km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Összefogtak a tűzoltók az állatvédőkért

Összefogtak a tűzoltók az állatvédőkért

Évente 15-20 esetben mentenek kútba esett, kerítésbe akadt vagy csatornába szorult állatot a Vas megyei tűzoltók. Ez a tevékenység a személy- és kármentés után az alapfeladataik közé tartozik. Ez is oka annak, hogy most 170 kg tápot, és többek között takarókat is adományoztak az Állatvédők Vasi Egyesülete számára. A gyűjtést azután kezdték, hogy a Szombathelyi Televízió Híradójában látták a szervezet munkáját.

 

Néhány nap alatt hatalmas mennyiségű eledelt, vitaminokat és takarókat gyűjtött össze a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kollektívája. Egyed László tűzoltósági felügyelő dobta fel a kérdést, mi lenne, ha az egyéni adakozás helyett inkább összefognának. Az eredmény mindent felülmúlt: kiderült, a tűzoltók nemcsak munka közben, hanem magánemberként is állatbarátok.


– Havonta legalább egy, de néha több esetben is vonulnak a kollégák bajba került állatok mentésére. Például kútba, emésztőgödörbe esnek a jószágok, csatornába szorul a macska vagy a kutya, előfordult, hogy patak iszapjába süllyedt lovat kellett kimenteni. Nem ritka az sem, hogy vaddisznó, szarvas, őz akad bele a vadhálókba, kerítésekbe. Ilyenkor is segítünk – mondta Egyed László.


Az Állatvédők Vasi Egyesülete által fenntartott menhelyen most 30 kutya és több mint 10 cica várja új gazdáját. A szervezet az adó 1 %-okból és más adományokból végzi munkáját. A katasztrófavédőkkel folyamatos munkakapcsolatban is vannak.


– Először megijedtem, mikor meghallottam a katasztrófavédelemtől érkező hívást. Azt hittem, valami problémás eset miatt keresnek. Aztán elmondták, hogy milyen kezdeményezést indítottak, akkor nagyon megörültem, és szeretettel vártuk őket. Szerencsére sokan érzik fontosnak a munkánkat – számolt be a részletekről Vértesi Andrea, az egyesület elnöke.


Az Állatvédők Vasi Egyesülete folyamatosan fejleszti szombathelyi telephelyét, több kennelük van, mint korábban, év elején mégis telt ház volt. Az elmúlt napokban azonban számos kutyust tudtak örökbe adni. 


Ha a tulajdonos két hétig nem jelentkezik állatáért, úgy az, a gyepmesteri telephelyek gyakorlatához hasonlóan, chipezés és oltás után örökbe adható. A cél azonban az, hogy a gazdik részéről ez a szándék ne csak pillanatnyi fellángolás legyen.


– Olyan családokat várunk, akik alapvetően is szeretnének kutyát tartani, egy állat befogadása 10-15 évre szól. Érdeklődni a Facebook-oldalunkon lehet. Küldünk egy kérdőívet, és aki az alapján megfelel, személyes találkozásra hívjuk, hogy megismerhesse a kiválasztott kedvencet, csak ezután indulhat az örökbefogadás – mondta Vértesi Andrea.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.