km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Ötödik alkalommal rendezték meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt

Ötödik alkalommal rendezték meg a Szombathelyi Robotépítő és Programozó Versenyt

Mentőexpedíciót is végre kellett hajtaniuk az V. Robotépítő és Programozó Verseny résztvevőinek 2023. május 25-én az AGORA Művelődési és Sportházban. A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület által meghirdetett próbatételre 25 csapat jelentkezett. 

Az AGORA Művelődési és Sportház harmadik alkalommal adott otthont a robotépítő és programozó versenynek a szervező Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület  partnereként. Szintén visszatérő támogatói a versenynek Szombathely MJV Önkormányzata és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság. Idén új támogató partnerként csatlakozott a versenyhez az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma.

A verseny reggel 8.00-tól délután 16.00-ig tartott, a résztvevőket és a közönséget házigazdaként elsőként Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Nkft. ügyvezetője köszöntötte, s elmondta, hogy minden közművelődési intézet, így az AGORA számára is nagyon fontos az új technikák, így a robotika, információtecnhika beemelése a mindennapi munkába. Az intézményvezető elmondta, cél, hogy a robotika szakkört városi szintre emeljék, illetve kibővítsék ezirányú tevékenységüket. Bokányi Adrienn, Szombathely MJV városi tanácsnoka nyitotta meg a versenyt, mely azért különösen fontos Szombathely számára, hangsúlyozta a tanácsnok, mert a városvezetés  úgy gondolkozik, hogy Szombathely a jövő, a holnap városa.

A Szombathely 2030 városfejlesztési programmal az okosmegoldások, a digitalizáció, a programozás, az automatizáció mellett tették le a voksukat, mert város- és gazdaságfejlesztési szempontból is ez a jövő. Ebbe a tendenciába illik bele ez a mai rendezvény is, mondta el Bokányi Adrienn, aki különösen fontosnak tartja, hogy már fiatal korban, akár játékos formában megismerkedjenek a diákok ezekkel a területekkel, hiszen így, ha ezt választják majd hivatásukul, a hobbijuk lehet a munkájuk, ami örömet ad a mindennapokban.
Végül Dr. Nemes József, az MTTKE elnöke köszöntötte a csapatokat, valamint ismertette a nap tervezett programját és a versenyszabályokat. A megnyitót megtisztelte még jelenlétével Putz Attila önkormányzati képviselő.

A legtöbben a „terepasztal junior” kategóriában indultak, 12 csapat mérte össze a robotépítési és programozási tudását. A „terepasztal senior” versenyszámban 4 csapat indult. A bajnokság másik versenyszáma a labirintuson való átjutás, illetve a labirintusban való mentőexpedíció megoldása volt. A labirintuson való átjutásra 13 csapat nevezett, míg a „labirintus mentőexpedíció” versenyre 5 csapat adta be nevezését. A versenyszámokra összesen 61-en neveztek, őket 11 csapatvezető kísérte.

Terepasztal junior versenyszámban az első helyezett a Mikro Chipek, a második a Hightech Majmok lett, mindkét csapat a Neumann János Általános Iskolából érkezett. A 3. helyezett a Logiscool Szombathely Dobókockák nevű csapata lett. Terepasztal senior kategóriában a Kompakt Áramkörök csapat indult. A Labirintus versenyszámban az első helyezett a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola Győri Fiúk nevű csapata, második a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Bolyai nevű csapata lett. Harmadik helyezést a Pirates családi csapata nyerte el.  A Labirintus Mentőakció versenyszám első helyezettje a Pirates családi csapata, második a Sárvári Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola BlindRC csapata, harmadik a Sárvári Barabás György Műszaki Szakközépiskola CsigavérRC csapata lett.

A részletes eredmények a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület Facebook-oldalán érhetők el.

A versenyt támogatta Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma. 

Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.