km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Pluszpénzt kapnak az önkormányzatok a fizetésemelések kifizetéséhez

Pluszpénzt kapnak az önkormányzatok a fizetésemelések kifizetéséhez

A kormány péntek este megjelent rendelete szerint a központi költségvetés kiegészítő támogatást ad a települési önkormányzatoknak a felemelt bérminimum és garantált minimálbér, valamint a pedagógusok és a bölcsődei dolgozók pótlékemelésének ellentételezésére, olvasható a hvg.hu cikkében.

 

Mint írják, kiegészítést kapnak a települések az önkormányzati hivatalok működtetésére és a településüzemeltetésre, itt a 3179 településre egyenként határozták meg a többnyire néhány millió, legfeljebb néhány tízmillió forintos összeget. Egy másik táblázat jogcímenként állapít meg többletet, például a legalább napi nyolc órában nyitvatartó óvodák működtetési támogatása fejenként és évente 110 000 forintról 130 000-re nő.


Az 5000 főnél kisebb városoknak és falvaknak megtérítik a polgármesterek fizetésemelése miatti többletköltséget, ideértve a költségtérítést és az önkormányzat mint munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adót. A főállású polgármesterek után például 500 fő alatt egész évre 3,4 millió forintot adnak (az ő illetményük havi 299 160-ról 520 000 forintra nő), 2001 és 5000 fő között pedig, ahol a havi juttatás 548 460 helyett 780 000 forint lett, az éves kiegészítés 3,6 millió forint, amit az önkormányzat februárban egy összegben megkap. A nagyobb települések ebből kimaradnak, pedig a pluszkiadás náluk is jelentős.

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.