km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Programajánló - Szombathely: télűző mulatságok, farsangi játszóház és házasság hete

Programajánló - Szombathely: télűző mulatságok, farsangi játszóház és házasság hete

A február 10-11-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: lesz rönkhúzás és disznóvágás a közelben, megemlékeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hadjáratáról, s tavaszi virágokat is keresnek a Parkerdőben. A farsangi családi játszóházban a Buborék Együttes űzi el a telet, s elkezdődik a Házasság Hete. Lesznek még ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
DISZNÓTOROS MULATSÁG A FARSANG FARKÁN

Február 10., szombat 7.30
GENCSAPÁTI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR
A Gencsapáti Kan-Ászok böllércsapat meghívja az érdeklődőket egy vidám disznóölésre és farsangbúcsúztatásra. Reggel 7-30-tól a disznóölés veszi kezdetét, a gyermekek, családok betekinthetnek a disznóölés-feldolgozás és gasztronómia folyamatába. Minden érdeklődőt várnak díjmentes kóstolásra, amíg a készlet tart. Kóstolás és büfé 10 órától biztosítva lesz a kedves vendégeknek! 16 órától pedig a Művelődési Házban kezdetét veszi a farsangi mulatság. Érdemes jelmezben érkezni, hiszen lesz jelmezes felvonulás, jelmezverseny, zene-tánc, minden, ami egy fergeteges farsangi mulatsághoz kell! Zene: Zsivány Zenekar, DJ G.


175 ÉVE TÖRTÉNT, ÉS 35 ÉVE EMLÉKEZNEK TAVASZI EMLÉKHADJÁRATTAL A TAVASZI HADJÁRATRA
Február 10., szombat 8.00
HERÉNYIEK HÁZA
175 éve történt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjárata: 1849. április 2. – május 21.
Nyitás: 8.00, Rendezvények: 9.00–18.00
9.00 Megnyitó, bevezető áttekintés. Az isaszegi csata és a tavaszi hadjárat – történelmi animációs film vetítése
10.00 Stúdióbeszélgetések vetítése
11.50 Hogyan jött létre az „Érc-alap”
35 éve emlékeznek a Tavaszi Emlékhadjárattal a történelmi tavaszi hadjáratra:
14.00 Huszárok bevonulása – tárogatós zenével
14.20 A Tavaszi Emlékhadjárat 35 éves története, a gondolat megszületésétől napjainkig
15.30 Az isaszegi csatabemutató lejátszása előtti díszfelvonulás vetítése
16.00 Az isaszegi csata jeleneteinek lejátszása
16.30 Utazási lehetőség az isaszegi csata április 6-i ünnepségeinek és Isaszeg történelmi helyszíneinek megtekintése: Részletes úti programok ismertetése, képek vetítése
17.10 Görgei Artúr tábornok életet bemutató dokumentumfilm vetítése, születésétől haláláig
18.00-ig „Isten veled Görgei” címmel
Kötetlen kísérő programok: 
A tavaszi hadjárattal kapcsolatos kiállítás könyvekből, képekből – térképek, fényképek, korabeli plakátok, hirdetési lapok. A Tavaszi Emlékhadjárattal kapcsolatos könyvek, képek, plakátok, fényképek
Herényiek Háza udvar
Németh Gábor korabeli fegyvergyűjteménye jelentős mennyiségben, az Isaszegi Szt. Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület fegyver gyűjteménye, Huszártábor kordésütő munka közben, kóstolóval. Büfé, étel, ital, kávé, stb.
Béke tér park
Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület és a Kis Huszár Tagozat, fegyver- és egyenruha-gyűjteménye, ágyúi, lovashuszárok, fegyverzetükkel, pónilovakkal kocsizás, lovaglás
A rendezvény idején a tárogatós zenét Avas Bendegúz szolgáltatja. A belépés díjtalan.


FARSANGFARKI RÖNKHÚZÁS

Február 10., szombat 13.00
TÁPLÁNSZENTKERESZT – DÓZSA GYÖRGY UTCA
Útvonal: Dózsa Gy. utca – Brenner sétány – Táncsics M. utca – Rákóczi F. utca – Művelődési Ház – Fő út – COOP-bolt – Szent Lőrinc-templom – nagykocsma – önkormányzat – CBA-bolt – Molnár Kávézó – Széchenyi utca – Művelődési Ház


FARSANGI CSALÁDI JÁTSZÓHÁZ A BUBORÉK EGYÜTTESSEL
Február 11., vasárnap 10.00 
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Vidám télűző mulatságra várják a város apraját-nagyját, interaktív gyermekkoncerttel, kreatív foglalkozásokkal, lufibohóccal, babasarokkal. Minden jelmezben vagy maszkban érkező vendéget meglepetés vár!


HÁZASSSÁG HETE – SÉTA ÉS TÁNCHÁZ 
Február 11., vasárnap 15.00
VASI SKANZEN
Február 11-én Induljunk együtt! – sétával és táncházzal kezdődik a szombathelyi Házasság Hete a szombathelyi keresztény felekezetek és a Savaria Múzeum közös szervezésében. 


MOZI
HÁZASSÁG HETE – EGY ZUHANÁS ANATÓMIÁJA

Február 13. és 15., kedd és csütörtök 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ


SZÉP LÁNYOK, NE SÍRJATOK!
Február 15., csütörtök 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Magyar filmdráma, 1970 – 84 perc. Rendező: Mészáros Márta. Vendég: Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus. Szerelem, szabadság és beatzene. Mészáros Márta filmje egy egész nemzedék életérzését közvetíti az Illés együttes, a Kex, a Metro és a Syrius dalain keresztül.


SZÍNHÁZ
FERGETEGES LÁTOGATÁS – VÍGJÁTÉK 2 FELVONÁSBAN

Február 10., szombat 19.00
AGORA – MSH
Nagymama, lány, unoka. Három korosztály, három NŐ. Mindegyik mást akar, mindegyik másként, s főleg mással szeretné élni az életét. Teri (Détár Enikő) az ötvenéves, többszörösen elvált, dekoratív ügyvédnő például egy fiatal, nem éppen magas szellemi képességekkel, de annál inkább jó fizikai adottságokkal rendelkező szeretője (Nagy Péter János) mellett képzeli el a mindennapjait. Lánya, Emma (Bodor Szabina) egy titokzatos kis jövevénnyel. De mit szól mindehhez a vidéki Mama (Pásztor Erzsi), aki „hazaival” megpakolva, váratlanul beállít a pesti lakásba? A nevetés kódolva van.


KIVILÁGOS KIVIRRADTIG
Február 10., szombat 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


PAPÍRVARÁZS

Február 11., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Korosztály: 1–4 éveseknek.


KALAMAZOO

Február 12., hétfő 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Mit akarnak ezek még? – kérdeztük húszévesen, ha az idősebbek szerelméről esett szó. Pedig az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen! Hernádi Judit és Kern András szereplésével, az Orlai Produkció vendégjátéka megmutatja, milyen a romantika az élet második felvonásában.


HEGEDŰS A HÁZTETŐN
Február 13., kedd 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


HOGYAN ÉRTSÜK FÉLRE A NŐKET? 2
Február 14., szerda 19.00 
AGORA – MSH
Megérkezett Csányi Sándor egyszemélyes vígjátékának második része: „Sziasztok, megint én vagyok az, Guszti! Legutóbb a szülőszobán találkoztunk, ám ezúttal a munkahelyemen várlak Titeket. Elhívtam tizenöt barátomat (véletlenül mindannyiunkat Gusztinak hívnak), hogy mondják el, mit gondolnak a gyereknevelésről, a házasságról és minden másról. Van élet a szülés után? Meddig bírják a férfiak behúzni a hasukat, amikor egy fiatal lánnyal beszélgetnek? Egy tízes skálán mennyit segít, ha anyuka odaköltözik hozzátok? Meg lehet-e csalni valakit véletlenül? Létezik-e vasárnapi ebéd húsleves, rántott hús és gyomorgörcs nélkül? Illetve, hogy jobb ember lesz-e valaki, ha sokat mondják neki?”


STAND UP COMEDY LIVE – MERT ÉLŐBEN AZ IGAZI! FELLÉP: OROSZ GYURI, REKOP GYÖRGY, HORVÁTH GÁBOR
Február 16., péntek 19.00 
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
A stand up comedy élőben a legjobb! Ha szereted a Showder Klub humoristáinak műsorát a TV-ben, akkor ezt az előadást imádni fogod. Élőben tényleg minden más, nemcsak kövérebbek és/vagy alacsonyabbak a humoristák, hanem viccesebbek is. 


HANNA
Február 16., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Szabadesés több szólamban. Szenes Hanna életéről. A Füge Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Miss Biro Publishing közös produkciója.


KIÁLLÍTÁS
INGYENES TÁRLATVEZETÉS – SAVARIA ELSŐ LAKÓI – KI, HONNAN, MIÉRT?

Február 11., vasárnap 15.00
SAVARIA MÚZEUM
Ez alkalommal – a képzelet szárnyán – városunk, a hajdani Colonia Claudia Savaria alapításának korába utaznak vissza, hogy megtudják: mikor, miért, hogyan és kik hozták létre azt a települést, amely ma a mi otthonunk. Magyarországon, nincs még egy olyan település, amely csaknem kétezer évre visszamenőleg név szerint is ismerné első lakóinak – vagy azok legalább egy részének – nevét, foglalkozását, családi körülményeit, eredetét. Ehhez elég segítségül hívni a Savaria Múzeum Lapidariumának (Kőtárának) feliratos emlékeit! Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga). 


ELŐADÁS
HORVÁTH BOLDIZSÁR DÍSZALBUMA – SZOMBATHELY A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN

Február 10., szombat 14.00
SMIDT MÚZEUM
Ingyenes előadás. 125 éve halt meg Horváth Boldizsár szombathelyi születésű jogtudós, politikus, az Andrássy-kormány igazságügy-minisztere. A Smidt Múzeum őrzi Díszalbumát, amelyet 1867-ben választói, a város polgárai készítettek számára. Tisztelői az albumban található, több mint 2000 aláírással fejezték ki nagyrabecsülésüket. Az album jelentőségét növelik azok az id. Knebel Ferenc által készített korabeli fotók Szombathely belvárosáról, amelyek hűen őrzik a város 19. századi képét. Tárlatvezető, előadó: Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője. 


HÁZASSÁG HETE – NE CSAK SZÓVAL SZERESSÜNK, HANEM…TANÚSÁGTÉTEL
Február 12., hétfő 17.30
MARTINEUM FELNŐTTKÉPZŐ AKADÉMIA
Ne csak szóval szeressünk, hanem... Muzslai Gábor és Etelka tanúságtétele az Élet és megújulás forrásáról – még a házasságban is. 


HÚSVÉTRA KÉSZÜLVE
Február 15., csütörtök 
JÁSZAI UTCAI KÖZÖSSÉGI TÉR
Ünnepkör a néphagyományban. Interaktív előadás. 


HOGY JÖN KI A MATEK?
Február 15., csütörtök 17.00
MCC SZOMBATHELY
Vendég: Setényi János, a Tanuláskutató Intézet igazgatója. Az előadó beavat a PISA keletkezéstörténetébe, és segít megérteni, miként járul hozzá a mérés az oktatás globális kormányzásához. Továbbá rávilágít arra, hogyan keletkezik egy globális kommunikációs termék és ráépülő politikai tanácsadás. Az előadás értelmezi Magyarország helyét és a pozíció változását az elmúlt évtizedben.
Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. 


EZT LÁTNI ÉS HALLANI KELL!

Február 15., csütörtök 17.15
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Horváth Imre komolyzenei előadása Edvard Grieg lélekszépítő zenéjéről. Az északi népek érzékeny zenei világa különösen szép dallamokkal ajándékozza meg a hallgatóságot. A Peer Gynt csodálatos zenéjének, a különböző karakterek, hangulatok, s a hangszerelés varázslatos összeállításának mélyreható elemzése lesz ez az előadás. Szép élményt, gyönyörködtető pillanatokat adhat ez az újabb zenei találkozás.


KONCERT
CATA2ORE

Február 9., péntek 20.00
BOHÉM


BELGA
Február 10., szombat 20.00
MMIK CAFFE


MEHRINGER 111 TOUR
Február 11., vasárnap 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Vendég: STAiR. 


ÉBREDÉS – KÖKÉNY ATTILA ÉS RAKONCZAI VIKTOR ÉLŐZENEKAROS NAGYKONCERTJE
Február 15., csütörtök 19.00
AGORA – MSH
Rakonczai Viktor Artisjus- és EMeRTon-díjas magyar zeneszerző, zenei producer, zongorista. Sorsuk és egyben első találkozásuk 2011-re nyúlik vissza, amikor Attila Megasztár utáni első szóló lemezéhez keresett az akkori kiadója szerzőket, dalokat. A lemezének címadó dalát (Nincs semmi másom) Viktor készítette, és több tucat egyéb hazai sláger fűződik a nevéhez. Néhány Viktor által írt dal a teljesség igénye nélkül: Motel, Mindhalálig mellettem, Szerelem miért múlsz, Őrizd az álmod, Nincs semmi másom… Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben újra „egymásra találtak” és elhatározták, hogy közös munkába kezdenek.


MOZSO/NAHI/GREAT ESCAPE
Február 16., péntek 18.30
VÉGÁLLOMÁS KLUB


P. MOBIL-KONCERT
Február 16., péntek 19.00 
AGORA – MSH
P. Mobil 50. Különleges vendégek: Mudfield, Tunyogi Berni
„Tudatjuk mindenkivel, hogy együttesünk 1973. május elsejétől P. Mobil néven működik tovább. Gesarol együttes.” Ez a hirdetés jelent meg 1973. május 1-jén az Esti Hírlapban, és azóta eltelt fél évszázad. Ezt az 50 éves jubileumot ünnepeltük meg Veletek tavaly áprilisban a Budapest Arénában, és ezt az ünnepi műsort visszük el most egy országos turnéra. A P. Mobilt ti tartottátok életben 50 évig, ti, a közönség. Nem a hatalom, nem szponzorok, nem a lemezgyár, csakis ti. Ez a buli, az ünneplés jár Nektek és jár nekünk, tartsatok velünk!
A koncerten vendégünk lesz feledhetetlen egykori énekesünk, Tunyogi Péter lánya, Tunyogi Berni is, valamint, hogy utat engedjünk a tehetségnek, a Mudfield zenekar fogja fiatalos energiával a közönséget bemelegíteni.


PÁL UTCAI FIÚK

Február 16., péntek 20.00
MMIK CAFFE
A 41 éves méltán világhírű PUF zenekar váratlanul újra Magyarországon turnézik. Vendég: Prokofjev.


EGYÉB
JÓTÉKONYSÁGI FARSANGI FITT BODY EDZÉS/KARNEVÁL

Február 9., péntek 17.00-18.30
ZARKAHÁZY-SZILY KASTÉLY
Egy vidám, hangulatos farsangi mulatságra invitálják az érdeklődőket, a hangulatról dj Szélinger gondoskodik. Az edzés utáni kalóriákról pedig Márti, hiszen nincs farsang fánk nélkül. Belépés csak jelmezben! A résztvevők Katona Olivér gyógyulását támogathatják. 


SZOMBATI TEREPKÖR
Február 10., szombat 8.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Tervezett táv kb. 12–15 km. A Parkerdő ismert és kevésbé ismert részein futnak.

 

KÉZMŰVES KUCKÓ 

Február 10., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Busóálarc. 


30KÖRÜL
Február 10., szombat 15.30
SZIMFÓNIA KÁVÉZÓ
Néhány év kihagyás után újabb keresztyén társkereső eseményt szerveznek. A recept ugyanaz lesz, mint eddig, egymásnak ismeretlen harmincas (26–45) éveikben járó keresztény/keresztyén fiatalokat ültetnek össze egy asztalhoz. Nem lesznek játékok, vicces mutatványok, csak direkt ismerkedés.
Minden esemény rövid nyitóbeszédében elhangzik az Evangélium üzenete. Ezután következik a számhúzás. Az asztaltársaságok 4-5 főből állnak, mindenkinek van lehetősége 5 percben elmondani azt, amit bemutatkozásként gondol magáról elmondani, majd átadja a szót a szomszédjának. Ha a körök körbe értek, újabb húzás következik. 3-4 körrel terveznek. A nemek megfelelő aránya és az előszűrés miatt, előzetes bejelentkezés/regisztráció szükséges. 


GYEREKFARSANG
Február 10., szombat 16.00–18.00
ANITA PUB & CAFE
Jelmezes gyerekfarsang. A belépés ingyenes, de jelentkezni kell helyfoglalás miatt. Meglepi: animátor, lufi, fánk, nyeremények. 


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Február 11., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÓZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a bucsui út elején kb. 8.50-kor. Tervezett táv: 11., illetve 21 km. A 11 km-es távot választók Szinese major után Sé felé fordulnak, és onnan futnak vissza. A 21 km-es útvonal: Szombathely – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely. Frissítés egyénileg! 


TAVASZI HUNYORGÁS

Február 11., vasárnap 14.00
PARKERDŐ
A tavaszi virágok első hírmondója kibújt a föld alól állítólag, és nyújtózik a nap felé. Egyszóval Hunyort fognak keresni és fotózni. Milyen egy fotóstúra, miben különbözik egy rendes túrától? A gyülekező a Parkerdő bejáratánál lesz, ahonnan is lassú tempóban megközelíti a hunyormezőt, ahol mindenki kedve szerint nyugodtan tudja őket fotózni. 2 órát töltenének el itt, majd lassú tempóban vissza a parkolóba.


ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL
Február 11., vasárnap 14.30
VOLT MMIK ELŐTERE 
14.30–17.30 Kézműves foglalkozások: farsangi álarc, bohóc, szemüveg, tréfás maskarák készítése.
Arcfestés, csillámtetkó, fotósarok.
15.30 Farsangi énekek tanulása
16.30 Jelmezverseny
17.00 Családi táncház
Kérik, hogy a gyerekek jelmezben jöjjenek! A belépés díjtalan.


HERÉNYI KVÍZEST
Február 16., péntek 17.00
HERÉNYIEK HÁZA
Várják az olyan 3-6 fős csapatok jelentkezését, akik szívesen bővítenék tudásukat, és részt vennének egy jó hangulatú esten! A részvétel ingyenes.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.