km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Összefogtak a tűzoltók az állatvédőkért

Összefogtak a tűzoltók az állatvédőkért

Évente 15-20 esetben mentenek kútba esett, kerítésbe akadt vagy csatornába szorult állatot a Vas megyei tűzoltók. Ez a tevékenység a személy- és kármentés után az alapfeladataik közé tartozik. Ez is oka annak, hogy most 170 kg tápot, és többek között takarókat is adományoztak az Állatvédők Vasi Egyesülete számára. A gyűjtést azután kezdték, hogy a Szombathelyi Televízió Híradójában látták a szervezet munkáját.

 

Néhány nap alatt hatalmas mennyiségű eledelt, vitaminokat és takarókat gyűjtött össze a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kollektívája. Egyed László tűzoltósági felügyelő dobta fel a kérdést, mi lenne, ha az egyéni adakozás helyett inkább összefognának. Az eredmény mindent felülmúlt: kiderült, a tűzoltók nemcsak munka közben, hanem magánemberként is állatbarátok.


– Havonta legalább egy, de néha több esetben is vonulnak a kollégák bajba került állatok mentésére. Például kútba, emésztőgödörbe esnek a jószágok, csatornába szorul a macska vagy a kutya, előfordult, hogy patak iszapjába süllyedt lovat kellett kimenteni. Nem ritka az sem, hogy vaddisznó, szarvas, őz akad bele a vadhálókba, kerítésekbe. Ilyenkor is segítünk – mondta Egyed László.


Az Állatvédők Vasi Egyesülete által fenntartott menhelyen most 30 kutya és több mint 10 cica várja új gazdáját. A szervezet az adó 1 %-okból és más adományokból végzi munkáját. A katasztrófavédőkkel folyamatos munkakapcsolatban is vannak.


– Először megijedtem, mikor meghallottam a katasztrófavédelemtől érkező hívást. Azt hittem, valami problémás eset miatt keresnek. Aztán elmondták, hogy milyen kezdeményezést indítottak, akkor nagyon megörültem, és szeretettel vártuk őket. Szerencsére sokan érzik fontosnak a munkánkat – számolt be a részletekről Vértesi Andrea, az egyesület elnöke.


Az Állatvédők Vasi Egyesülete folyamatosan fejleszti szombathelyi telephelyét, több kennelük van, mint korábban, év elején mégis telt ház volt. Az elmúlt napokban azonban számos kutyust tudtak örökbe adni. 


Ha a tulajdonos két hétig nem jelentkezik állatáért, úgy az, a gyepmesteri telephelyek gyakorlatához hasonlóan, chipezés és oltás után örökbe adható. A cél azonban az, hogy a gazdik részéről ez a szándék ne csak pillanatnyi fellángolás legyen.


– Olyan családokat várunk, akik alapvetően is szeretnének kutyát tartani, egy állat befogadása 10-15 évre szól. Érdeklődni a Facebook-oldalunkon lehet. Küldünk egy kérdőívet, és aki az alapján megfelel, személyes találkozásra hívjuk, hogy megismerhesse a kiválasztott kedvencet, csak ezután indulhat az örökbefogadás – mondta Vértesi Andrea.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak