km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

"Összetartozás 100" mottóval közös szerepléssorozatba kezdett az elmúlt hétvégén az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A két vasi folklórműhely célja, hogy a 2020-as esztendőben minden határokon túl élő magyar közösséghez ellátogasson műsorával.

A nemzeti összetartozás évében – a történelmi Magyarország szétesésének századik évfordulóján – mi is lehetne fontosabb, mint a határokon átnyúló magyar közösség egységének erősítése. E gondolat vezérelte Gencsapáti és Szombathely néptáncosait, amikor eltervezték, hogy a 2020-as esztendőt a külhonban élő magyarságnak ajánlva, végigjárják a Kárpát-medence hét szomszédos államba szakadt magyar közösségeit.

Az első vendégszereplésre a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett gálaest adott alkalmat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából, január 19-én tartottak a Makovecz tervezte színházban. A muravidéki magyar közösség díjátadó estjét "Zselictől Füzesig" című műsorukkal gazdagították a vasiak, mely izgalmas folklór-körutazásban részesítette a jelenlévőket. A színpadon megelevenedő pillanatok – az asszonynép féktelen „banyalakodalmának”, a férfiak „korcsmai dombérozásának” hangulata – élvezetes estével ajándékozták meg a közönséget, akik Somogy és Vas megye hagyományai mellett az őrségi oláhcigányok táncos örökségébe és az erdélyi magyar-román együttélésbe is betekintést nyerhettek. A Szökős és a gencsi hagyományőrzők társai voltak előadásukon a Reményik iskola Berke csoportjának ifjú táncosai, valamint a Kanizsa Csillagait képviselő Horváth Zoltán és Ibolya, s a Gyéres Zenekar.

A két együttes szerepléssorozata áprilisban Erdélyben folytatódik, majd Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék következik – hogy az esztendő végére az „Összetartozás 100” gondolat körbetáncolhassa a Kárpát-medencét. 

Borítófotó: Lázár Lenke
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Iskolaőröket toboroz a rendőrség
Előzésbe kezdett és fának csapódott egy Suzuki Csehi közelében
Az Oszkó irányába tartó személyautó idős vezetője egy pótkocsis járműszerelvény előzésébe kezdett, de az autó a menetirány szerinti bal oldalon mély padkára futott. A sofőr valószínűleg nem mert a fékbe taposni.
Szombathelyen továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.
Tovább nőtt Ausztriában a magyar munkavállalók száma
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött, olvasható az orf.at-n.