km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Öt évet kapott az embercsempész

Öt évet kapott az embercsempész

A Szombathelyi Járásbíróság ítélete jogerős, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.

A Szombathelyi Járási Ügyészség ma állította bíróság elé azt az őrizetben lévő szerb férfit, akit a rendőrjárőrök Vas megyében, Gencsapáti térségében 2022. október 3. napján értek tetten állampolgári bejelentés alapján, miközben 12 külföldit akart a magyar-osztrák határhoz szállítani, azonban összeütközött egy rendőrautóval és defektet kapott.

A vád szerint a 12 migráns 2022. október 2. napján, a szerb-magyar határon illegálisan lépett Magyarország területére, ahol a vádlott személygépkocsival felvette a 10 indiai és 2 török állampolgárt azért, hogy őket a magyar-osztrák határ közelébe szállítsa. A vádlott ezzel a magatartásával segítséget nyújtott a migránsoknak, hogy az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések
megszegésével átléphessék.

A szerb férfi az 5 személy szállítására alkalmas kombi személygépkocsi utasterében 8 főt, a csomagterében 4 főt szállított úgy, hogy a külföldiek ülő, guggoló, illetve fekvő helyzetben egymáshoz zsúfolva utaztak több órán keresztül, így a terhelt az általa szállított személyek közül 11-nek a helyszűke miatt testi szenvedést okozott, őket sanyargatta.

A szombathelyi rendőrjárőrök a vádlottat a 87. számú főúton megkülönböztető fény-és hangjelzés használatával megállásra szólították fel, aki ennek nem tett eleget. Az egyik rendőrautó a vádlott által vezetett személygépkocsi mellé került és összeütköztek. Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt. Ezt követően a vádlott kiszállt a személygépkocsiból, futva menekült, azonban a
rendőrök őt és a csempészett személyeket is elfogták és előállították. Az elfogásról készült fényképek a https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/migransokkal-teli-gepkocsi-utkozott weboldalon érhetők el.

A Szombathelyi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek az őrizetben lévő vádlottat, akit 5 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt és 10 évre kiutasított az ország területéről.

Az ítélet jogerős.

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.