km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Vásárcsarnok: küzdenek a penésszel

Vásárcsarnok: küzdenek a penésszel

Agresszívan terjedő penész jelent meg a piac nemrég elkészült 2-es csarnokának mennyezetén és falain. A terv az, hogy a penészt eltávolítják, és újrafestik az épületet, ám ez csupán átmeneti megoldás. Szellőzőberendezés beépítése vagy a födém áttörése lenne szükséges, ami sok pénzbe kerül. A Vásárcsarnok körüli anomáliákról dr. Horváth Attila alpolgármester tartott helyszíni sajtótájékoztatót.

 

Penészesek a falak a 2-es csarnokban. A tetőszerkezet közelében szinte szürke a mennyezet, a fehér festés alig látszik. Az egész épület párás, az árusok azt mondják, nap végére a kabátjuk, a ruhájuk és az áru is nedves lesz. Ráadásul hideg van, az ajtókat gyakran nyitogatják, fűtés nincs. A közelmúlt dermesztő napjaiban hősugárzókkal igyekeztek megakadályozni, hogy az áru megfagyjon. Egyre csak sorolják a problémákat: tapasztaltak beázást, nem megfelelő a padlóburkolat sem, hiszen gyorsan szennyeződik, és nagyon nehezen tisztítható. Tavaly novemberben költöztek az átépített 2-es csarnokba, azóta nem elég, hogy kisebb helyen kell dolgozniuk, de az épület számos hibája is nehezíti a helyzetüket. A penész most a fő gond, erre kell mielőbb megoldást találni, mert félő, hogy továbbterjed az épület többi részére is, ami már komoly egészségügyi kockázatot jelent.

 

Előzmények


2018-ban 1,3 milliárd forintra becsülték a Vásárcsarnok átépítésének költségét. A beérkezett egyetlen ajánlat ezt egymilliárddal haladta meg. Ekkor a városvezetés a műszaki tartalom csökkentéséről döntött. Kikerült a tervekből például a napelem, a zöldtető és a hőszivattyú. A második közbeszerzési eljárásban a csaknem 1,4 milliárd forint becsült költségre 1 milliárd 797 millió forint volt a legkedvezőbb ajánlat, az önkormányzat biztosította a 360 milliós különbözetet. Később további 170 millió forintot fizettek a kivitelezőnek pótmunkákra.


A penészedést valószínűleg az okozza, hogy a műszaki tartalomból olyan elemek maradtak ki, amelyek az épület szigetelését és szellőzését biztosították volna.

 

Következmények


A rövid távú megoldáson már dolgoznak.


– Jelenleg aerobiológiai méréseket végeznek az épületben, ez alapján állapítják meg, milyen összetételű anyaggal lehet a penészt eltüntetni. Majd festés következik, ennek költségei meghaladják a kétmillió forintot. Ám ez nem végleges megoldás. Senki sem garantálja, hogy ha megcsináljuk, nem jön vissza ilyen, vagy még nagyobb mértékű penész – mondta el dr. Horváth Attila. Hosszú távon a szellőzést és az épület temperálását kellene megoldani, ami minden bizonnyal komoly költségekkel járna.


– Meg kell bontanunk a födémet, vagy szellőztetőrendszert kell beépítenünk. Az biztos, hogy ez így nem maradhat – szögezte le az alpolgármester. – Nem engedhetjük meg, hogy azok, akik itt dolgoznak, vagy ide járnak vásárolni, méltatlan körülmények között kell, hogy ezt megtegyék. A probléma összetett, egyelőre nem látjuk a végleges műszaki megoldást, sem a költségvonzatát. Mindent elkövetünk, hogy kiderítsük, ki a felelős a kialakult helyzetért. Az önkormányzat vizsgálatot indít. A városvezetés elkötelezett abban, hogy véget vessen a következmények nélküli pénzszórásnak, az adóforintok felelőtlen elköltésének – tette hozzá.


Az 1-es csarnok felújítása javában tart, fokozottan figyelnek arra, hogy a kivitelezés során ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a szomszédos épületben, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az átadás tavasz végén, nyár elején várható.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.