km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Őseink példáján – 90 éves a Herényiek Háza 

Őseink példáján – 90 éves a Herényiek Háza 

Fennállásának 90. évét ünnepelte a Herényiek Háza pénteken. Zenével, kiállításmegnyitókkal és a ház történetének felidézésével emlékeztek meg e jeles alkalomról – az ünnepség pohárköszöntővel és nyitott nótaesttel zárult. 

Pénteken délután megtelt a Herényiek Háza: a Herényi Kulturális és Sport Egyesület a kultúrház 90. születésnapjának apropóján szervezett ünnepségre várta az érdeklődőket. Az esemény hangulatát – a Himnusz közös eléneklése után – a Castrum Quintet fúvószenekar előadása alapozta meg, melyet Szekér Tamásnak, a Herényi Kulturális és Sport Egyesület elnökének múltidéző előadása követett.

A humortól sem mentes bemutató az Őseink példáján címet kapta, hiszen a római kortól eredeztethető Herény sok eseményt megélt Szombathellyel való 1950-es összeolvadásáig és azután, melyek közül sok példa értékkel bír a ma embere számára. Az egyesület elnöke 1932. július 8-ával kezdte a vetített képes emlékezést, mikor is egyszerű parasztemberek belefogtak egy közösségi hely építésébe: igény volt rá, hiszen az akkoriban közel 1000 fős településen sok egyesület működött. S nincs ez másképp ma sem, Herény értékei állandónak bizonyulnak.

Az előladást a Herényi Nótakör és a Kánya duó népdalválogatása követte, majd Balázsy Péter főjegyző Szekér Tamás elnöknek emléklapot adott át a kultúrház születésnapja alkalmából.
A Herényiek Házában az ünnepi évben megtekinthető a Herényi Értékek című állandó kiállítás, valamint Ferkovics József Herényről készült festményei és az Életképek a Ház életéből című tárlat. Az ünnepségen részt vett Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Horváth Gábor, Herény-Kámon városrész önkormányzati képviselője és Putz Attila önkormányzati képviselő. 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.