km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Osztrák egészségügyi miniszter: Enyhíteni kell a kórházakkal kapcsolatos óvintézkedéseket is

Osztrák egészségügyi miniszter: Enyhíteni kell a kórházakkal kapcsolatos óvintézkedéseket is

A koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések enyhítése kapcsán a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket is fokozatosan enyhíteni kell - közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak.

 

Elsődleges fontosságú" az egészségügyi rendszer védelme, ezért a kórházak lépésről lépésre történő megnyitását "regionálisan differenciáltan" kell végrehajtani - jelentette ki Anschober. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy március 12-én tettek javaslatot a tervezett műtétek elhalasztására, annak érdekében, hogy az intézmények fogadni tudják az újabb koronavírusos betegeket. Hangsúlyozta: "fontos és helyes döntés" volt, mivel ezáltal a kórházakban jelentős kapacitás szabadult fel. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kórházak továbbra is elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek - szögezte le.     


Michael Binder, a bécsi kórházszövetség orvos-igazgatója (KAV), aki egyben a Koronavírus-Munkacsoport (Coronavirus-Taskforce) tanácsadó stábjának tagja, arról tájékoztatott: minden egyes intézmény tervet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogyan térhetnek vissza a "normális" működéshez. Hozzátette: ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kórházakban az akut műtétek mellett ismét végezni kell a korábban tervezett műtéteket is.    


Hangsúlyozta ugyanakkor: ügyelni kell arra, hogy a páciensek ne vigyék be a kórházak épületébe a koronavírust, éppen ezért a beteg csak azt követően kerülhet be az adott osztályra, ha koronavírus-tesztje negatív lett. Arról is beszélt, hogy a sürgősségi esetek kivételt jelentenek; nekik nem kell várniuk a koronavírus-teszt eredményére, bár az nem kizárt, hogy nekik is a korábbinál hosszabb várakozási idővel kell számolniuk.     


Herwig Ostermann, az osztrák egészségügyi kutatóintézet (Gesundheit Österreich GmbH) igazgatója szerint folytatódik a kedvező tendencia: az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma naponta százzal fog emelkedni; és április végéig megközelítőleg fél ezren szorulnak majd kórházi kezelésre.     
Ausztriában eddig 14 566 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; az elmúlt 24 órában 114 új esetet diagnosztizáltak. A gyógyultak száma csütörtök óta 8986-ról 9 704-ra nőtt (718 fő); a halottak száma pedig 410-ről 431-re emelkedett. Folyamatosan csökken ugyanakkor azoknak a száma, akik kórházi kezelésre szorulnak; ők tegnap óta 58-cal lettek kevesebben, az intenzív osztályról pedig 11 beteget engedtek ki. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.