km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Paverpol: Természetesen, szépen – kiállítás nyílt az arborétumban

Paverpol: Természetesen, szépen – kiállítás nyílt az arborétumban

Wass Albert művei által inspirált Paverpol és vegyes technikával készült alkotások nemzetközi kiállítása nyílt meg szerda délután a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpontjában. A rendezvény fővédnöke dr. László Győző, városunk alpolgármestere volt.

A Paverpol ragasztó, keményítő és egyedi alkotó technika is egyben. Készíthetnek belőle domborműveket, szobrokat, kisplasztikát, dekorációkat és egyéb tárgyakat művészek és hobbi alkotók egyaránt, amit fantáziájuk megálmodik. A dekorációkhoz, a szobrászathoz, a decoupage technikához, a textilszobrászathoz, nemezelőknek, papirmasé, csuhézáshoz, festészetben 3d kialakításához egyaránt használható. A Paverpol attól népszerű, hogy egy drótváz, egy textildarab vagy más természetes anyag (bőr, fa, kő, papír) és alufólia segítségével hozható létre egy egyedi műalkotás viszonylag rövid idő alatt.

Kiricsi Cecília szombathelyi Poverpol artist, a kiállítás szervezője érdeklődésünkre elmondta: 24 művész mintegy 40 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. Magyarországon is egyre népszerűbb a Poverpol, egyre több alkotói közösség alakul – a vasi megyeszékhelyen is megmutathatják magukat a művészek. Ezúttal Wass Albert művei által inspirált alkotások láthatók egy hónapon át az arborétumban.

Az eseményen részt vett Katonáné Tóth Judit, a Peverpol East Europe & Austria képviselet-vezetője, aki arról szólt, hogy egyre népszerűbb Magyarországon is a Paverpol, a szombathelyi is egy remek alkalom volt arra, hogy egy konkrét téma alapos körüljárása után vágjanak bele a művészek az alkotásba. Egyebek mellett Németországból, Csehországból és Ausztriából is érkeztek vendégek.

- Különösen nagy megtiszteltetés számomra itt lenni mi, hiszen egy nemzetközi kiállításról van szó. Nagyszerű élmény volt megismerni egy új technikát, amelyet két dolog miatt is tartok különlegesnek. Egyrészt egy speciális kötőanyagot, ragasztót használva különböző anyagokat, különböző természeti elemeket lehet beleilleszteni az alkotásba, ezáltal megragadni a pillanatok lényegét, az ideákat így formába zárni. Másrészt ez egyfajta újrahasznosítást is jelent, ami a mai világunkban elképesztően fontos. A fenntarthatóság, a környezettudatosság Szombathely életében is kiemelt szerepet játszik, csakúgy, mint a kultúra és az alkotóművészet, és ez egy nagyon csodás alkalom, hogy e két tényező találkozni tud egymással – fogalmazott Bokányi Adrienn tanácsnok.

A rendezvény végén dr. László Győző és Bokányi Adrienn emléklapokat adott át az alkotóknak.    
 

Krilov István
(Fotó: Nagy Jácint)

-   
 

Krilov István
(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.