km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Kedvező döntés született a Brenner-villa ügyében

Kedvező döntés született a Brenner-villa ügyében

Nem követelhet a város pénzt az érintett cégcsoporttól a zanati kerékpárút megépítésére - ezt mondta ki elsőfokú ítéletében a bíróság. A Brenner-villa ügyében azonban az önkormányzat számára kedvező döntés született, mi szerint fennáll a város elővásárlási joga. A két peres eljárás eredményéről Horváth Attila sajtótájékoztatón számolt be kedden délután.

 

A zanati kerékpárút építésének története 2008-ig nyúlik vissza, akkor született megegyezés a sportáruházat és a gyorséttermet építő vállalkozóval, hogy a belterületbe vonásért cserébe megépíti a kerékpárutat. 2011-ben az akkori városvezetés kötött egy 500 millió Ft értékű ún. keretbiztosítéki jelzálogszerződést, ami garantálta volna, hogy ha a cégcsoport nem építi meg a kerékpárutat, az önkormányzat ebből előteremtheti a megvalósításhoz szükséges összeget. Az új városvezetés 2019-ben megkísérelt egy újabb megállapodást, ám ezt nem sikerült tető alá hozni.


Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy ennek a szerződésnek az aláírását a vállalkozó megtagadta, ezt követően került sor egy perre a vállalkozói csoport és a város közt, amely pert a város sajnos elvesztett. A bíróság azt mondta ki, hogy a 2011-ben megkötött szerződés semmire sem jó, a város nem kereshet egyetlen fillért sem ezen a vállalkozói csoporton.


A Vas Megyei Törvényszék tehát első fokon elutasította az önkormányzat keresetét, a jelzálogjog nem érvényesíthető. Ráadásul a városnak 3 millió forint perköltséget is meg kell fizetnie. Horváth Attila elmondta, nem látja sok értelmét a fellebbezésnek, de a kerékpárút megépül - közpénzből. Az alpolgármester jó hírről is beszámolt: jogerős ítélet született a Brenner-villa ügyében folyó perben. A bíróság megállapította, hogy fennáll a város elővásárlási joga, és kötelezte a felszámolót, hogy ezt érvényesítse.


Horváth Attila hozzátette, a bíróság azt mondta ki, hogy a városnak fennáll az elővásárlási joga, ez még nem jelenti, hogy automatikusan megszerzi a város a villa tulajdonjogát, hanem egy másik eljárásban ennek a döntésnek a figyelembevételével kell eljárnia a bíróságnak.
Horváth Attila elmondta, hogy a megvásárlásához szükséges összeg rendelkezésre áll a költségvetésben. Az épület hasznosításáról már többféle ötlet született, az biztos, hogy nem a gazdasági, hanem a kulturális és civil szféra szereplői használhatják majd az ingatlant.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!