km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Parlagfű, a pollengyáros gyomnövény

Parlagfű, a pollengyáros gyomnövény

Aki nem gondoskodik időben ingatlanán az irtásról, akár egyetlen virágzó parlagfű miatt is megbüntethetik. Egy jogszabályváltozás miatt már nem június 30-ig kell mentesíteni a területet az erősen allergén növénytől, hanem a bimbók kialakulását kell megakadályozni. Aki ezt nem teszi, akár 5 millió forintos bírságra is számíthat. Szombathely belterületéről eddig 8 bejelentés érkezett az önkormányzathoz, ebből hét megalapozott volt, két esetben közérdekű védekezést is elrendeltek. Vas megye országosan közepesen fertőzött területnek számít, városunkban pedig alacsony a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer szerint az e heti érték.

 

Több millió pollent szór szét egyetlen növény. Már megkezdődött a virágzás. Látszik a sárga virágpor. A meleg, száraz idő kedvez a parlagfűnek. Egy Szombathely melletti napraforgótábla szélén mutatta meg lapunknak a gyombiológus a pollenszórásra kész parlagfűtöveket. A berobbanó virágzás alaposan megnehezíti az allergiások életét. A májusi 100 mm-es csapadék kedvezett a csírázásnak, a júniusi-júliusi-augusztusi hőség pedig a fejlődésnek. Akár két méteresre is megnő a parlagfű. A tömeges virágzás a hónap közepén tapasztalható. Azon a mezőgazdasági területen, ahol jól védekezett a gazda, csak az ültetvény szélén fordul elő néhány parlagfű, de ha nem, akkor a haszonnövényeket is elnyomva burjánzik. Aratás után sem vagyunk biztonságban, a tarlókon gyorsan előbújik, és rendkívül gyorsan növekszik a parlagfű idei következő generációja. Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy gyorsul fel a fejlődése. Ha pedig eléri a kritikus állapotot, akkor már szankcionálható. A jogszabály szerint a földhasználónak meg kell akadályozni a virágbimbók kialakulását. A parlagfű magja akár 20-30 évig is megőrzi a csírázóképességét a talajban. Ezért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a parlagfű maghozását, illetve a csírázását. Hiszen egy-egy év hibája több évtizedre elfertőzheti a mezőgazdasági területeket és a kerteket. – tájékoztatott Ughy Péter gyombiológus, a Vas Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője.

 

Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli néhány cm-es szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt. Az eredményes gyomirtó szerek többsége a parlagfű 6 leveles állapotáig hatásos, a fejlettebb növények már sokkal ellenállóbbak.

 

Ha a virágzás előtt megsemmisítjük a növényt, akkor ezzel csökkenteni tudjuk a rendkívül allergén pollenek számát és az inváziós parlagfű terjedését egyaránt. Saját kertünkben a legjobb megoldás, ha egyszerűen kézzel, tövestül tépjük ki. Ez azért jó módszer, mert a növénynek nagyon rövid és gyenge gyökérzete van. Ha viszont már bimbós vagy virágzik, semmiképp se álljunk neki fűkaszával vagy bármilyen hasonló eszközzel irtani, mivel így csak jobban szétszórjuk a pollent. Gyomlálás előtt pedig érdemes kesztyűt húzni, mert bőrkiütéseket is okozhat! Ha allergiásak vagyunk rá, akkor neki se kezdjünk az irtásnak, bízzuk rá egy szakemberre!

 

A Nébih honlapján regisztráció után bárki bejelentheti, ha parlagfüves területet észlel. Belterületen a jegyző, külterületen a földhivatal szemlézi a fertőzöttséget. Szombathelyen eddig 8 bejelentés érkezett az önkormányzathoz, ebből csak egy nem volt megalapozott. Két esetben pedig közérdekű védekezést is elrendeltek. Június 5-től jelentősen változott a parlagfű kötelező irtására vonatkozó jogszabály, ezért a gazdálkodóknak fokozottan érdemes figyelni az ültetvényeiken a parlagfű megjelenését. Ha a terület fertőzöttsége meghaladja a 30 %-ot, akkor a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet. Ekkor pedig az új szabályok szerint nem csak bírságra, hanem az elrendelt közérdekű védekezés költségeire is számíthat a tulajdonos amellett, hogy a termés is ugrik. Súlyos ára lehet, ha nem figyelünk.

 

Ha például a kertünkben csak egyetlen parlagfű is virágzik, az pedig „csípi” a szomszéd szemét, aki emiatt bejelentést tesz, akkor az sokba kerülhet. A védekezési kötelezettség elmulasztói a terület nagyságától és a parlagfű-borítottság mértékétől függően akár 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak. Belterületen, ha a fertőzöttség 50 m2-nél kisebb, akkor 15 ezer, majd sávosan nő, egy hektár felett már 750 ezer forinttól indul a büntetés mértéke. Külterületen 1 hektárnál már 50 ezer is lehet, 100 hektárnál nagyobb területen pedig 5 milliós a bírság. Tavaly országosan bel- és külterületen összesen 136 millió forint bírságot szabtak ki az illetékes megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai a Nébih tájékoztatása szerint. A rendkívül szívós és agresszív gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezéshez a lakosság együttműködésére is számít a hatóság.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.