darabáru-exportot. Neki állított emléket 1984-ben az Alwin Widmer svájci állampolgár által létrehozott Rózsa Anna Alapítvány, mely a textilművész emlékének ápolását, művészi hagyatékának, a kézi szövés területén meghatározó munkásságának megismertetését tűzte ki céljául.


VERNISSAGE 2024 TŰRÉSHATÁR - VIII. NEMZETKÖZI TEXTILMŰVÉSZETI TRIENNÁLÉ
Június 21., péntek 15.00
KÉPTÁR
A kortárs textilművészet jelenét bemutató – három évente megrendezésre kerülő – nemzetközi seregszemle 2024-es tárlatát a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a SAVARIA Múzeum – Szombathelyi Képtár 2024. június 21. és 2024. augusztus 31. között rendezi meg a Szombathelyi Képtárban. Az egész nyári időszakban látogatható kiállítás elismert hazai és nemzetközi textil-, képző- és iparművészek 264 műalkotását mutatja be – a pályázat útján meghirdetett öt kategóriában.
Az ünnepélyes megnyitón átadják a díjfelajánlók által biztosított Művészeti Alkotói Díjakat, valamint kihirdetjük az Év Texilművésze Díj 2023 és 2024 nyerteseit.


ELŐADÁS
TÁRGYAK ÉS FUNKCIÓIK AZ ISEUMOKBAN

Június 18., kedd 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Előadó: Bíró Szilvia (Iseum Savariense). Milyen tárgyakat találhatnak a régészek egy Isis- szentély feltárásán? Ezek a tárgyak a szentély mindennapi életéhez tartoztak vagy esetleg az egyes szertartások során is szerephez juthattak? Egyáltalán vannak-e olyan tárgytípusok, amik alapján biztos állíthatjuk, hogy szentéllyel és milyen istennek dedikált szentéllyel van dolgunk? Ezen kérdések köré szerveződnek az előadás főbb kérdései.


HA TÉNYLEG TUDNI AKAROD…
Június 20., csütörtök 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Találkozó Vibók Ildi meseíróval és Kovács-Gyenge Hajni illusztrátorral. 


MESÉK ÉJSZAKÁJA

Június 21., péntek 18.00
BDK KÁMONI FIÓKKÖNYVTÁR
A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület kezdeményezésére országszerte egy éjszakába nyúló estén meríthetjük meg magunkat a mesék világában hallgatóként és mesemondóként. Kámoni fiókkönyvtár adja helyszínét a szombathelyi eseménynek, 2024. június 21-én 18 órától. A mesélők a népek meséinek gazdagságából élőszóval zengetik be a Gyöngyös patak partján elterülő, sudár fenyők övezte tisztást.


KONCERT
ADC OF YESOD

Június 15., szombat 22.00
SZIMFÓNIA KÁVÉZÓ


SZEKERES ADRIEN: ZONGORÁRA HANGOLVA

Június 16., vasárnap 17.00
JÉZUS SZÍVE TEMPLOM
Az exkluzív műsorban a zongoránál közreműködik a dalok nagy részének szerzője és egyben Adrien férje, Kiss Gábor - illetve a produkció két vokállal (Szekeres Anita, Kiss Emília) is kiegészül.


EGYÉB
JUBILÁNS HÁZASPÁROK TALÁLKOZÓJA

Június 15., szombat 10.00
SZÉKESEGYHÁZ


TDK SZURKOLÓI HÁZ 
Június 15. és 19., szombat és szerda
AGORA – MSH / MÁRCIUS 15. TÉR
Nézd az EB-t a város legnagyobb kivetítőjén! A mérkőzéseket óriáskivetítőn követhetik, a szünetekben pedig szakemberek beszélgetését hallgathatják meg a szurkolói házba ellátogató focirajongók. A program látogatása ingyenes.
Június 15., szombat 15.00 - Magyarország – Svájc csoportmérkőzés 
Június 19., szerda 18:00 - Németország – Magyarország csoportmérkőzés


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Június 16., vasárnap 7.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó 7.30-kor a Csónakázó tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a Király Sportcentrumnál kb. 7.50-kor. Tervezett táv: kb. 27 km, természetesen lehetőség van rövidebb távra is csatlakozni, korábbi fordulással. Tervezett útvonal: Szombathely - Ják - Nárai – Szombathely.


NAPFORDULÓ ÜNNEPI JÓGA

Június 20., csütörtök 17.00-18.00
SAVARIA MÚZEUM
Várják június 20-án 17 órai kezdettel a gyermekeket, felnőtteket, időseket, családokat, kezdőket, haladókat és a jógát még csak „gondolati szinten művelőket”. A Napüdvözlet sorozatokat egy rövid bemelegítést követően végzik. A gyakorlás pedig mantra énekléssel és irányított relaxációval zárul. A madárcsicsergés mellett a "zenei aláfestést" Horváth Gabriella biztosítja, csodálatos hangtálai és intuitív hangszerei segítségével. 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.