km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Pályára állított városüzemeltetés

Pályára állított városüzemeltetés

Járda- és játszótérfejlesztések, útfelújítások, parkolóépítések is történtek az elmúlt egy évben Szombathelyen. Többet költ az önkormányzat parkfenntartásra, sikeres az illegális szemétlerakással szemben meghirdetett harc és a szemléletformálás érdekében indított Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! köztisztasági program. Horváth Soma, városüzemeltetésért is felelős alpolgármester beszélt az eredményekről.

 

– Ezen a héten készült el a Szent Flórián körúti járda felújítása. 2,5 millió forintból 230 négyzetméteren terítettek új burkolatot. Nem ez az egyetlen szakasz, ami megújult a városban.


– Járdafenntartás terén sokat haladtunk: 19 helyszínen csaknem 3 km járdát újított fel a város önerőből. Nem a választókerület politikai színezete, hanem a járdák állapota határozza meg, hol történik fejlesztés. Megújult már egy szakasz a Csónakázótónál, a Pelikán park mellett, a Derkovits-lakótelepen és a Hunyadi úton is, de a város számos pontján voltak felújítások.


– Játszóterek, parkolók terén mi a helyzet? 


– 30 millió forintból 13 játszóteret fejlesztettünk. Ezen kívül a Szent II. János Pál pápa körúton egy teljesen új játszótér épült mintegy 60 millió forintból, ami az Éljen Szombathely! frakció és dr. Nemény András javaslatára került be a költségvetésbe. Új, 35 férőhelyes parkoló épült a Szűrcsapó u. 22. mellett, parkfejlesztés történt a Bolyai u. 1–3.-ban, a három utcafelújításból kettő – a Mészáros Lőrinc és a Török Ignác utca – már elkészült Szentkirályon, az oladi lakótelepen kopórétegcserét végeztek. Lehet rajta mosolyogni, de én fontosnak tartom azt is, hogy felújításra került a Fő téri illemhely is, aminek az állapota annyira rossz volt (tekintettel arra, hogy az elmúlt években egyáltalán nem költöttek rá), hogy be kellett volna zárni. 


– Szó volt arról korábban, hogy a közvilágítási rendszert alkonykapcsolóval szerelik fel, így a lámpák a fényviszonyokhoz alkalmazkodva léphetnek működésbe. Ez mikorra készülhet el?


– Februárban kezdtünk tárgyalni az E.ON-nal. Március közepén a pandémia miatt bezártak az ügyfélszolgálatok, és beruházásokról sem történt egyeztetés. Emiatt augusztusban tudtunk pontot tenni az ügy végére. A szolgáltató január végi határidővel vállalta az alkonykapcsoló kiépítését, amelynek a munkálatai már elkezdődtek.   


– Több pénzt költ idén a város parkfenntartásra. Látják ennek eredményét?


– Gépfejlesztések történtek a Szomparknál, és bővült a személyi állomány. Nem tudom, milyen lesz a jövő évi költségvetésünk a kormányzati elvonások miatt, de végiggondoljuk, hogyan lehetne a munkát még hatékonyabbá tenni, mert mi is látjuk, hogy vannak problémás területek. Az elmúlt egy év eredményeként a városüzemeltetés összehangoltabban működik. Tárgyaltunk a vízügyi igazgatósággal a patakpartok kaszálásáról. Az idei évben 27 új szemetest helyeztünk ki városszerte, de hiába van több kuka, és hiába gyűjtik a szemetet a közterületeken, ha a lakosságánál nem történik szemléletformálás. Ezért indítottuk el a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! kampányt, melynek keretében már kilenc egyéni választókerületben szerveztek közösségi szemétszedő akciót. Leültünk az áruházláncok képviselőivel, hogy tisztábbak legyenek a hozzájuk tartozó parkolók és zöldterületek. A Fogadj örökbe egy parkot! akcióban hat civil szervezet nyolc helyszínt gondoz, de nagyvállalatok is érdeklődnek; jövőre hozzájuk is eljuttatjuk a felhívást. Tavasszal, ha a pandémiás helyzet engedi, városi nagytakarítást tervezünk intézmények, cégek részvételével, hogy együtt tegyünk egy tisztább városért. Sokat értünk el az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemben is. Zéró toleranciát hirdettünk. Mobil kamerákat vásároltunk, amelyek a közterület-felügyelethez vannak bekötve, figyeljük a Parkerdőben a problémás helyszíneket, és tervezzük a rendszer bővítését.


– Hasznos volt-e a közterület-felügyelet integrálása az önkormányzatba?


– Jó döntés volt. Hat felügyelővel több dolgozik, polgárbarát irányba indult el a munka. Segítik a gyalogos közlekedést, elvégzik a parkok és utcabútorok ellenőrzését, fokozottabban lépnek fel a lakótelepi szolgáltatóházak környékén a rendfenntartás érdekében.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!