km/óra
  2022.06.25., szombat  •  Vilmos napja
Paliék dalukkal üzennek a félelemmel küzdőknek

Paliék dalukkal üzennek a félelemmel küzdőknek

Kovács Pali 17 éves zenész, író-zeneszerző, mindenes. Nevét sokan az X-Faktorból ismerhetik, ő volt a 2018-as műsor legjobb férfi előadója. Új csapatával, a paliékkal ma jelenik meg első daluk videóklippel, a Nem félek. A dal üzenet mindazok számára, akik félnek valamitől, akik gyomorgörccsel ébredve kezdik mindennapjukat. A szorongás, a félelem és az egyedüllét legyőzése, erről szólnak a sorok.

 

- Talán 3-4 éves lehettem az első fellépésemen, egy szüreti bálon – meséli Pali. – Az éneklés szeretete belefolyt a mindennapjaimba. Majd belekóstoltam a zenekészítésébe is. Kölyökkoromban a nagybátyám mutatott a gépén egy zenekészítő programot, és annyira menőnek tartottam, hogy egyből beleszerettem. De az igazi dolog csak a gitárral való szerelem után kezdődött. Hetedikes koromban kezdtem gitározni, a nyolcadik osztály végén már zenekarom volt, kilencedikben pedig megszületett az első dal.


Hatalmas lépés volt, amikor Pali először jelentkezett az X-Faktorba. Ahogy ő mondja, fogalma sem volt, hogy mire vállalkozott. 


- Egy gitáros kölyök voltam, aki annyit tapasztalt, hogy bejön az embereknek, amit tol, én meg élveztem, hogy a színpadon lehetek, hogy egyre több és több embernek játszhatok - emlékszik vissza. - De elégedetlen voltam, szerettem volna mindezt egy magasabb szintre emelni. Aztán megérkezett az X-Faktor válogató Szombathelyre, amire először el sem akartam menni. Életem legrosszabb döntése lett volna. Amikor kiderült, hogy a mentorok előtt játszhatok, hogy továbbjutottam, már győztesnek éreztem magam. Egy kisvárosi srác egy országos tévében játszhatja az egyik kedvenc dalát, és ezt milliók nézik. Álomszerű, nem? 


Aztán jöttek a sikerek, egyenes ágon ment tovább a mentorházig, ahol egy rossz dalválasztás miatt véget ért számára a műsor. Saját bevallása szerint mélyen érintette, hisz rengeteg izgalom, stressz és belefektetett idő volt ebben az eredményben. Sokkal több, mint amit az emberek gondolnak. Ezt követően mindkét nagyapja elhunyt egy hónapon belül. Pali összetört, félbeszakadt az álma, és a hősei sem voltak már többé. De nem adta fel, ismét jelentkezett a műsorba, amiben sok rizikó volt, hiszen nagy volt az elvárás felé. 


- Az első válogató után teljesen meginogtam, nem tudtam, mit, hogyan kéne csinálnom, teljes képzavar volt - mondja. - De aztán kiegyenesedett minden. Éjt nappallá téve toltam a zenélést, rengeteget gyakoroltam, mindennél jobban akartam. S valóra vált az álom. Érdekes dolog egyébként, hogy az első kiesésem után írtam egy dalt, Névtelen címmel. Ez nagypapáimnak szólt, az ő hiányuk ihlette. Végül ez volt a dal, ami az élőshowba repített. Az pedig egy egészen más világ volt. Tényleg valóra váltak az álmaim. Egy egész ország nézett, nekik énekelhettem, megjelent az első videóklipem, és olyan emberek lettek a barátaim, akik előtte csak példaképek voltak.


A műsort követő fél évig Palival szinte semmi nem történt. Alig voltak fellépései, ahogy ő fogalmaz, megzuhant. Ijesztő dolog volt visszatérni a valóságba. Dalokat írt folyamatosan, de akkor még nem tudta kiadni ezeket. Aztán április/május körül beindult a dolog. Hirtelen az ország különböző pontjain, különböző fesztiválokon találta magát. Rengeteg embernek zenélhetett, rengeteg embert ismerhetett meg. 


Pali utolsó éves a gimnáziumban, ezerrel készül az érettségire. Média és kommunikáció szakon szeretne továbbtanulni. De a karantén idején másra is van ideje, elővette a félkész dalait, ha minden jól megy, hamarosan érkezik a lemez is. 


Zenei karrierjével kapcsolatban így nyilatkozott: - Korábban próbálkoztam már zenekarral, de valahogy nem volt az igazi. Két évet végigtoltam szólóban, akusztik koncerteket adtam, és végül ez hozta meg az ismertséget. Azóta rengetek minden történt, rengeteg helyen zenéltem így. Viszont  úgy éreztem, hogy ezeknek a daloknak már máshogy kell megszólalniuk. A nyáron egy alkalommal, kedves barátaimmal, az AWS-sel állhattam színpadra egy fesztiválon több ezer ember előtt. Na, akkor döntöttem el, hogy én ezt szeretném csinálni. Zenekarral zúzni nagyobbnál nagyobb színpadokon. Úgy gondolom, egy nagyon komoly csapatot sikerült magam köré húznom, és nagyon büszke vagyok rá. Latyák Bence barátom, aki az X-Faktor második helyezett csapatának, a Stolen Beatnek az egyik tagja volt, csatlakozott hozzánk billentyűposzton az elmúlt hónapban. A húrszekcióban Paukovics Gergely, Pogi barátom található az egyik gitárposzton. Ő rengeteg ötlettel áll elő mindig, nemcsak zenél, hanem produceri szemmel is néz a dalaimra. Tilhof Péter barátom pedig a másik gitárosunk, kiváló zenész, a csapat mókamestere. Illetve van egy Jánny Dominikunk is, ő a zenekar szívdobogásáért felelős zenész-dobosunk. Én pedig felkaptam a bőgőt a nyakamba. Így vagyunk mi a paliék.


Paliéknak ma jelenik meg az első dala videóklippel, a dal címe: Nem félek.  Hozzáteszi, nagyon mérges volt, amikor megírta. A dal a legnehezebb dolgot teríti az ember elé, a félelem legyőzését. Ezt a dalt azután írta, amikor egy hozzá közel álló embert bántottak, s akinek mindennapjaiba beköltözött a félelem. Az ő szemszögéből szól a dal. Üzenet mindazok számára, akik félnek valamitől, akik gyomorgörccsel ébredve kezdik mindennapjukat. A szorongás, a félelem és az egyedüllét legyőzése, erről szól a szám.


- Ahhoz, hogy dalt írjak, valaminek történnie kell – szögezi le. - Ha végigtekintek az eddigi dalokon, mind ilyenek. Vagy túl boldog voltam, vagy túl mérges, vagy csak szimplán bennem volt a drukk. De akad olyan dal is, aminek a demóját sírva/bőgve/ordítva énekeltem fel egy szakítás után. 10 perc alatt íródott meg a teljes dal. Azóta hozzá se nyúltam, se szövegben, se dallamügyileg, se semmiben. Az úgy lett tökéletes, ahogy akkor kijött. Vannak kedvenc saját dalaim, az egyik a most megjelenő Nem félek. 

 

Az új dal itt tekinthető meg 14 órától. 

 

Fotó: Kovács Pali

Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fergeteges koncertet adott a Kugler zenekar (képgaléria)
100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye, Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót június 16-án és 17-én. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben.
Szikora Róbert és az R-Go adott koncertet Szombathelyen (képgaléria)
A rajongók megtöltötték a Fő teret.
TFA-FCC Hungary-Szombathely tűzoltóverseny és koncertek a Fő téren
Szombathely Fő terén rendezik meg a TFA-FCC Hungary-Szombathely, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt a mai napon.
Felfüggesztették a Gothard iskola egyik tanárát
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!
Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.
legfrissebbek
Montenegrói győzelem a magyar csoportban a férfi vízilabdatornán
A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban (13-15. hely) folytatják.
Hosszú: nagyon kedves volt nekem ez a világbajnokság
Szombati egyéni számban címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen. 
Meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra
A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek.
Rapport a hetedik meccsén kikapott 
Rapport Richárd hat döntetlen után hetedik mérkőzésén kikapott a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.
Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát
A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség.