km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Kedvező döntés született a Brenner-villa ügyében

Kedvező döntés született a Brenner-villa ügyében

Nem követelhet a város pénzt az érintett cégcsoporttól a zanati kerékpárút megépítésére - ezt mondta ki elsőfokú ítéletében a bíróság. A Brenner-villa ügyében azonban az önkormányzat számára kedvező döntés született, mi szerint fennáll a város elővásárlási joga. A két peres eljárás eredményéről Horváth Attila sajtótájékoztatón számolt be kedden délután.

 

A zanati kerékpárút építésének története 2008-ig nyúlik vissza, akkor született megegyezés a sportáruházat és a gyorséttermet építő vállalkozóval, hogy a belterületbe vonásért cserébe megépíti a kerékpárutat. 2011-ben az akkori városvezetés kötött egy 500 millió Ft értékű ún. keretbiztosítéki jelzálogszerződést, ami garantálta volna, hogy ha a cégcsoport nem építi meg a kerékpárutat, az önkormányzat ebből előteremtheti a megvalósításhoz szükséges összeget. Az új városvezetés 2019-ben megkísérelt egy újabb megállapodást, ám ezt nem sikerült tető alá hozni.


Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy ennek a szerződésnek az aláírását a vállalkozó megtagadta, ezt követően került sor egy perre a vállalkozói csoport és a város közt, amely pert a város sajnos elvesztett. A bíróság azt mondta ki, hogy a 2011-ben megkötött szerződés semmire sem jó, a város nem kereshet egyetlen fillért sem ezen a vállalkozói csoporton.


A Vas Megyei Törvényszék tehát első fokon elutasította az önkormányzat keresetét, a jelzálogjog nem érvényesíthető. Ráadásul a városnak 3 millió forint perköltséget is meg kell fizetnie. Horváth Attila elmondta, nem látja sok értelmét a fellebbezésnek, de a kerékpárút megépül - közpénzből. Az alpolgármester jó hírről is beszámolt: jogerős ítélet született a Brenner-villa ügyében folyó perben. A bíróság megállapította, hogy fennáll a város elővásárlási joga, és kötelezte a felszámolót, hogy ezt érvényesítse.


Horváth Attila hozzátette, a bíróság azt mondta ki, hogy a városnak fennáll az elővásárlási joga, ez még nem jelenti, hogy automatikusan megszerzi a város a villa tulajdonjogát, hanem egy másik eljárásban ennek a döntésnek a figyelembevételével kell eljárnia a bíróságnak.
Horváth Attila elmondta, hogy a megvásárlásához szükséges összeg rendelkezésre áll a költségvetésben. Az épület hasznosításáról már többféle ötlet született, az biztos, hogy nem a gazdasági, hanem a kulturális és civil szféra szereplői használhatják majd az ingatlant.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.