km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Vásárcsarnok: küzdenek a penésszel

Vásárcsarnok: küzdenek a penésszel

Agresszívan terjedő penész jelent meg a piac nemrég elkészült 2-es csarnokának mennyezetén és falain. A terv az, hogy a penészt eltávolítják, és újrafestik az épületet, ám ez csupán átmeneti megoldás. Szellőzőberendezés beépítése vagy a födém áttörése lenne szükséges, ami sok pénzbe kerül. A Vásárcsarnok körüli anomáliákról dr. Horváth Attila alpolgármester tartott helyszíni sajtótájékoztatót.

 

Penészesek a falak a 2-es csarnokban. A tetőszerkezet közelében szinte szürke a mennyezet, a fehér festés alig látszik. Az egész épület párás, az árusok azt mondják, nap végére a kabátjuk, a ruhájuk és az áru is nedves lesz. Ráadásul hideg van, az ajtókat gyakran nyitogatják, fűtés nincs. A közelmúlt dermesztő napjaiban hősugárzókkal igyekeztek megakadályozni, hogy az áru megfagyjon. Egyre csak sorolják a problémákat: tapasztaltak beázást, nem megfelelő a padlóburkolat sem, hiszen gyorsan szennyeződik, és nagyon nehezen tisztítható. Tavaly novemberben költöztek az átépített 2-es csarnokba, azóta nem elég, hogy kisebb helyen kell dolgozniuk, de az épület számos hibája is nehezíti a helyzetüket. A penész most a fő gond, erre kell mielőbb megoldást találni, mert félő, hogy továbbterjed az épület többi részére is, ami már komoly egészségügyi kockázatot jelent.

 

Előzmények


2018-ban 1,3 milliárd forintra becsülték a Vásárcsarnok átépítésének költségét. A beérkezett egyetlen ajánlat ezt egymilliárddal haladta meg. Ekkor a városvezetés a műszaki tartalom csökkentéséről döntött. Kikerült a tervekből például a napelem, a zöldtető és a hőszivattyú. A második közbeszerzési eljárásban a csaknem 1,4 milliárd forint becsült költségre 1 milliárd 797 millió forint volt a legkedvezőbb ajánlat, az önkormányzat biztosította a 360 milliós különbözetet. Később további 170 millió forintot fizettek a kivitelezőnek pótmunkákra.


A penészedést valószínűleg az okozza, hogy a műszaki tartalomból olyan elemek maradtak ki, amelyek az épület szigetelését és szellőzését biztosították volna.

 

Következmények


A rövid távú megoldáson már dolgoznak.


– Jelenleg aerobiológiai méréseket végeznek az épületben, ez alapján állapítják meg, milyen összetételű anyaggal lehet a penészt eltüntetni. Majd festés következik, ennek költségei meghaladják a kétmillió forintot. Ám ez nem végleges megoldás. Senki sem garantálja, hogy ha megcsináljuk, nem jön vissza ilyen, vagy még nagyobb mértékű penész – mondta el dr. Horváth Attila. Hosszú távon a szellőzést és az épület temperálását kellene megoldani, ami minden bizonnyal komoly költségekkel járna.


– Meg kell bontanunk a födémet, vagy szellőztetőrendszert kell beépítenünk. Az biztos, hogy ez így nem maradhat – szögezte le az alpolgármester. – Nem engedhetjük meg, hogy azok, akik itt dolgoznak, vagy ide járnak vásárolni, méltatlan körülmények között kell, hogy ezt megtegyék. A probléma összetett, egyelőre nem látjuk a végleges műszaki megoldást, sem a költségvonzatát. Mindent elkövetünk, hogy kiderítsük, ki a felelős a kialakult helyzetért. Az önkormányzat vizsgálatot indít. A városvezetés elkötelezett abban, hogy véget vessen a következmények nélküli pénzszórásnak, az adóforintok felelőtlen elköltésének – tette hozzá.


Az 1-es csarnok felújítása javában tart, fokozottan figyelnek arra, hogy a kivitelezés során ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a szomszédos épületben, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az átadás tavasz végén, nyár elején várható.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt
Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.