km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Orvosi igazolástól a Covid-igazolványig

Orvosi igazolástól a Covid-igazolványig

Digitális Covid-igazolvány lesz az európai vakcinaútlevél hivatalos neve. Ez biztosíthatja az uniós polgárok szabad utazását júliustól. A részletekről júniusban hoz végleges döntést az Európa Tanács. A magyar védettségi igazolványt ugyan egyre több, de egyelőre csak néhány ország fogadja el. Szomszédaink közül Horvátországba, Szlovéniába, a Cseh és a Szerb Köztársaságba utazhatunk vele korlátozás nélkül, de a plasztikkártya mellett kérik az oltás alkalmával kiállított papír alapú dokumentumot is, amelyen szerepel a dátum és a vakcina típusa. Ausztriába viszont kizárólag angol vagy német nyelvű orvosi igazolással léphetnek be az oltottak.Dokument van?

 

A járványügyi adatok javulásával több ország, így Ausztria is enyhítette a korlátozásokat. Továbbra is negatív teszttel lehet csak belépni a szomszédos országba, kivéve, ha valaki a konzuli szolgálat, vagy akár a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldaláról is letölthető német vagy angol nyelven kiállított orvosi igazolással bizonyítja, hogy 6 hónapon belül átesett a fertőzésen, vagy megkapta az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett védőoltások valamelyikét. (Jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák.) Az Unió egyes tagállamai maguk dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett (ilyen a hazánkban is alkalmazott Szputnyik), vagy amely szerepel a WHO veszélyhelyzetben alkalmazható oltóanyagainak listáján (ilyen például a kínai Sinopharm).


Haklits Györgyi, a szombathelyi háziorvosok kollegiális vezető testületének tagja szerint a szombathelyi háziorvosokat is egyre többen keresik fel idegen nyelvű oltási igazolásért, ami újabb terhet jelent a körzetekben. Ráadásul erről a hatóságoktól semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak. A médiából értesültek erről a plusz teherről. „Azért nem küldjük el a betegeket, mert megesik rajtuk a szívünk. Sokan időpontegyeztetés nélkül próbálnak hozzájutni az igazoláshoz. Ha úgy kalkulálok, hogy az én körzetemben 1400 ember van beoltva, ha csak a fele kér igazolást a nyaralásához például, akkor ez egy óriási adminisztratív feladat a háziorvosok számára. Ha a plasztikkártya tartalmazná a most elvárt adatokat, akkor az utólagos igazolásra nem lenne szükség.


A háziorvosok, hogy a betegellátást ne akadályozza az újabb nem várt feladat, azt kérik az ügyfelektől, a diszpécserközpontba adják le a védettségi igazolványukkal együtt nyomtatványt. Ezt az orvos rendelési idő után leigazolja, és másnap érte jöhet a páciens.


Hol kérhető igazolás?


A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján ez áll: Külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű oltásigazolást az oltottak részére, bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat.


Információink szerint a MÁV-rendelőben automatikusan kiadják az oltásról szóló, akár angol vagy német nyelvű igazolást, de az is előfordult, hogy ha az oltott leadja a papírt, akkor másnap mehet is az aláírt, leigazolt papírért.


A Markusovszky Kórházban több oltópont is működik, december óta több ezren kaphatták meg ezeken a vakcinákat. Az intézmény honlapján adta hírül a visszamenőleges igazolások beszerzésének módját.


„Az oltottaknak lehetősége van a magyar-angol kétnyelvű védőoltás igazolás visszamenőleges igénylésére az EESZT-ből ügyfélkapun keresztül, a háziorvosnál vagy az oltópontokon. Kórházunkban a visszamenőleges igazolásokat az oltasigazolas@markusovszky.hu e-mail címen lehet kérni a következő adatok megadásával: Név, Születési dátum, TAJ szám.


Az igazolások elkészülte után e-mailben értesítést küldünk, melyben szerepel az átvétel időpontja és helye. Az átvételnél kérjük bemutatni az eredeti oltókártyát és a személyazonosításra alkalmas iratot.


Kérjük, hogy a működő oltópontokon igazolást visszamenőlegesen ne kérjenek, mert ennek kiállítására nincs lehetőség, és akadályozza az oltási munkát!”


Az új uniós Covid-igazolvány a tervek szerint digitális és nyomtatott formában is elérhető lesz minden tagállam polgárai számára, ingyen. Az egy évig érvényes tanúsítványt azok számára állítják ki, akik megkapták az EU által elfogadott oltást, friss, negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, vagy meggyógyultak a fertőzésből. Kiemelték, hogy vakcinaútlevél nem előfeltétele a szabad mozgáshoz való jognak, és nem tekinthető útiokmánynak. Az európai közösség megfizethető és hozzáférhető tesztelést szeretne biztosítani minden uniós polgár számára. Erre 100 millió eurót fordítanának. A tagállamok nem írhatnak elő utazási korlátozásokat (pl. karantén, Covid-teszt) azok számára, akik rendelkeznek vakcinaútlevéllel, kivéve, ha azok „szükségesek és arányosak a közegészség megőrzéséhez” – olvasható több külföldi portálon.

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.