km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Parlagfű: pár nap és berobban a virágzás

Parlagfű: pár nap és berobban a virágzás

Kedvezett az időjárás a parlagfű növekedésének. Néhány nap, és berobban a virágzás. Egy jogszabályváltozás miatt már nem június 30-ig kell mentesíteni a területet az erősen allergén növénytől, hanem a bimbók kialakulását kell megakadályozni. Aki ezt nem teszi, akár 5 millió forintos bírságra is számíthat. Eddig 8 bejelentés érkezett a növényvédelmi hatósághoz. Vas megye országosan közepesen fertőzött területnek számít.

 

„Több millió pollent fog ez a növény majd hozni néhány napon belül. Már kezdődik a virágzás. Látszik a sárga virágpor. Ha ilyen kedvező időjárás lesz, meleg, száraz idő, akkor ez jövő hét elején már virágozni fog” - egy napraforgó tábla szélén mutatja a gyombiológus a pollenszórásra kész parlagfűtöveket. Néhány nap, és robbannak a virágok, megnehezítve az allergiások életét. A májusi 100 mm-es csapadék kedvezett a csírázásnak, a júniusi-júliusi hőség pedig a fejlődésnek. Akár kétméteresre is megnő a parlagfű. A tömeges virágzás augusztus közepére várható. 


Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a tarlókon a parlagfű vegetatív állapotban van, tehát 2-6 leveles állapotban. Ha marad ez az idő, akkor 2-3 héten belül ott is eléri a virágbimbós állapotot, ami a védekezés, illetve szankcionálás szempontjából egy kritikus állapot. Hiszen a jogszabály úgy szól, hogy a földhasználónak meg kell akadályozni a virágbimbók kialakulását.


A Nébih honlapján regisztráció után bárki bejelentheti, ha parlagfüves területet észlel. Belterületen a jegyző, külterületen a földhivatal szemlézi a fertőzöttséget. Ezt a napraforgó táblát széles sávban veszi körül a már nagyra nőtt, erősen allergén gyom. Ha a terület fertőzöttsége meghaladja a 30 %-ot, akkor az új szabályok szerint nemcsak bírságra, hanem az elrendelt közérdekű védekezés költségeire is számíthat a tulajdonos.


 „A parlagfű magja akár 20-30 évig is megőrzi a csírázóképességét a talajban. Ezért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a parlagfű maghozását, illetve a csírázását. Hiszen egy-egy év hibája több évtizedre elfertőzheti a táblánkat” – hangsúlyozta a szakember. 


Aki elmulasztja a védekezést, a terület nagyságától és a parlagfű-borítottság mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.