km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Ősszel nem árt az immunerősítés, de drágábbak lettek a vitaminok és a gyógyszerek is

Ősszel nem árt az immunerősítés, de drágábbak lettek a vitaminok és a gyógyszerek is

Elkezdődött a tanév, és az őszi időszakkal együtt a vírusfertőzések is megjelennek: nátha, torokgyulladás, felső légúti megbetegedések. Az immunrendszer erősítésével védhetjük a gyermekek egészségét, de ez egyre drágább. Az áremelkedés a gyógyszeripart és a bioboltokat is érinti. Az immunerősítő készítményeket mintegy 20 százalékkal drágábban szerezhetjük be idén.

 

A tanévkezdéssel a gyermekorvosok várótermében is megemelkedik a létszám. A gyermekek ilyenkor kezdenek el több időt tölteni közösségben, játék közben a felbukkanó vírusfertőzéseket is könnyen adják át egymásnak.


Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy egy bölcsődébe vagy óvodába kerülő kisgyermeknek az immunrendszere talán még felkészületlenebb, míg az iskolába kerülő gyerekeknek a jó része már több szezonon túl van, és talán jobban ismeri ezeket a vírusokat. Bár az elmúlt 3 évünk sok mindenben változást hozott, de azért elsősorban a kisgyermekeknél lehet számítani arra, hogy gyakrabban lesznek betegek.


A gyermekek immunrendszerét javíthatjuk a helyes táplálkozással, a stresszmentes környezettel, vitaminokkal, illetve táplálékkiegészítőkkel. Az áremelkedések az utóbbiakat nem kerülték el, a szülők pénztárcáját ezek is tovább terhelik. A gyógyszertárakban minden egyes rendeléskor tapasztalják a drágulást.


Kisné Nagy Eszter szakgyógyszerész hozzátette, a gazdaság különböző ágazataiban tapasztalható áremelkedés sajnos a gyógyszeripart sem kerülte el. Naponta szembesülnek a vitaminok, az étrendkiegészítő készítmények 10, 15, de akár 20 százalékos emelkedésével is, viszont azt, hogy ez a vitaminok forgalmára hogy fog hatni, azt még nem látják.


A bioboltokban nem jelentős a gyerekek immunrendszerét erősítő készítmények árnövekedése. Arra törekszenek, hogy minél olcsóbb helyről szerezzék be ezeket.


Kocsis Sándorné üzletvezető kiemelte, igyekeznek általában közvetlen a gyártótól vagy közvetlenül a forgalmazótól beszerezni, mert minél kevesebb kézen megy át egy termék, annál olcsóbban tudják adni, minden forint számít mindenkinek. Ők ebben próbálják még hatékonyabban odatenni magukat, hogy kevesebbet kelljen érte fizetni.


Rendkívül erős lesz az influenzajárvány idén - erre figyelmeztet dr. Pölöskey Péter gyermekorvos. Az idei év annyiban változik, hogy az elmúlt 3 évnek a közegészségügyi intézkedései miatt az influenza nagyon háttérbe szorult, viszont, ha most újból a normális életünket éljük, akkor várhatóan nagyon erős, nagyon korai, és elsősorban a gyermekeket érintő járványra számíthatunk az orvos szerint. Ezt az is bizonyítja, hogy a déli féltekén, Ausztráliában ez már tulajdonképpen lezajlott.


Ez a járvány most leginkább a 10 év alatti gyerekeket érinti majd, így elsősorban náluk érdemes az immunrendszer erősítésre nagyobb figyelmet és több pénzt fordítani.

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.