km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Petry-ügy: egy elválás anatómiája

Petry-ügy: egy elválás anatómiája

Megvált Petry Zsolttól a német Hertha BSC, miután magyar kapusedző a futballklub értékeivel összeegyeztethetetlen kijelentéseket tett egy interjúban. Az elköszönés után lett szombathelyi szál is: a berliniek korábbi játékosukat, Király Gábort kérték fel a feladatra. Összefoglalónk. 


Petry Zsolttól azért köszönt el a német klub, mert a kapusedző az ünnepek alatt egyebek mellett ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában:

 

– Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.
A kapus beszélt Gulácsi Péter kiállásáról is:

 

– Az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy jelentősen csökkent a véleménynyilvánítás színvonala. Mi, a nemzeti oldal képviselői, elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával, vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben.

 

Sokszínűség és tolerancia

 

Az elhangzottak komoly vihart váltottak ki Németországban, a berlini klub kedden közleményt adott ki:

 

„A Hertha ügyvezetősége Petry Zsolt kapusedzőnek a Magyar Nemzetnek adott, az egyesület által előzetesen nem ismert interjújában elhangzott néhány megnyilatkozására reagálva, az eset megismerése és intenzív tárgyalás után úgy döntött, hogy Petry Zsoltot azonnali hatállyal elbocsátja. A Hertha BSC aláírta a Sokszínűségi Chartát és egyesületként aktívan kiáll a sokszínűség a és a tolerancia értékei mellett, mivel ezeket fontosnak tartja. Ezek viszont nem találhatóak meg Petry Zsolt kijelentéseiben, amelyeket munkatársunkként nyilvánosan tett.”

 

Carsten Schmidt elnök szerint Petry munkáját nagyra becsülték a klubnál, nyitott, toleráns és segítőkész embernek ismerték meg. „Soha nem volt homofób vagy idegengyűlölő. Azzal együtt, hogy figyelembe vettük a fordításból eredő torzulásokat és azt, hogy Zsolt egyes kijelentéseit egyeztetés nélkül kihagyták az interjúból, meg kellett állapítanunk, hogy Petry kijelentései nem felelnek meg a klub értékeinek”. Petry azt mondta a Hertha honlapjának: „hangsúlyozni szeretném, hogy sem homofób, sem idegengyűlölő nem vagyok. Nagyon sajnálom a bevándorlási politikáról tett kijelentésemet, és szeretnék mindazoktól elnézést kérni, akik nálunk keresnek menedéket, és megbántottam őket.” 

 

A Hertháról ezt írta Kele János blogger a rangado.24.hu-n: a nyolcvanas években még jobbára szélsőjobbos ultráiról volt hírhedt, amikor azonban 1997-ben feljutott a Bundesligába, már kifejezetten erős igény volt arra, hogy egy befogadó, izgalmas, multikulturális nagyvárosi elitklubot faragjanak belőle. Első lépésként a rasszista bekiabálások arányát és a huhogást szorították vissza a stadionban, majd lépésről-lépésre haladtak tovább. A vezetőség sok-sok vitát felvállalva, a drukkerekkel folyamatos párbeszédet folytatva, évek hosszú sora alatt változtatta imidzsét azzá, ami ma: Németország egyik legprogresszívebb, leginkább nyitott, a toleranciára kifejezetten érzékeny nagyvárosi egyesületére.

 

Király marad Szombathelyen 

 

A bild.de információi szerint a Dárdai Pál edzette berlini klub azonnal keresni kezdte Petry utódját, és Király Gáborral is felvették a kapcsolatot. A Szombathelyen élő és dolgozó kapus megerősítette a hírt.

 

– A pályafutásom és a Berliben töltött hét év ismeretében talán nem meglepő, hogy a Hertha mindig is különleges klub volt számomra. Megtisztelő, hogy felmerült a nevem. Nekem azonban most Szombathelyen vannak feladataim. Az általam indított és mintegy 250 sportolót foglalkoztató Király Sportegyesület a független belga Double Pass auditjának eredményeként nyártól B szintű tehetségközpontként működhet tovább, ami a közeljövőben rengeteg szakmai, szervezési munkát igényel. Köszönöm Arne Friedrich sportigazgató és Dárdai Pál vezetőedző bizalmát, biztos vagyok benne, hogy megtalálják a mostani helyzetre a lehető legjobb szakmai megoldást, és a Hertha nyártól továbbra is a Bundesliga első osztályában szerepel majd!

kapcsolódó cikkek
Király Gábor: az eufória megrázza majd Magyarországot
Király Gábor: az eufória megrázza majd Magyarországot
Az erős csoportellenfelekkel együtt is bízik a magyar labdarúgó-válogatott jó Európa-bajnoki szereplésében Király Gábor, aki a Hertha BSC ex-kapusaként adott interjút a Kickernek.
Dárdai visszatér a Hertha élére
Dárdai visszatér a Hertha élére
Dárdai Pál veszi át a Bruno Labbadia menesztése után vezetőedző nélkül maradó, a Bundesligában jelenleg 14. helyen álló Hertha BSC labdarúgócsapatának irányítását – jelentette be a berlini klub hétfő délután hivatalos honlapján.
címkék
kapcsolódó cikkek
Király Gábor: az eufória megrázza majd Magyarországot
Király Gábor: az eufória megrázza majd Magyarországot
Az erős csoportellenfelekkel együtt is bízik a magyar labdarúgó-válogatott jó Európa-bajnoki szereplésében Király Gábor, aki a Hertha BSC ex-kapusaként adott interjút a Kickernek.
Dárdai visszatér a Hertha élére
Dárdai visszatér a Hertha élére
Dárdai Pál veszi át a Bruno Labbadia menesztése után vezetőedző nélkül maradó, a Bundesligában jelenleg 14. helyen álló Hertha BSC labdarúgócsapatának irányítását – jelentette be a berlini klub hétfő délután hivatalos honlapján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.